Tuesday, June 14, 2011

Mangga Ciku dan Harum Manis

Assalamualaikum....Baru ni akak pi KL jalan-jalan rumah baru adik yang kat area Hospital Selayang tuh..pastu balik semula ke Gombak.... Hari Ahad tengahari dah bertolak balik ke Kuantan. Singgah kat area Stesen Minyak Shell kat Tol Gombak tu nampak lak ada beberapa orang penjaja duk jual buah2an... Antaranya buah mangga macam2 jenis...Last2 akak terliur, turun pi beli mangga ni... Satu jenis Harus Manis...semua org tau la kan...satu lagi Mangga Ciku katanya...ntah laa... akak rembat dua2 jenis nih...sedap sungguh...! Harum Manis tu pada akak murah la pulak...RM20.00 = 3 kg, Mangga Ciku lak RM10.00 = 3 kg.... Waaahh banyak dapat...balik rumah jek terus potong2 makan....maniiissssss sangat kedua2nya...tp mmg lah Harum Manis lg best... Apapun untuk juadah dessert berbuka puasa anak2 dara tadi, akak buatkan diaorg smoothie....waaaahhh hirup sungguh2 budak ni...penat masing2 balik kerja... Pastu baru makan nasi...

Layaann gambooor je la eehh...



23 comments:

Kjee said...

kjee pun nampak lori tu. amboi penuh belakang liro tu dengan mangga. nak berhenti dah terlajak pulak. tahu jer lah kawasan tu memang orang suka drive laju. sekarang nu ummi satu kl berlambak orang jual harum manis. murah2. 3kg boleh dapat dengan harga rm10.

Yatie said...

K.Ummi, mmng sedapkan mangga ni..Yatie tngh batuk....tapi takde pantang makan mangga ni...bila mlm takleh tido gatal tekak, sbb lum baik sangat batuk....masa makan tak ingat betapalah sedapnya mangga niiii...bila nak tido jwb sendirilah....hah3...pagi sambung lagi mkn mangga ni9tak serik2)...hehehehe..manalah nak baik2 batuknya...sedap tulllll..

Mas said...

uwaaaa..dah menitik air liurku pepagi ni....

Wanieyra said...

Salam kak ummi..

Mangga Harum Manis!!! sedapnya kak, dah lama teringin nak makan buah ni....

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Walauweiiiii....naik kecur perut nie....x leh jadi, nak suruh cik abg belikan!!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ku sayang...
waduh2!! terasa kewangiannya sampai kat cnie tau akak... hehhehe... nasib krg sihat... kalau x.. nak cari gak... terliur tgk nie.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

perghh..kita siap buat puding mangga lagi..

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ummi tgk harum manis tu...dulu kat belakang rumah fiza ada pokok harum manis...tapi dah mati pokok tu mungkin sbb dah tua kot...he he he...tapi harum manis mmg puas makan...kalau makan dengan pulut pun sodap nih...he he he

zanafahmi said...

salam kenal Ummi (ini la ummi yg popular tu ye, selalu tgk nama ni kat blog matgebu) saya dpt mangga ni kiriman mertua dr Kelantan baru2 ni, sedap gila sb dah lama sgt tak mkn mangga...

cik cek said...

Salam ummi....pekabo agaknya...harap2 sumenya sihat sejahtera...lama betul kak cek tak menyinggah ke sini....he he ...cuti sekolah yg sgt2 busy...

Kechur tgk mangga tu...emmmm...tgk gambo je dah terasa2 kat tekak ni...:)

Yaati Nor said...

sedapnya..mn resipi smoothi kak..hehehe saya ahad ari tu minum air mangga kat kedai daun pisang..mangga apa tah bulat ket kedai tu..

Anonymous said...

A kum kak ummi, sy Juliana dr Kangar... sepanjang masa sy selalu ikut blog kak ummi. Tp bila baca entri harummanis.... nampak gaya sy kena bgtau kak ummi.... yg tu sebenarnya bukan harumanis..... harumanis sebenarnya harga dia yg paling murah RM 10 per kg.... n bentuk dia lain... kaler lain n rasa lain.... so sbg org perlis yg kenal harumanis... mintak kak ummi len kali jgn terpedaya dgn peniaga mangga kat tepi jln... diorang memang suka menipu... mangga nie sebenarnya mangga sala yg diorang beli dari rumah2 org dgn harga 60 sen sekilo n jual dgn harga berlipat kali ganda kpd org luar n bgtau kpd org luar yg dtg perlis yg itu adalah harum manis. harumanis original bentuk dia ketot sikit n mcm heart shape sikit.... size dia gemok n isi oren... rasa dia sgt manis mcm air tebu... n bau dia sgt wangi.... atau pun next time musim harumanis dtg n beli kat kompleks pertanian negeri perlis kat bukit bintang (Jabatan Pertanian Perlis) atau bleh contact sy melalui facebook : Juliana Adibah..... sy sudi tlg bawak kak umi ke situ

azam said...

sedapnyer.....best²....murah dan menyelerakan
salam singgah n follow:

umie said...

kalau umie jarang jumpa harum manis tp selalu beli mangga water lily..beli kat nilai..sb rumah x jauh dari ctu..

Delima said...

hoh.. harum manis kat kangar tk smpai 20 hengget...

♥LOVE2COOK♥ said...

Huwaaa...I couldn't enjoy the mango season as I just recovered from flu and fever. Haishhhh geramnya tengok those mangoes kak! I love mangoes...and mango smoothie/lassi! :D

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. sedapnya harum masni ita suka sangat pernah makan sekali je dulu waktu ke perlis.. sedapnya kak

eni osman said...

salam ummie...sedapnya buah mangga..my always fave one...

Nieza said...

wahh sedapnya mangga tu kak!!! terliur dah saya nengoknya...sabar jer lah kak ummi ni tau nk pi cari mangga gak la..hehe

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

suha said...

manisnya macam akak gitu (^_^)


akak,cik suha terharu ngn akak..sob3..sbb mngenalkan abg ben,blogger no 1 malaya gitu ngn blog cikai cik suha..dia ade wat entry psl entry cik suha n die mention blog akak..huhu terharu bila die follow..akak follow pon wat cik suha terharu gak..sob3..sayang akak ketat2 (^_^)

saza_haiza said...

kak ummi,dtg lh ambl award...

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

Rindunya...