Sunday, April 17, 2011

Pau Bagus Inti Peanut Butter



Assalamualaikum buat semua buah hati akak yang setia mengunjungi dapur akak nih...maaflah xda orang sebab tuan rumah balik kampung sekejap, ada kenduri perkahwinan anak sahabat baik akak semasa berjiran di Muadzam Shah dulu, now dia buat kenduri di rumah barunya di Temerloh....so sambil2 balik jenguk mak abah jugak laaa....tp xleh lama, lepas dinner semalam, akak bertolak balik ke Kuantan semula....xleh tinggal kelas hari ni...hehehee...Okay dengan itu, akak jamu dulu la Pau Bagus yang sempat akak buat jumaat kelmarin., resepi akak ceduk dari dapur Noormasri...tp just letak filling chocolate peanut better jek...tp sedap jugak....Aiman suka....cuma nak telan tuh, hati2 la..melekat2 tekak dgn peanut butter tuh...hehehe, kena sedia air tepi pinggan laaa...

Satu lagik, kata owner resepi nih, jangan derhaka kalau nak dptkan betul2 bagus hasilnya...tp akak terderhaka jugak last minute...sebab double action baking powder akak mcm x cukup jek...last2 akak tukar dengan baking powder biasa dan tambah sukatan sikit dan letak soft pan bread improver...hahahaha....Ok jugak, boleh aje., alhamdulillah...nampak tak gebusss lembut???? Thanks to Noormasri....izin akak copy paste kat sini lak yeaa....Okay layan dulu eh...nak siap2 dah japgi nih... Hepi wiken tuk semuaaa....!!!




PAU BAGUS INTI CHOC PEANUT BUTTER
Sumber: NoorMasri @ Coretan Dari Dapur

Bahan (A):
  • 250g tepung pau
  • 20g gula caster
  • 11g yis kering
  • 125g air
Bahan (B):-
  • 250g tepung pau
  • 100g gula kastor
  • 15g Double Action baking powder (*akak letak 18 gm baking powder biasa)
  • 2 sudu teh soft pan bread improver (*ni akak tambah)
  • 5 g garam
  • 30g shortening
  • 125g air
  • Inti - ikut citarasa -> secukupnya
Cara membuat:
  1. Bahan A, campurkan semua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati dan perap 1 jam.
  2. Bahan B, dlm bekas lain campurkan bahan kering diikuti shortening dan akhir sekali air. Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap.
  3. Selepas 1 jam doh A diperap, campurkan dgn bahan B dan uli sehingga licin lebih kurang 7 minit.
  4. Perap 30 minit. Kemudian tumbukkan doh utk keluarkan angin dan timbangkan setiap bahagian seberat 50g. Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit.
  5. Kukus selama 7 -10 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut kain supaya air wap tidak menitik ke atas pau. Enak dimakan panas2.

Tips:
Untuk mengukus pau, pastikan air di dalam pengukus sudah berwap ketika memasukkan loyang berisi pau.

Harus diingat bahawa pau mesti diletak dalam jarak lima hingga enam sentimeter setelah diisi dengan inti.

Pau hendaklah dikukus sebaik sahaja ia kembang. Jika pau berinti yang sudah kembang dibiar terlalu lama pada suhu bilik, ia akan mengecut selepas dikukus.

adunan ni boleh dapat lebihkurang 20 biji pau.....cukup tak? hehehhee

16 comments:

anymz said...

salam ummi..happy wikend jugak untuk ummi sambil angkut pau buat makan tengah jalan nanti..mmmm..sudah agak lama tak berjalan2 ke kuantan..teringin gak nak ke Gambang..

Mat Gebu said...

waaa..kak, tak lekat kat lelangit molot ke peanut butter tu..hahahahaha...

