Friday, June 17, 2011

Ikan Bakar Malim - Kundang Tak Berbuah Daa


Assalamualaikum.....eemmm dah hari Jumaat daaaahhh.....Pantasnya masa berlalu sekarang kan...Sorilah akak x letak apa-apa entry pun semalam....Hajat hati memang nak online, tapi bz pulak tolong kemaskan pakaian untuk anak bongsu akak si Aiman. Lepas dinner semalam terus la tolong dia kemas, cek mana-mana patut bawak ikut list yang diberikan cikgunya untuk Perkhemahan Kader Remaja Sekolah kat Taman Pertanian Kuantan. Japgi lepas Jumaat kena hantar dia ke sekolah naik bas, Ahad nanti baru habis.

Tu la pasal lambat letak ikan bakar ni ha....xpa lah kot ada yang nak buat esok lusa kan..kan... Kalau letak pagi tadi, sempatlah para ibu ke pasar cari bahan kalau nak buat ni kan.... K, jom layaaannn Ikan Bakar Malim, bukan Malim Kundang eh...Buah kundang pun tak berbuah..mana nak berbuah, sebab pokoknya pun mana ada kat rumah akak nih...wahahhaa..so tinggallah nama Malim jek terkontang kanting....wahahahha

Resepi ikan yang sedap dari Mamasya Fotopages....tak tau macamana boleh terjumpa resepi ni semalam...scroll punya scroll, hehehee... Apapun, sangat sedap bila dimakan dengan kuah kicap tuh... sebenarnya ada 2 jenis kuah cicahnya, satu lagi air asam, tp anak2 prefer sambal kicap, so akak buat sambal kicap jek laa...Meh tengok resepi...C n P dr Mamasya, thanks eh!


IKAN BAKAR MALIM
Resepi: Majalah Saji
Sumber: FP Mamasya

Bahan:-
Ikan mengikut pilihan masing - akak guna ikan kachi

Bahan perapan - (kisar semuanya)
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 batang serai
  • 4 inci lengkuas
  • 3 inci halia
  • 3 inci kunyit hidup
  • 10 biji cili kering - ikut suka
  • sedikit asam jawa,garam
Bahan kuah asam:
  • 2 sudu cili kisar
  • 2 biji tomato dicincang halus
  • semangkuk kecil asam jawa
  • sedikit gula,garam
  • 3 ulas bawang merah dipotong
  • sedikit minyak utk menumis
Bahan utk kuah kicap
  • 5 biji cili padi
  • 3 sudu cili kisar
  • 4 sudu kicap manis
  • 2 sudu kicap masin
  • 1 sudu kicap pekat
  • sedikit minyak utk menumis
Cara
  1. Bahan perapan digaulkan bersama ikan dan bakar ikan hingga masak.(akak perap 1 jam lebih)
  2. Utk membuat pencicah kuah asam, panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik bau dan garing.
  3. Buat langkah sama dgn kuah kicap. (Akak kisar kasar jek bahan-bahan dan tumis, masak hingga didih)
  4. Setelah siap hidangkan ikan yg dibakar bersama kuah pencicah yg dimasak tadi.
  5. Boleh dihidangkan bersama2 nasi putih,timun mahupun ulam-ulaman.
setelah disiram dengan kuah kicap...perrgghhhh! bertambah nasi...huhuuu


22 comments:

ijayuji said...

AHKAKKKKK!! kita bwk pinggan nak tumpang lunch kat sini boleh tak???? :D sedapnyer ikan bakar!

AZLITA AZIZ said...

kak ummi... lapar lah kak tengok ikan tu... nampak sangat sedap dan menyelerakan.. lama dah tak masak ikan bakar...

kalau kak Ummi cakap sedap mmg cfrm sedap! nanti ita nak cuba jugak lah...

Ida,Japan said...

fuhhh...k'ummi,kalau dpt ikan bakar akak ni, mesti mkn nasi berpingan2 ni...nanti kena try ni..bila tu??

kakchik@ella said...

Alahai kak ummi .. lamanya kakchik tak makan ikan bakar, bila akak tunjuk2 ni .. terus mngidam!!! hihihi.

anymz said...

ummi,malim takde kat rumah kita tapi kundang ada laaaa.itupun kita dah jerukkan.hehe
sedap tu ikan bakar..

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,
uii memang terliur abis nih,sedap betoi nmpaknya..

Gee® said...

ummi!! lapor perut tgk ikan bakar...tumpang semangkok boleh...

Jiji-Fify said...

alamakkkkkk menggugat perut ibu mengandung sunggohhhh!!!!! :O

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terliurnya tengok ikan bakar.....yumyum.. saya kalau bagi ikan bakar gini mmg tak tolak punya.. hihi.. tp anak2 pulak kurang ngan ikan ni.. dorang tu asyik2 ayam,ayam,ayam...

CT said...

lapoooooooo tgk ikan....

Kasih Ibu said...

kak ummi sedapnya ikan bako, jadi lapo pula ptg2 cam ni...=)

kak ummi sy dah try resepi choc brownie muffins akak...sedap sgt....thanks kongsi resepi....=)

CT Delima said...

As'salam kak ummi

resipi ikan malim kalau tukar dengan ikan CM okey tak kak ummi... hahahaha. haru biru kang blog kena hentam dengan CM.. hahaha. adoiii..kak, bz sangat eh sejak2 ni, jom lah kita jumpa kat tepi pantai cherating tu sambil makan ais kerim ker kasi sejuk sikit badan tu.. hihihi

nanti nak cuba try test lah resipi eh kak..mitak halal lah amik dulu resipi..muahhhh!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi...
lapar plak tgk ikan bakar malim...masuk list dulu lah.. halal yer Ummi

nOOrsha said...

salam kak ummi... speselnye ikan bakar nih.. nampak sedap sgt.. nanti nak try ler.. kiv resepi ni ye.. heheh

RynaHakimi said...

bestnya ikan bakar ni..kita duk cari resepi ikan bakar johor, tapi xjumpa..yang ni pun mesti sedap..boleh cuba nanti :)

Ummiakid @ lily said...

sedapnye...takkala dapur tak leh berfungsi semua terasa nak buat...leleh air lur teman kak ummi...datang rumah bwk pinggan boleh..??

Nieza said...

assalam Kak Ummi cyng, wahh sedapnya ikan bakar tu...sib baik baru abis lunch kalau tak sure meleleh air liur..hehe btw tq sharing resepi udang lemak merah kcng pnjng tu..dah buat tadi sedap..:)

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
waduh buat yatie terliur je tngk ikan bakar malim kundang ni....harus dan mesti di cobaiin ini resepi...

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. tengok gambar je dah tahu sedap.. tambah datang malam 2 buta gini lapo plak jadinya.. sedap tu kak tambah cicah dengan air asam..

Mas said...

kak ummi...
terliur dah ni nengok ikan bakar tu...
mesti dah abiss kan...hu..hu..

Lovely Kitchen said...

ikan bakar!!!! menyelerakan...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi sayang..
pepagi nie masuk dapur akak... nmpk ikan... nmpk sgt menyelerakan ikan tu akak...
udang kat bawah tu pun mmg nmpk sgt sedap... banyak entri yg best2 diana dah ketinggalan.. huhuu...