Tuesday, April 12, 2011

Kek Marble Warna Warni Badam Ros Nostalgia

Assalamualaikum....selamat petang....waaah dah makan nasi eh...akak tibai kek jek...hehehhee...maklum tumpang belasah kek harijadi cik abang jek...tp kejadian marble kek ni kurang cantik sebab lepas jek akak marblekan dia...adunan tu mcm xnak melurut jek, agaknya kesat sikit sebab ada letak badam kisar tu,...akak hentak 3 4 kali nak kasi pergi ke tepi loyang....hahahhahahhah...keji tak???

Tetapi jangan pandang pada rupa...cuba tanya rasanya....Wallaaaahhhhh!!! Sungguh SEDAP DENGAN RASA BADAM, MOIST, GEBU, HARUM WANGI BAU ROS DAN YANG SEWAKTU DENGANNYAA....Mmg x nyesal punya!!! Korang kalau x buat, mmg saja laaa...nnt kempunan, jangan salahkan akak tau... Adunan ni kalau family ramai x cukup satu adunan, kena tambah jadi 1 1/2 adunan, pastu kalau rasa nak hantar kat jiran sebelah, kena wat 2 adunan laa terus....baru berbaloiii yg belen kat rumah pun cukup....betuii akak cakap nih!! Resepinya akak terjumpa kat blog Rinnchan yang dah lama menyepikan diri tuh...Jom semak resepi...senang banget!! Tapi biasalah, ada sedikit kederhakaan atas resepi jugak...hehe...You all buat la kasi lawa2 lgk belang dia tu eh...Ni marble chaca dah ni...kena hentak berkali2....hehehhee

sungguhpun derhaka, tetapi mmg moist dan sedap gilosss!! Manisnya pun sedang2 jek...

KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA
Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan


Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
  • 250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)
  • 5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
  • 4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
  • 1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
  • 5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
  • 2 susu makan susu pekat manis
  • 1 1/2 sudu teh esen rose
  • sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)
Cara-cara:
  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
  4. Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
  7. Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
  8. Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.



25 comments:

Mas said...

cantik berseri2 jerk kek tu...
terasa sangat tak kak badam tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

walaupun belangnya tak terserlah.. tp warnanya menarik juga tu kak... rasanya dah tentu2 ler sedap kan?

izahdaut said...

wah..bebahan semua ada.. leh try ni..
lawaaa nyerrr wane dia

Suzi said...

bahan dah ada...tinggal lg rajin ke tak...hehehe...

AZLITA AZIZ said...

dari semalam dah admire kat kek ni tertanya2 bila lah kak Ummi nak pos resepi... nak mintak mcm segan gitu... hihi
TQ kak boleh cuba ni...

DJ Dayang said...

wallaaa! rasa nk ngap jer kek seketui lam piring tu kak...hehe..psst! meh la kte exchange ngn kek coklat nak?...nak bg kuih lopes, dah tinggal gambar jek...hehe

cik cek said...

cantik menarik kek ni...lapo lagi...hu hu hu...

Azita Zain said...

Kak Ummi...
cantik...menarik...tertarik...kek ni memang debooommmm....!!!

hani said...

wow...bergaya betol kek kak kali ni...

Noraini said...

Sungguh menarik dan confirm sedap nie...nie mesti nak cuba nie... Cuma Kak di cara-caranya saya rasa ketinggalan untuk masukkan tepung...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

esok kita tak mau ketinggalan...ye la ..tepung tu bila nak di masukkan ?

Kjee said...

salam ummi. lawo sangat color combination cake.
Kjee harap Ummi sudi terima ole2 yg tak seberapa dari Kjee di blog Kjee. cara Kjee nak luahkan rasa kasih Kjee kepada semua yang sering singgah di dapurkakjee.com

Nurainaa Sofia Nurazizul said...

sedapnyeee...... nanti nk try buat lar.

♥LOVE2COOK♥ said...

Gorgeous cake kak! Sayang nak makan...hehe! ;)

nOOrsha said...

waahh.sungguh meriah kaler maler kek yang tersebut..
sayang nak makan la kak..hehe

Ummi said...

Mas -
X terasa sangat pun badam...rasa sedap sesangat jek..hehehe

MaDiHa -
Aah Ratna, belangnya hilang dihentak2 dek akak...hahahaha..tp mmg best giloss kek nih..

Izah -
Apa lgik...ayuh berkayuh..hehehe

Suzi -
Alaaa..rajin laa..rajin laaa...hehe

Azlita -
Looohh ya ke...apasai x buzz akak, bgtau dah x sabar nak buat...hehee...lenkali bgtau eh...ha, silakan buat eh Ita..

Dayang -
Hahaha...xnak exchange dgn kek coklat..nak kuih lopes gak..nak gak..huhuuu

Cik Cek -
Jom memarble Cik Cek...sedap nih..

Azita -
Hehe..cantik ke...tqqqqq...booommm Ita..hehehe

Hani -
Mana ada gaya la Hani..tp rasanya jek yg sedap tahap gaban..hehe

Noraini -
Oopss sori, masa buat akak perasan dah resepi tu x letak tepung kat cara2 tuh..pastu akak letak en3, copypaste jek..lupa...hehee, dah letak dah..thanks bgtau eh Noraini..

Nazrah -
Hahaha..sori...dah betulkan dah tu..buat eh.

KJee -
Wkmsalam k.Jee cayang...hehee, lawo ke..tp belangnya dah x nmpak kena hentak...hehee..Ok kJee, nnt ummi gantung award tu eh...tqqqqq sudi singgah sini...muaahh!

Nurainaa -
Silakan...mst suka nnt..hehe

Love2Cook -
Not so so la Love...not satisfied with the marble...hahahahha

Noorsha -
Hehe..kalernya tenggelam dah kena hentak2 ala ganazzz gitu la Noorsha..hehehe

inahar ali said...

fuiyoo ummi..ni mmg wajib masuk list..tp nk wat x tau bila lg..hehe!! tenguk kaler pung dh tau sodaapp!! perghhh!!!

kzai said...

salam ummi..wah cantik belang2 kek besday abg rimau..hehehe..hepy besday wat abg rimau ye...semoga brtmbh ceria disisi nye..

Rima said...

Salam KUmmi
Mintak ampun.. terlepas aeroplane hahha.. happy bday buat ur hb.. cake yg warna warni sure membuat cik Rimau suka bangat hehehe

Nieza said...

kak ummi, kek ni memang dah cun ni terguda dah saya mlm2 ni..harus dicuba ni...:)

Oh Oeya said...

"akak hentak 3 4 kali nak kasi pergi ke tepi loyang...."
erkkk!! ganeh gak K'Ummi hik3..
mengancam u! marble nih :)

pB said...

salam

tak boh badam pun , mesti sedap nie

Mamasya said...

Ceria kek badam K.Ummi tu...warna-warni
Happy belated birthday buat hubby k.Ummi..moga sihat dan murah rezki selalu.

zana rose said...

salam kak ummi... ceria aje warna belang2 tu... nampak aje dah terliur hehehe!!! :))

mamazieza said...

Rinn tu hibernat sungguh.. sibuk ngan anak2.. selalu fon pun tak jawab.. hahaha..

kek ni memang sedap.. mama pernah buat masa zaman FP dulu..