Tuesday, April 26, 2011

Restoran Upin Ipin Shah Alam - Mahal Boleh Tahan

Assalamualaikum......malam ni dah kurang bosan + boring = BOSSINGGGG..hehehe...dapat rest sakan sebab hari ni akak x masak sangat, goreng ikan dan makan lauk lemak cili padi ayam kerisek yg akak buat kelmarin, simpan dalam fridge masa gi Shah Alam hantar anak dara semalam, malam ni cik abang kata panaskan aje la..jangan membazir....tu diaaaa, cantiiikk...hehe...tp akak bukan duk goyang kaki jek tau....kita setel macam2 kerja rumah....lipat kain, susun kain...sidai kain lagik....haaaa...pastu kita gosok baju...huhuuu...tengok jam dah kul 9 lebih daahh...ni baru nak mengadap...

Okayyy ni nak citer semalam akak pergi la makan kat satu restoran kat Seksyen 7 Shah Alam ni, dekat la dengan rumah sewa Najiha, seberang jalan jek...belakang Jackel tu....Aiman la sibuk nak ajak masuk makan sini... So kitaorang 4 beranak pun masuk laaaa.....tengok gambar dulu eh...Ni la rupa dalam dia tuh..penuh kartun Upin Ipin je laak...dah la rasa kanak-kanak riang gitu...hahahha

pelbagai cenderahati dari gambar2 Upin Ipin belaka...

Pastu start lah buka menu.....nama menu sume glamor, antaranya:
Nasi Goreng Kampung Durian Runtuh
Laksa Istimewa Opah
Kue teow Kak Ros
Mee Kari Uncle Muthu
Nasi Goreng Fish n Chips
Ayam Goreng Ipin Berempah
Nasi Ayam Upin

yang lain tu biasa je laa....Mula-mula order air dulu...Aiman (Mocha Ice Blended), Najiha (Caramel Ice Blended), akak n cik abg (Mango Juice je laa)

Semua gambar Upin Ipin je la kan...so nak makan pun ala-ala bebudak jek rasa..heheh
Bekas air tu kecik jek tauuu...ciput...

Najiha kenyang lagik, makan fries jek n tapau balik ke bilik nasi goreng untuk makan malam, Aiman order Nasi Goreng Fish n Chips tu...Akak order kuewteow Kak Rose and cik abang order mee kari Uncle Muthu...hahahahha...makan, makan....tp mmg cipuuut je laa...agaknya nak suh akak diet kot....Aiman tambah lgk 2 biji telor separuh masak...hehee.....Sekali bayar, RM60.90. Ni bukanlah nak mengungkit kan..x baik sebab dah masuk perut...tp akak duk terpikir anggaran kitaorg makan mcm tuh RM15 sekepala...air jus tu pun bukan lah semua fresh fruit diletaknya...bekas air pun sume rendah kecik jek jek...ya laa, untuk kategori kanak2 la katakan...

Adakah nasi goreng n kue teaw tu harganya RM7 - RM8 sepinggan keee...Adeehh fenin... Ya la, maybe kedai ni ala-ala cafe gitu, rasa pun ala-ala jek....Oleh itu lenkali nak sedap nak murah, pi kedai biasa2 tu jek, xpun lepaking kat stall mamak...puashati..Xpun, alang2 pi masuk Secret Recipe, mahal pun tp kalau laksa semangkuk leh makan 2 orang..banyak..kan..kan...hehee..So akak x rekomen sangat la u all makan kat sini...sungguh kata! Nasib la kalau toke kedai ni baca, ni pandangan ikhlas akak... Apapun citer ni untuk ingatan akak jek...xmo la terkena...sebab kita nak makan nak yang sedap2 jek kan...kalau masak sendiri x sedap sikit xpa...ekekekke...

Seterusnya sesi menghantar anak dara balik ke biliknya di tingkat 4...adeh sakit betis naik tangga tau...keluar segala peluh jantan betina...hahahahaha...Sempat lgk diaorg posing2 dlm bilik kecik Najiha tuh...

To my son Amirul Hazmi, daughters Najwa (Uitm Arau) n Najiha (Uitm S.Alam), wish you all the best of luck in your semester final exam....may you all get a flying colours result...muaaahhhh!

