Saturday, April 23, 2011

Cucur aka Jemput Air Panas

Assalamualaikum.....salam Sabtu....tengah buat apa tuh...mesti duk bz masak tengahari eh...akak x masak tengahari...dah goreng meehoon jek...sebabnya air teramat slow sangat dr pagi tadi...xtau la apasaiiii, menciiiss tul...terbantut sume program kat dapur... Halus mcm kencing tikus...hahahahaha... Lagi pun malam tadi sempat buat pai epal, so leh la makan ni dulu...Nanti lepas asar ada member ofis ajak makan tuk Majlis Cukur Jambul cucu dia....waaahahaha...rezeki jangan ditolak... Okay ni baru nak masukkan gambar sarapan pagi semalam....xyah mintak la eh...dah licin pun... Sebenarnya pagi semalam dah goreng nasi tuk Aiman bawak bekal, rupanya anak dara akak si Najiha ni teringin nak makan cucur la pulak...katanya nak yang lembuuuuttt sampai ke petang....dah tau la cucur mana nak buat...mmg biasa buat resepi ni...

So layan je la eh....puas hati anak dara akak makan....dia suka sangat2 yang camni...Cuma kali ni xda la letak udang basah pun...letak udang kering yang masih baru kemerahan2 gitu....sedap!! Blend kasar dengan cili merah dan dadukan bawang besar tuh....pastu letak la apa2 sayur kalau nak...akak just letak daup sup jek...sbb ni jemput tergempar....xda taugeh, xda kucai...

So kalau teringin nak cuba boleh click resepi kat Sini yeaaa....xyah letak baking or soda or telor pun xpaaa, lembut sampai ke petang...

Kali ni saja akak wat style panjang-panjang, ceduk dgn sudip dan rendamkan dlm minyak...bentuk2 sikit kasi memanjang....yang tergaring sikit tu sbb ralit duk depan pc...hahahhaa

8 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Sedapnya ..biasa beli je cucur udang ni..

StarAnise said...

betol kak klu wat cucur letak air panas lembut ja...mak saya buat cucur pon camtu. saya pon slalu wat letak air panas, tak pon makmertua saya bg tip klu bancuh ngan air biasa pon biar lembik ckit n jd bubble2 ckit. pasti lembut tp sy letak air panas gak cam akak buat tu :)

cik cek said...

Ummi...
Nampak sedap cucur ni....=)

Sunah Mohammad said...

kak ummi tak join ke top masak2? join la kak...lawan pakcik mat!

MamaFaMi said...

Tetiba je rasa lapau ar...

inahar ali said...

ummi cayaaaangg..kita pung windu gak kt dier..hehe! seme jenis cucuq kita suker..kena lak cicah ngan sos cili..perghh!!

Sofea said...

salam ummi..pernah tgk tikus kencin ke? hahahaha

Ummi said...

Nazrah -
Owh pasni buatje la Nazrah...senang jek kan..

Star Anise -
Betul tu, dlm banyak2 cucur udang yg akak cuba...yang ni jugak yang sedap dan senang dan lembut sekali wpun hingga petang...

Cik Cek -
InsyaAllah sedap...try laaa..

Sunah -
Hahahhaa...siapalah akak...xpalah, akak bg sokongan jek kat DTS..sudah semestinya! Sunah lah join xpun eh..hehe

MamaFaMi -
Tetiba jek rasa rindu kat Mama...Mamaaaaaaaaaaaaa...huhu

Inahar -
Muuuaahh Ina...hehe..cucuq dah abis nak bg pun...

Sofea -
Hahahhaa...alaa keji soklan..kita wat kiasan jek...xpenah tgk pun..nmpak tikus dah lari...hehehe