Monday, April 18, 2011

Apom Lenggang Pandan Bonda



Assalamualaikum semua...dah sarapan ke belum....kalau dah bagus lah..kalau yg belum lg tuh, cepat-cepat pi bekfes dulu...x baik biarkan perut kosong...mst ambil sarapan pagi2...lepas tu baru makan yang berat sikit...so nnt xdalah melepek jek sebelum sediakan makanan tengahari kan..kan...hehehee....Okay meh la nak tayang Apom Lenggang ni yang jadi hidangan minum pagi akak dan family masa kat kampung.... Malam tiba di kampung tuh...mak duk tanya nak wat sarapan apa esok pagi...so ada permintaan dari cucunda semua nak Apom Lenggang tokpuan..hahahaa...apa lagi malam tu sebelum masuk tidur sempatlah mak dengan akak sama2 ke dapur...mak bancuh adunan apom nih...akak tolong jek...tolong teman n tolong tengok..wakakaa..sesekali nak merasa air tangan mak la pulak..kan..so pagi tu akak tolong lenggangkan je la apom nih...lenggang jgn x lenggang...hehehehe...Jom layaaann, tp resepi anggaran je laa..xda sukat2 sgt tau..adjust2 eh..x susah punyer...insyaAllah jadi..

APOM LENGGANG PANDAN BONDA
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 500 gm tepung gandum
  • 6 gm yis segera
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1 biji telor - dipukul sikit
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 1/2 sudu pes pandan
  • gula pasir secukupnya untuk tabur
Cara-Cara:-
  1. Gaul bersama tepung, yis dan gula pasir.
  2. Masukkan air dan telor, gaul/kacau sebati.
  3. Perapkan semalaman pada suhu bilik (tutup dengan plastic wrap) selama lebihkurang 5 - 6 jam.
  4. Kemudian (keesokannya) campurkan dengan santan dan pes pandan, gaul sebati bancuhan. Adunan hendaklah pekat sedikit dari bancuhan kuih dadar. (Boleh tambah air jika perlu)
  5. Panaskan kuali dengan api perlahan. Titiskan sedikit minyak dan bila minyak panas, tuangkan sesenduk adunan dan lenggangkan atau ratakan (diameter 6 in).
  6. Tabur 1 - 1 1/2 sudu besar gula pasir di permukaannya. Tutup dengan penutup kuali.
  7. Bila nampak menggelembung dan berlubang permukaanya, angkat dan lipat dua. Hidangkan panas-panas.

16 comments:

Sunah Mohammad said...

wahhhhh...macam kuih gulung @ ketayap @ kuih lenggang la pulak...

pssst, kak ummi wat donat belang rimau pulak ye..oren itam! hahaha~

kak long said...

salam kenal..singgah dari umah mimi.(time goes by)..
sedap nampak nya apom tu...nk cuba buat la...tq!

Mas said...

kak ummi..
cantiknya apom tu...hijauuuuuu..
nampak pun gebu jerk...
boleh masuk list resepi ni....

hazila said...

Wah mesti best bila tengok kak ummi melenggang tu ye..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Kalau kuih2 perisa pandan ni mmng kegemaran Yatie...suka sangat bau pandan...leh masuk list ni...aritu dah wat keria keledek, ok jadi cantik...bila sira terlama masak gula tu..dah jadi keras...rugi tulll....nak kena wat lagilah..hehehehe..

Umm Mymoonah said...

Yummy , looks lovely.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Ermmm bestnya kalau dapat makan makanan air tangan ibu.

Rima said...

KUmmi
looks like kuih dadar eh.. hari tu dah nak buat kuih dadar tapi terlupa nak beli kelapa pulak.. ni kelapa dah beli tak terbuat pulak hehehe

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi ni makan dgn apa sedap ni kak Ummi... ??

bersama kak Es said...

sangat sedap kelihatannya.
Lembut je..rajin betul kak Ummi

MeknaBlog said...

best juga nihh..masuk list...

Ummi said...

Sunah -
Hahha..mcm2 nama kuih kat Malaysia ni sampai x tau nak sebut dah kan..nnt kuar lak apam liuk lentuk ke..hehehe

Kak Long -
Salam kenal..thanks singgah ya kak Long..try la, insyaAllah senang jek tuh..

Mas -
Hehe..ni ala2 rupa apam balik, cuma kulit dia x keras cam apam balik tu..

Hazila -
Hahaha..akak melenggang tangan je laa..kalau kat lain, buruk rupa benor..hahaha

Yatie -
Owh dah wat keria lak eh...aah bab sira2 gula mmg ramai yg rasa susah n kurang cemerlang...akak pun dulu2...tp dah tgk 2 3 kali mak buat dulu..kira bole laa..xpa try lg eh Yatie..hehe

Umm Mymoonah -
Salams, yep simple yet very nice..!

Kak Sam -
Hehe..best lg campur gaul air tangan bonda n anaknya sekali..hahahaha

Rima -
Hehe..but this one is bit different, coz campur yis n it turned out mcm apam balik tu Rima, cuma kulitnya x sekeras apam balik..hehe...xpa kot yg ni boleh gak tabur gula n letak inti kelapa..adoiiyaa maniiiss..hehe

Azlita -
Ita, bole jugak makan dengan susu pekat manis, or maple syrup or serikaya...ikut suka..tp pada akak dah manis bila ditabur gula...so makan cam tu jek laa..baru nama Apam Lenggang..

kak Es -
Xdalah rajin mana...ni ibu bancuh, akak la melenggang..hahahahha

Ummi said...

Mekna -
Hehehe...sesuai tuk sarapan pagi or minum petang...bole la try..

Ayu Safieza said...

Kak Ummi, owh kueh traditional ni kan...mcm kueh ketayap pun ada x rasernya....? Boleh wat bfast n mnom tea ni.....

owh lame tak melenggang......:P

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak..
apom ni akak mkn ngan apa kak? ngan kelapa parut ke?

estee_8980 said...

sedapnya apom lenggang..
kalo kat kg mmg buat sedappp
saya penah try buat tp x menjadi cam mak buat la..
sedap.... tp mak buat versi biasa xde pandan..