Emmm...Aiman pun...belajar elok2...dah besar dari segala kakak2 n abang dia dah..hahahha


36 comments:

AdyBudika said...

akak belanje kang!!!!!!!!!!!

kak ina kl said...

harap-harap dapatlah di turunkan harga sebelum semua orang komen..
tahniah buat anak-anak kamu.

@ku d! sin!e said...

memang mahal. rasa tak seberapa..

Ummi said...

Ady -
BOleeeeyy....akak belanja skyjuice..eh..hehehe

Kak Ina -
Tu laaa...mmg x madan rasanya, baik pi SR, puashati..hahaha...sedap pun sedap la dr sini...

Ku di sini -
Dah penah makan situ eh...emmm...tu la pasaiii

Yan said...

Eh!... kedai upin ipin ni ada di sect 7 kak.. YA ALLAH malunya.. seingat saya ada di sect 13. Ada satu kat situ...

Dekat sangat dgn umah saya. Kalau colling2 sure leh jumpa..

Cik Atul said...

Mahalnye kak! Restaurant macam nak attract budak-budak. Tp kalau mahal macam ni, mampu ke budak-budak nak bayar. Cekik darah btol!

*tibe-tibe emo plak. Hehe. ;)

ShidaGhazali said...

assalam kak..
omak aihh mahal benor rege nyer..huhu

mknan sedap x?? kalu x sedap, mmg x berbaloi la..huhu...

cafe ni dkt pusat komersial, seksyen 7 ek kak?

Myra Jay said...

Mahal sbb brand nama Upin Ipin kot kan kak..

RM60 mkn 4 org, hmm sekali sekala kak xpela kan :)

Diana @ Melley Mey said...

kalau ada kat labuan kan best... mesti Irfan suka pergi sana.. hehehe

Latiolicious Lady said...

kat labuan..tak payah le hehhehe

SHIMA said...

as-salam kak ummi,

satu lagi cawangan di sec 13,berdekatan dgn studio mereka....shima terkena sekali time bfast,makan ala2 kedai bese jek dh smpai Rm25...blm lagi lunch...

agaknya restoran tu de branding tu yg mahal kot...kalau tau akak dtg sini,leh jmpa....hehe

Mat Gebu said...

Tak pe lah, sekali2..kata "pembawak budak"...hahaha..

Jun said...

ummi..tu ler rege lebihkurang kalu mkn kat sini2..hehe. satu family 5 org jun ni kalu kuar wiken mmg mcm tu ler...seb baek wiken aje, kalau ari2 mau botak..tu pon lan cakap, pale dia dah botak sket, hahhahaha....kalu restoren yg ade nama lg, sah2 rm 100 lebih melayang skali makan..sabo j ler..

Mas said...

perhhh...mahal tu kak...
restoran tu dekat belakang tesco extra shah alam kan kak...
mas selalu lalu kat situ dan perasan restoran ni...
anak2 pun ada ajak..
tapi macam tak terasa jer nak makan kat situ...
pada mas kedai2 makan kat shah alam ni ikut kedai gak...ada yg mahal..tapi tak sedapp sangat...ada yang berpatutan harganya dan sedapp makanannya...
jdi kita kene pandai mencari....
maceh atas info akak ni...he..he..

Ilhamny.com said...

nampak macam menarik..tapi dengar mahal tu trus jadik takut..huhuhu

IdaShazana said...

mmg selalu lalu kat situ tp tak penah singgah. patut le kurang orang, mungkin ramai yang tau mahal

Hayati said...

kak yati pula kalau terkena macam tu memang pangkah la. pangkah tu maksudnya sekali tu saja la aku makan. Sorry ye tuan kedai. Tapi hubby selalu kata, dah nak makan, makan saja la. Buat apa nak merungut. Ya la, kalau mahal masuk akal, boleh lagi ni sampai mahal tak masuk akal. Charge lebih sebab ada upin ipin? Agaknya la

Kak Rose said...

agaknya derang nak jual branding nya tu... agaknya rega minuman tu mcm starbucks kot? tp mahal la kan, lagi kalau rasa tu takat ok2 jer...

ZarinAziz said...

salam kak....nak tanya kat menu tu x letak rege ke?? at least kalo letak rege bole gak bajet2 nak makan apa....hahahaa

Ummi said...

