Thursday, April 7, 2011

Review Resepi Jelita (4) : TRIFFLE PISANG LEMAK MANIS





Salam sejahtera buat semua yang masih sudi menjenguk Home Sweet Home nih...moga tidak jemu dan dapatlah mencari resepi yang diingini.....kalau tidak pun, sekadar mencuci mata dan lepak-lepak kat dapur akak ni kan....sila kan laaa....Kalau yg menyelongkar tu pandai-pandai lah kemas yea....

Ok seterusnya akak review salah satu resepi yang telah dimuatkan dalam Majalah Jelita Mac 2011 jugak.....Triffle Pisang Lemak Manis....bukan nak puji diri sendiri, tp hb dan Aiman yang test dan makan lagi dan lagi dan lagi....mmg diaorang gemar sangat-sangat!!! Sebagaimana kita tau, pisang lemak manis memang sedap jika dibuat makan dengan puding berkuah mcm ni kan....biasa jugak akak buat dgn puding kuah kastad koktel....Tapi triffle mcm ni memang dah jadi favourite la kiranya... Nak buat pun senang sangat.....Kalau ada sesiapa yang sudi dan teringin, cubalah yea...harap memenuhi tekak kalian....

TRIFFLE PISANG LEMAK MANIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
(keluaran Jelita Mac 2011)


Bahan:-
  • 1 gulung swiss roll cake - inti blueberi atau ikut selera
  • 20 biji pisang lemak manis - (dapatkan yg baru nak kuning je tau, jgn yg masak) kupas kulitnya
  • 1 tin susu sejat Ideal
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor - dipukul sikit
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *1 1/2 sudu besar tepung jagung ) * dibancuh
  • * 3 sudu besar air ) bersama
  • buah ceri - belah dua
  • minyak untuk menggoreng pisang
Cara-Cara:-
  1. Panaskan kuali, goreng pisang lemak manis (tanpa tepung) hingga berwarna coklat keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Potong 1/2 inci tebal kek gulung, susun di dalam bekas yang sesuai.
  3. Dalam periuk, campurkan susu sejat, gula, esen vanila dan telor. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebentar hingga agak pekat. Tutup api. Biarkan sejuk sedikit.
  5. Tuangkan ke dalam bekas yang telah disusun kek gulung tadi.
  6. Aturkan pisang di permukaan triffle tadi serta hiaskan dengan ceri. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 atau 4 jam sebelum dihidangkan.
# Note - Sila dapatkan pisang lemak manis yang baru nak masak (baru kuning sikit2) je tau, baru boleh digoreng, jgn beli yang masak dah kuning tu ok..x boleh nak goreng nnt, meresap minyak sakan lak.

antara bahan asas - swissroll cake, pisang lemak manis yg telah digoreng dan bancuhan susu sejat utk triffle tu..

tak teringin kee....hehehe

29 comments:

Sofea said...

ummi..sejak tgk dlm jelita hari tu dh teringin nak buat tapi x terbuat2 lagi..ummi buatkan la utk kita makan bolehhh..:)

AZLITA AZIZ said...

kak ummi yg ni ita mmg nak cuba sesangat... mmg nampak sedap sangat! tapi sampai sekarang ita tak jumpa pisang lemak manis... boleh tukar pisang lain tak kak ummi atau pisang tu ada nama lain disini...

Yan said...

Kakkkkk.. saya copy cat ye.. nnt one day saya buat..

sedappp nyaa

Ummi said...

Sofea -
Aiseeeyy baru semalam akak dah buat semula triffle camni...tp x letak swissroll cake pun..kira makan pisang jek, lg best...hehehe, senang jek tuh...buat la eh..

Azlita -
Owh susah dpt eh pisang lemak manis tuh..akak x tau la kat sana pgil pisang apa, rasa sama jek org pgil pisang ni kat mana2...Kalau beli jgan yg masak yea..yg muda kuning sikit2 jeek..baru bole goreng...xpun nnt lembik makan minyak kalau goreng yg masak..hehe, cuba cari lg Ita eh..kalau xpun ganti pisang emas boleh kot, tp goreng muda2 sikit jgk la...

Yan -
Ok, silakan la copy Yan oiii, buat taaau..hehe

DJ Dayang said...

mmg tringin nk buat kak tp kan stiap kali beli pisang gerenti tak dan nk buat...haihh..pas ni kene sorok ler jwbnya...hehe

Diana @ Melley Mey said...

akak.. sedapnyaaa.. tgk pisang tu.. terus teringat kat pisang bakar dr s'jung.. hehehe... wah resipi nie sgt menarik... suka sgt

cik cek said...

Ummi...sedapnya....sejuk je rasa masuk kat tekak...boleh copy resepi dululah...:-)

Mat Gebu said...

kakk...kalau guna pisang tanduk,,ok tak?...

Yatie said...

uwaaa menariknya resepi ni..cantik plk tu..leh cuba ni...tq kak berkongsi resepi yg menarik ni..pasni kita tngk Mat Gebu guna pisang tanduk, pastu takyah potong2....hah3..besor gedabak....hehehe guwau jek...