CT Delima said...

kak ummi..dasat lah. betul2 derhaka ngalahkan Mat dah ni..hehehe. betul2 mengoda iman ct dah ni kak..hehehe. lama betul xmakan pau dan buat pau. tapi geli hati bila k.ummi kata bila makan sediakan air tepi pinggan..hahaha. mmg tercekek ke kak. telan2 tak nak masuk jolok ngan jari lah baru masuk..hihihi. Kalau kat rumah kena buat inti kaya lah ank2 suka ni. nnt nak cuba lah..insyaAllah. mood tgh rajin nak duk kat blog skrg ni :D

Nieza said...

salam dihujung minggu kak Ummi, sedapnya pau...dah pernah cuba dah resepi ni memang gebus...:)

hani said...

kak ummi...saya dtg nak angkut semua yg ado ateh mejo tu...ekekekke...ampun kakkkkk gebu pau tu..

miszlullaby said...

gebunye^____^

Sis-Lin said...

sedapnyaa...kita suka makan PAU...yg ni betul2 lain ni...
apa macam? ada lebih kaaaa?

Kak Sam said...

Assalamualaikum kak..
buat dessert honey dew tu. Sedap sangat kak. Terima kasih bebanyak yea. Lagi satu saya angkut gambar dia sekali. Akak tak marahkan.

Sofea said...

uikkk gebunya pau...adakah segebu org yg membuatnyer..;)))

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Gebu dan putih melepak pau bagus akak ni..mmng betul2 baguslah...klakor bila akak kata sediakan air bila mkn pau inti peanut butter ni...terasa lekat2 kat lelangit tu..tapi peanut butter mmng sedap....aritu yatie wat kuih lapis peanut butter pun sedap...rasa mcm koleh kacang plk..sedap kak..

YANA SHAIFUL said...

salam k.ummi.. gebunyaa pau tuu.. sedap..:-)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah!!! nampak memang gebu n lembut pau nie akak... lom pernah buat pau inti peanut butter... kalau rajin2 nnt nak juga try... ;)

Mas said...

akak..jadi pau ni kene uli 3 kali yer....
kiranya lama sikit kan nak buat pau ni sebab ada 2 kali adunan naik..betul tak kak ummi,
tapi memang nampak sangat gebu..jai teringin lak nak menerai..he..he..

Ummi said...

Anymz -
Wkmsalam...hehehe..dah senin baru menjawab...sori la ya Anim..bz x tau laa..uiks bila nak datang Ktn, bgtau laa..

Mat Gebu -
Wahahahhaha..mmg x voleeyyy shaakaapp..lekaat lelaaaangiiiitt...tafiiii sheedaaappp...hehe

CT -
Hahahha ni inti orang malas namanya...nak cepat2 jek...ya la pau ni kena 2 kali uli...adeeii..hehe

Nieza -
Wkmsalma..waah dah buat xpa..xda la kempunan kan Nieza..hehe

Hani -
Waaah keji bawak lari semua pau akak..huhu...x tinggal seketuii pun Hani oii..

Miszlullaby -
Memang gebu ML..hehee

Sam -
Owh..dessert yg ringkas dan sedap..hehe..nak hangkut gambar angkutlah Sam oii janji ada kredit..hahahaa..boleh makan ke gambar tu Sam..hehehhe

Sofea -
Waaaa..keji taauu..mentang2 akak gebus..huhuuu..

Yatie -
Wkmsalam..waaaa cun gambor baru..hehe...Aah kelakor, kelakor gak..tp mmg pun, peanut butter tu kan creamy gitu..mmg melekat2 gak la..hehee...waaa kuih talam tu akak x try lgk..nnt laa..

Yana -
Memang gebuss dan putih melepak..try la Yana..

Mas -
Aah uli 3x, tp adunan B tuh, uli sekejap jek..xyah lama..bg sebati jek..pastu biar pun sekejap jek dlm 15 - 20 minit gitu..pastu campur la keduanya dan uli lgk sekejap..hehe

Pembawa_Wacana said...

Salam Ummi..... pasal pulut durian tu... resepi memang buat sendiri.... gambor jer di google...sebab tak amik gambar masa buat tu...:)

Ummi said...

Pembawa Wacana -
Wkmsalam..hahahaha..nasib baik pembawa berita cepat...dah mintak maaf kat tuan rumah tu ok la tuuu..hehehee...lenkali bgtau awal2 kat entry kan...kan...baru syioookk..hehehe