Sunday, June 5, 2011

Aktiviti Anak Beranak...Memeluhkan Badan ^__^

Assalamualaikum....apa khabar? Cuti sekolah panjang ni ke mana la agaknya yeaa... Mesti ramai yang pergi holiday sana sini.... Akak x pergi mana pun kali ni....kitaorg buat aktiviti memeluhkan badan jek...hehee.... Sabtu baru ni seperti dirancang, akak dan anak2 dan diikuti pulak oleh anak2 sedara dan adik bongsu akak ke rumah baru untuk acara menebas, merumput....yoooo..mari kita, mari kitaaaa, jom jom jom....jom heboh, hebooohhh...hahaha..jom cangkul, cangkul....jom cabut rumput....wahahahhaha...kejiii kan aiiii...dera ini budak2 bujang teruna dan dara....wahahaha... Ateee duk kat rumah pun asyik bertenet jek memasing, macam cyber cafe taaauu..lemas mata tengok...hehehe...

Acara bermula pagi sabtu tu...akak siap goreng mihun, sume makan kat rumah laaa..pastu goreng 2 biji besar keledek dan buat sambal kicap bawak bekal ke rumah baru akak tuh....dengan air nya lagi, berbotol2....Sampai sana dlm pukul 10 pagi, actually x jauh sangat pun dari rumah sekarang, kurang lebih 20 minit jeee... So layan acara menebas, merumput, sambil bergalak2 jek bebudak ni taaauu...x serius lgsung wat keje...hehehee

Baru jek x sampai 1 jam, memasing dah dahaga giloosss...siap bukak bekal daahhh...melepaking makan keledek goreng cicah sambal kicap...banyak tu...laku komaiiinn...liciiiinn akhirnya...hehe. Pastu matahari dah naik tinggi sikit...masing-masing rehat gak laa..panas komaiiinn...masing2 punya muka merah menyala...wahahaha.. Pastu hari mcm rintik pulak, cuaca agak redup dan berangin...pakat sambung balik kerja... Lihatlaaahhh...akhirnyaaa...terang gak laaaa...cuma yg sikit-sikit tu hb kata nak racun je... Sekarang tengah duk fikir, nak buat sewa ke nak wat home-stay...eeemmm...sayang nak sewakan...Kalau pindah pun tahun depan kot selepas urusan akak n hb selesai dulu laaa....setel satu2 dulu mana yang penting didahulukan...kan..

Nampak kan.....dah terang jugak akhirnya...masa ni dah dekat jam 1 tghri weeeyy...panass giloss. tp agak berangin...sejuk gak badan... Abglong n anak2 dara tolong hb sampai ke belakang rumah noooo...tebal jugak lalang n rumput...adeeeehhhh...

Hb dah siap ikatkan plastik2 sampah sume....lebihkurang 10 beg...penuuuhhhh...letak tepi pagar daaa.. Nnt lori MPK angkut...Terima kasih kpd anak2 sume, 2 org anak saudara dan adik bongsu akak....gelak2 pun....bersih jugak, kesian penat diaorg....nnt Mak Ngah belanja k...

Dua gambar di bawah ni adalah aktiviti minggu lepas....bawak anak2 sume sebelah petang...sekejap jek dapat wat keje, pastu dah senja....so x banyak yg luak rumput2 tu..cuma dlm 4 beg plastik jek...hehehhee..bergaya jek lebih bebudak ni taaauuu...hehe

Masa ni akak pergi pun, buat kerja mcm malas jek...x sesuaaiii pakai baju komaiinn mcm nak pi mini market jek...hehehee

Huk alaaahhh...mcm xda kederat jek anak2 dara ku, masa ni main2 je buat keje...yg abglong duk sibuk snap gambar sana sini...adeeeiii

11 comments:

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi.. Luasnya kaw rumah tu.. Mcm leh bercucuk tanam je..:)

jeragang said...

Aktiviti begini memang baik buka saja untuk mesra keluarga tapi jimat belanja. Namun nak boleh jadi tu agak susah skit. bebudak sekarang banyak program. orang tua pung sibuk

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

best nye..rumah ada laman luas lagi tu

dZana said...

wahh.. briadah bsama anak2.. tebal semaksamun tu kak ummi.. buat homesty kak.. nnti sng kalau dtg kuantan.. hihihi.. ada diskaun tak..

Mat Gebu said...

waaa...nanti anak branak dtg Sedenak pulak ek, ke kebun kopi pulak, selain petik kopi, menebas'ssss juga..amacam kak?..

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

cayalahhhh..menebas, mencabut rumput, sok lusa ker tulat dok mengecat pulak..hahahaha. baguslah macam ni kak, sesekali mengeluarkan peluh yang dah berapa lama dok tersimpan kan..hehehe. Awat yang baju biru tu tak nampak muka.. hehehe.

Nak kasi sewa ker..? ct nk sewa eh, berapa sebulan? alahhh kasi rega baekkkk punya tau.. hahahaha

Yaati Nor said...

Salam kak..bestnya ada umah tanah..kat area KL nie umah tanah mahai bukan main..Kuantan, saya dah jatuh cinta..ari tu gi dok kat banglow T_B, kat area istana hinggap sultan Pahan tu..Makan kat tg lumpur...sedapnya ana ikan bakar petai tu..Servis terbaik..next time nak gi lagi...bawak kerabat pulak..hihihihi..kot2 blh jumpa kak ummi pulak lepas nie..

noor said...

Bagus gak aktiviti macam nie dapat mengeratkan lagi hubungan.

MamaFaMi said...

Muehehehehee... gambar anak-anak dara yang last tu yang best... cam dikurung je... shian... penderaan anak-anak ni... harus dilaporkan pada pihak berkuasa! Muahahaha...

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan, Blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Diana @ Melley Mey said...

seronoknya diana tgk aktiviti mcm nie... sesekali mcm nie mmg best sgt kan akak...