Siti Indrawati said...

Assalam kak ummi..salam perkenalan selalu masuk dapur akak,curi resepi ops!kutip resepi hehehe..nampak mudah n senang jer triflle ni,insyaALLAH saya akan cuba buat..

Mas said...

memang sangat teringin mas tengok triffle pisang kak ummi ni...
sedappnya...

inaku79 said...

mmg nampak sedap dan menarik, rasa cam nk cuba skrg jgk...tp xde bahan2 lak... hehehe...masuk list dulu la... :)

Rozita said...

sedapnya kak..bila la ada masa nak buat benda2 camni..

Sari Yusa Ibrahim said...

owhhhh... aku tergoda.. (kena link dlm fb supaya tak terlupa...) kalu print nanti takda gbr... hihihi

are_u said...

yamm..yam.. sedapnye... :)

missbby said...

adoi, sedapnya...nak try buat la...:)

Mama Nazhan said...

salam kak ummi.... memang menggoda sungguh..tp kat penang ni macam tak pernah jumpa plak pisang lemak manis..atau kat sini disebut lain?

ain (sweet thots) said...

mau x teringinnya kak oiii ;P anak bujang kecik i tu peminat pisang. nnt boleh kita buat. kalau suh akak hulur, dh tau dah ... mesti dah habiskan ... haha

Zieana Ariff said...

salam kak ummi..mana ghope pisang lemak manis tu kak ? kat perak ni x pernah plak zieana dgr nama pisang tu ? boleh tunjuk skit tak pisangnya mcmana ? hehehe..mesti sedappp..boleh buat hjg mnggu ni..

Fitri Senin said...

sedapnya...apa kakak msk sume nampak sedap

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh kak Ummi...sokmo dgn kelaianan yang buat ayu lapor.....weheeeheee heee.....dah nak balik kg ni....dekat je kita....mmmm kan best jika dapat jumpe.....4 mate....owh lupe....ayu rabun. ahaks...6 mata la...:P

KuNanGKuNanG said...

sedapnye..mmg nampak best.

Ummi said...

Dayang -
Hahahha..sampai camtu sekali eks..kena suruk2..hehe

Diana -
Owh pisang bakar tu byk kat Johor, kena turun Semenanjung la Diana eh.. :D

Cik Cek -
Kalau keluar dr peti sejuk mmg sejuk la tekak...hehehe...sila2 copy..

Mat Gebu -
Hahaha...sori eks..pisang tanduks x comeeyyy..nanti gedabak ko nak menelannya...hahahhaa

Yatie -
Hahaha..Yatie, kalau mat guna pisang tanduk, 3 biji pun dah leh jamu sekampung kan..leh hantar kat Yatie sikit...hehehe

Siti Indrawati -
Wkmsalam, salam kenal...time kasih byk selalu singgah ya Siti...sila2 la amik resepi, halal..

Mas -
Apa lagik...cepat pi godek...cari pisang cepat..hehe

Inaku -
Ha, kena la cari bahan kan..kan..xpun telan air liur sini je laah..hehe

Rozita -
Waaaa..xda masa lgsung eh..sian dia..

Sari Yusa -
Loh apasai kena link kat FB lak..hehe..print sini pun boleh dgn gambar, block kan sekali dgn gambar, tekan select page...print laa..hehe

Ummi said...

Are_u -
Tengok jek dah rasa sedap eh? hehe..

Missbby -
Yup..kena try..mmg x sesal punyer..hahaha

Mama Nazhan -
Uikss ya ke...sana sebut pisang apa eh..x tau la pulak...huhu

Ain -
Waaa kalau ada peminat pisang, lg best buat nih..kena buat lebih2..hehe, xpun maknya x merasa..kan..

Zieana -
Huk alaah..ya ke, x penah tgk eh..ok nnt akak beli lagi ke..akak upload letak sini k, insyaAllah..kesian pulak..hehe

Fitri -
Uikss ya kaa...kalau yg sedap jadi sedap la kot..kalau x sedap..x laku..hehehe

Ayu Safieza -
Waaaaaaahh kampung kat Kuantan ke...bila ada kat sini? Kalau ada rezeki, leh jek jumpa...

KunangKunang -
Hahaha..nampak best eh..jgn smpai mata jadi kunang-kunang dah laa..

Mama Nazhan said...

kak ummi... kalau nak buat jugak... pisang lain bleh guna tak? hehe

Anonymous said...

dah cuba,,,memang best,,,TQ

Anonymous said...

Salam, sedapnye triffle pisang tu ... sory ambik resipi

Nur Alkaf said...

Kak Ummi, saya dah cuba resipi ni. Pisang lemak manis tak jumpa sy ganti dgn strawberry. Terima kasih berkongsi kak. Nanti nak jugak try buat dengan pisang lemak manis, komfem lagi sedap.

boutiquecantik said...

salam kak ummi, mohon amik resepi akak ni ye..byk resepi akak sy dah cuba..mmg best..senang n sedap! sesuai utk sy yg takde masa..haha..thanks alot..dah jadi blog favorite sy!!-Jue-