Monday, June 6, 2011

Chocolate Brownie Muffins

Assalamualaikum....salam sayang dari akak...semoga cuti sekolah ni kalian dapat memenuhi masa yang berkualiti bersama anak-anak yang kebetulan bercuti...x kira lah cuti sekolah ke, cuti U ke...kebetulan la kan... Akak doakan segala perancangan bercuti berjalan dengan lancar. Mcm akak ni, just spend masa kat rumah je laaa..nak jalan2 pun anak2 bujang n dara kerja pulak cuti semester diaorg ni....kesian pulak kalau x dpt join nnt...sabtu ahad pulak program mak abahnya...huhuuu..

Terima kasih juga kepada yang masih sudi mengunjungi dan x lupa nama Home Sweet Home untuk dijejaki selalu...Akak begitu hargai atas ukhwah yang dibina di jambatan cyber ini.... Maaf sekiranya akak x sempat selalu bertandang...kebetulan sibuk sangat2...kat ofis xdan langsung nak menjeling...

Okayy. jom layan brownie muffin ringkas tapi penuh rasa coklat yang mewah.....sedap sangat! Sekejap jek licin....mmg favourite anak2 la bila part coklat2 camni... Teruja tengok kat dapur Ayu Spore tu...Thanks sudi kongsi ya Ayu...



CHOCOLATE BROWNIE MUFFINS

Sumber: Ayu S'pore

Ingredients:-
  • 3/4 cup good quality baking cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder) (*i used Van Houten)
  • 1 tsp baking powder
  • 3/4 butter melted
  • 1/2 cup boiling water
  • 1 tbsp vanilla essence
  • 11/4 cups sugar -Ayu used 1 cup (*me too..hehe)
  • 2 eggs
  • 11/3 cups all purpose flour
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 cup mini chocolate chips(optional)
  • 1/2 cup walnuts(optional) (i skipped this)




Method:-
  1. Set oven to 350F (175C). line muffin tins with paper liners.
  2. In a medium bowl combine cocoa and baking powder, mix to combine.
  3. Add in boiling water, mix well with a wooden spoon to combine.
  4. Add in melted butter and vanilla, mix well.
  5. Add in the sugar, mix well with a wooden spoon. Stir in eggs with a wooden spoon, mix well until combined.
  6. Mix the flour with salt, add in the chocolate chips and walnuts(or 1 cup of both).
  7. Using an ice cream scoop fill each of the muffin tins almost to the top.
  8. Bake for 25-30 minutes or until muffins are done, don't over-bake (might take a little longer, depending on how full the muffin tins are with the batter) Cool drizzle glaze over or frost with buttercream frosting.

20 comments:

ijayuji said...

Salam kak ummi! fuiiyyyooooooo! serba itam! cup itam dlmnyer pun itam hihihi...mesti makan semua sekali terasa kecoklatannyer :D nak senyum pun serba salah eak kena gosok2 ngan lidah dulu kasi bersih hihihi....

bersama kak Es said...

kaya dengan cekelaaaattt !!
sedapnya kak Ummi. baru dok melamun nak buat apa dgn coklat compound kat umah ni...bantai je buat muffin cute ni..boleh kaannn ?

Kuazue Mohamad said...

as salam.. menggoda la kak ummi... harus kena wat jugak la nie...

Rima said...

Hehhe kenapa kalau mek siam ni bukak mulut kita macam terketawa hahahha.. KUmmi i think anything associated dgn brownies sure sedap.. kan.. kan.. kannnn hehe

izahdaut said...

Kak ummiiii... Wooo busynya kak ummi rupanya. Patut lama tak nampak jenjln. Kak ummi 3/4 butter tu cup ye? Anak2 saya pun suke je cekelat2 ni, boleh la try.. Tu ujung minggu tu aktiviti ayah n emak tu aktiviti dating gi org kawen ye kak. Heheeh...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam kak ummi...
Ya Allah, terujanya tengok...
tak tahan betul tgk coklat yg banyak tu... mewah betul dgn coklat.

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi...
pagi2 dah nampak coklat.. fuhhhh!!! ita pun nak pengsan la... cam niii...
adoiii... habis diet cam ni .. sedapnya... ita mmg pantang nampak coklat.. mmg sukanya... sangat!!

Wanieyra said...

sedapnya....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

memang penuh rasa coklat (sambil pejam mata)

azila said...

salam k.ummi..dok pk nak mkn apa pagi ni, tup2 muncul muffin coklat ni...sedapnyer:)

Sis-Lin said...

hitam melekat itu muffin..mesti sedap di makan..huhuhu bila la ada rajin ni mau baking ek..huwaaaaa :((

♥LOVE2COOK♥ said...

Ahhh so chocolatey...so delicious!!!
Nice presentation kak! Cool..;)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

Salam kak ummi
tadi pg sambil2 masak kueh teow nak wat bekal tiba2 teringin plak nak mn brownies(kes ternampak paper cup)ini kak ummi tayang brownies muffin mcm nampak best aje ni.

Amie said...

hitam yg manis & menawan... mesti sodap nih! Gerammmm...

Mas said...

wahh..mengancamnya mapin tu....
nak seketoi kak...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
akaaak... muffin tu nmpk cantik n sedap ler akak... menarik!

Ayu said...

Assalam kak ummi,
waduh2..banayk kita tertinggal ni..aduhai..kayuh beca apa tak nya..heheh..kayuh punya kayuh rupanya ada brownies muffin ni ya..heheh..nak minta pun dah licin..
cantik & very chocoltey muffin akak ni..thanks sudi cuba ya kak..

..::tarabozu::.. said...

kak ummi..
leh pos kat puchong satu tak?..
mengancamlah..

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi.. Nak muffin.. Nampak menariknya.. Tentu sedap...

anymz said...

ummi cayang,meh kita tuko mapin..kita bawak mapin stroberi,ni kita angkut mapin cekelat bawak balik..maceh ya ummi.hehe