Yan -
Loooh xtau lak Yan tinggal area situ..kalau tau akak calling2 leh jumpa..hehehe, tp hari tu xleh lama, nak kena balik cepat2 gak, tu pun dah sampai kul 11 mlm ke Ktn..Yan, nnt leh tinggal hp no kat FB akak tak? hehe

Cik Atul -
Tu la pasaiii...kalau sedap, kalau penuh pinggan tu xpa gak, no hal bayar mahal..ni secuiit jek, makan x jatuh ke perut pun...adeeiii!

Shida -
Wkmsalam Shida, makanan bese2 jek, sedap lgk akak masak...hahahaa.. Yg geram tuh, kalau gelas air tu tinggi sikit ok la...makanan pun separuh pinggan jek..

Myra Jay -
Hai Myra..thanks jenguk dapur akak nih...Tu laaa sekali sekala xpa...tp ya laaa, bila x sesedap mana, rasa x berbaloi kan..

Diana -
Kalau ada pun mahal, xyah la Diana...kalau sedap xpaaa..hehehe

Latiolicious Lady -
Uiikss apasai xyah kat Labuan? hehe

Shima -
Wkmsalam Shima...aah akak perasan gak Studio Upin Ipin tu otw to Shah Alam tu..hehee... Ya la, diorg utamakan branding je la kot..hehehe.

Mat Gebu -
Hahaha, mmg pun...pembawak budak2 makan2 n jalan2..hahah..keji koo!

Jiejah @ Iza said...

walaupun rest ni kat belakang opis saya jek (hat sek 13 tu) tp saya pun jaranggggg² sgt nak singgah , mmg mahal . masuk pun sbb ikut kehendak anak.

mamasuri said...

ada yek restoren upin ipin ni..kalu bwk anak dara saya confirm teruja..kalu ikutkan mahal gak lah...tak berbaloi..tapi kalu sedap apa salahnya sekali sekala kan..

Ummi said...

Jun -
Samalah jugak dekat Kuantan ni Jun, makanan mahal, dah biasa dah. Tp sedap puashati, x kesah duit keluar kan Jun, bukan selalu..tp kalau x sedap dan secuit jek dlm pinggan...air pun cawan plastik kecik camtu rega RM6.50, mmg leh fengsaan...Waaaaa...sian Lan sampai gugur rambut...hahahaha, xpa laaa demi isteri cantik dan anak2 comey dia..hehe

Mas -
Restoran ni yang dekat belakang Jakel, kat pagar belakang Uitm tu..Najiha duk menyewa atas Restoran Kayu Manis ke apa ke namanya... Waaa Mas duk situ ke..lenkali pegi situ leh la kita jumpa eh..? Nnt tinggal no. phone kat FB akak leh? Gader kat kedai melambak situ..hehe..Kita cari kedai yg sedap tp murah kan..kan..Apa yg kita bayar biarlah berbaloi kan...bukan la sayang duit...x kesah mahal tp sedap...tp lg best kalau murah tp sedap kan..kan..

Ilhamny -
Tu la pasai..tp kalau nak try gak..no hal..pd akak menu dia biasa2 sangat...xda la yg spesel pun...Penah makan tempat lain yg murah lg best dr ni..heheh

IdaShazana -
Hehehe...ya la kot...

Hayati -
Tu la Yati..akak pun rasanya x pegi la dah..sbb biasa2 jek pun menu dia..hehehe... X sayang duit nak makan, tp sayang sebab x sedap masuk ke tekak dan x berbaloi...

Kak Rose -
Tu la...rasanya they just go for branding jek...masakan ala2 jek pun..hehe

Zarin Aziz -
Wkmsalam...mmg ada rega Zarin, tp igt penuh bekas, air pun igt cup besaauuu..rupanya kecik jek..akak sekali slurp jek air...hahahaha

Kak Am (Flora Heights) said...

ummi, suka nengok aiman, makin bujang makin ansemlah..! heee.. pas tu tahi lalat dia tu yg mahal manis aje muka dia..! geram dgn pipinya yg tembam & montel tu.. najih pun manis cam ibu dia..rasanya kalau kita org lalu kat restoran ni pasti anak2 pun paksa masuk, nasib baik jauh,, heeeee...

Ummi said...

Jiejah -
Owh ya ke...kalau tau leh jumpa kan..akak pegi pun hari Isnin kelmarin nak tunaikan permintaan anak bujang kecik tu ha..hahaha

MamaSuri -
Hahahha..tu la..masalahnya x sedap manapun dan secuit sgt makanannya, aiman sampai order telor separuh masak...adeeiii

Rima said...

KUmmi
I heard abt it but never been there.. nak gi shah alam ade weak sikit ah cos by the time my hb balik meeting dah petang.. nak gi jauh jauh.. adehhh traffic nye.. mintak ampun.. if weekend pulak kita selalu ended up kat 1utama..

Tempat makan yg cam gini sure akan lebih mahal one walaupun menu dia actually biasa biasa aje..

cik cek said...

Salam Ummi...

Jenamanya tula yang buat mahal...sape tak kenal Upin ngan ipin....sesekali nak cuba bolehla kot...

Ummi...
Beso2 dah anak umii...hensem dan comey2...he he....anak kak cek pun Uitm...tapi Uitm Kuala Pilah...pun sibuk final exam ni...mudah2han diorg sume sukses....:)Insyallah...

haneem said...

Ummi saya jugak pernah terkejut dengan harga restoran yang sederetan ngn rest. upin ipin ni, beli 1 nasi goreng & 1 jus tembikai berharga RM23.90,,,

Sunah Mohammad said...

akak! comelnye restoran niiiiiiii!!! T_T

Anonymous said...

saya dh pernah makn kt situ..memg mahal sgt.rasanye cwn plastik tu lbh kecil dr cwn plastik yg org duk jual air tepi jln tu..memang x worth it langsung. mmg first n lastla mkn kt situ..masuk cafe tu pn sbb pk anak2 suka tgk upin ipin..tp pasni mmg maafla nk singgah lg..

KuNanGKuNanG said...

ni btl2 cekik darah ni. tp xkn untungnya kalu mahal camni..lama2 org dah xnk gi...

Ummi said...

Am -
Amboiii Am puji dari anak melarat sampai ke maknya...xda duit syiling nak kasi..hahaha..tqqq la Am...Xyah lalu la kat kedai tu Am..x nyesal punyer..hahaha

Rima -
Hahhaa..better don't go la Rima, not worth it! We don't mind to pay if the foods and services are tip-top, right? Not this one la Rima oooiii...hehehe..Nanti x berbaloi you rempuh traffic-jam, makan hampeh...baik datang Kuantan la Rima, hentam seafood celup tepung ke..hehehe

Cik Cek -
Wkmsalam Cik...kalau rasa nak cuba jugak no hal.. Ummi kalau tau, x pergi la Cik oii..hehehe...Owh anak2 kita sama2 la tgh exam skrg eh..moga diaorg dpt wat yg terbaik..amiiinnn..

Haneem -
Amboiiih mak! Tu lagi cekik darah dgn tulang2 sekali tuh..hahaha

Sunah -
Aah comel restoran jek...harga x comel...makanan jek comeyyy..hahaha

Anony -
Tu la kan...x kuasa dah la nak singgah kalau tau x worth it! Even banyak duit pun, kalau saj2 nak pay for nothing watpe kan..hehe

KunangKunang -
Tu laaa...xpa la biar la diaorg ada regular customers dah kot...To me, I'm not willing to pay for such foods and service...no no, not again! hehe

Citarasa Rinduan said...

kalau ttg upin ipin... rasanya mak2 orang termasuk ayu akan kata.. tak apalah sesekali...

mujur jauh ko... kalau dekat.. daku pengsan..sure umai nak pi ari2,,,

Ummi said...

Ayu -
Hahahhaha...tp akak lain, kalau tau mahal gilosss...akak bawak pi KFC ke McD ke lgk bagus...hahahhahah

Rozita said...

kak, itu akak pegi sekeluarga... kalau saya yg pegi tah kena double agaknya... cawan tu kecik nooo... cam tak puas je minum... sah2 habis teguk tu tingal ais je kat dalam kan? keciwa abis..

Norsuhada Mahizat said...

Saya baru pas mkn Kat kedai ni memang mahal pas tu service teruk kebersihan x jaga makanan usah cakap x sedap langsung....jangan la gi kedai ni sungguh teruk....