Wednesday, April 20, 2011

Review Resepi Jelita (8): Ayam Kalasan Berseri

Assalamualaikum....okehh okeehh ni laaasstt review...sori la yea...perlu jugak letak kat blog untuk rujukan sbb dulu mmg khas keluar untuk majalah Jelita tu jek...kang hilang buku tu kang...ateee..xda lak kenangan kan...so jangan marah eh....esok2 akak letak resepi masak hari-hari lak (*hari-hari kee...hehehe). Ikut dan je laaa...masak sempoi2 malas la nak letak entry....Okayyy adik-adik sume meh layan Ayam Kalasan Berseri ni balik eh..berseri keeee? Kepada yang duduk jauh nun di ober c atau xdan nak beli hari tu...boleh la salin kalau nak try..Resepi ni mmg lain dari ayam kalasan yang biasa2 akak tengok rata-rata ataupun yang penah akak cuba....akak ubah sikit untuk menaikkan seri kelapa yang digoreng tu...kita x guan bawang okeeehhh sbb bawang tu lah yang akan menghangitkan serdak2 kelapa tu nnt....Jom layaaannnn....

AYAM KALASAN BERSERI
Bahan:-
  • 4 ketul paha ayam (whole leg) - dibersihkan dan dibuang kulit - kelar sikit
  • garam secukup rasa
  • 1/3 cawan air
  • 1 cawan kelapa parut
  • Minyak untuk goreng terendam (deep fry)
Bahan Dikisar Kering:-
  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 2 sudu besar biji lada putih
Bahan Dikisar Basah:-
  • 5 batang serai (diambil bahagian putihnya)
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit air
Cara Memasak:-
  1. Campurkan kelapa parut, garam, air, bahan kisar basah dan kisar kering ke dalam kuali. Gaul rata.
  2. Masukkan ayam dan rebus ayam sambil dibalikkan hingga ayam masak mesra dan air hampir kering. Angkat ayam dan toskan. Kemudian toskan juga campuran kelapa parut dan rempah-rempah tadi dalam bekas berasingan
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan ayam ke dalam pinggan yang sesuai.
  4. Kemudian goreng pula bahan kelapa parut dan rempah hingga bertukar warna kuning keemasan serta berserbuk rangup (awas jangan sampai hangus). Angkat dan toskan minyak.
  5. Taburkan serbuk kelapa tadi ke atas ayam dan rata-ratakan. Sedia untuk dihidangkan.


Nota:

Istimewanya ayam kalasan ini tidak menggunakan sebarang bawang merah atau putih kerana biasanya ia akan menghanguskan ayam dan rupanya tidak berseri...tetapi rasanya tetap mantap!

17 comments:

Kjee said...

kjee pun serupa Ummi. Kjee tengah sibuk buat skrip tak der masa nak fikir pasal apa nak tulis. so kjee himpunkan semua gambar2 di mana kjee pernah pergi makan dan post. bolehlah kot sampai ada masa nk fikir apa nak tulis kan? hehehe

Nieza said...

Assalammualaikum Kak Ummi...saya copy masuk list dulu yer....nanti boleh cuba ni...hari tu baru sempat cuba mee lidi hijau jer..memang sedap..tq sharing kak:)

Mak Qis said...

kak...sy ambek resepi yer..mekaseh..semalam dh buat bawal lemak hijau tuh..marbeles....semua suka...tq kak ummi

kak ina kl said...

wah ummi ..nak masuk list ni..nanti beli bahan dulu ek..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Ummi..
Dah beli buku majalah..tapi belum berkesempatan nak buat..hahaha asyik cut queue jer..hahaha
Dah cuba bingka roti Ummi sedap!! tq yer

Mas said...

sedappnya ayam tu..
yang habuk2 tu sedapppp...

azila said...

nak buat bila ek??erm..mtk amik simpanla dulu ek k.ummi:)

Rima said...

KUmmi kat rumah ni jarang benar goreng goreng.. tak tahu apasal.. bila buat nasi ayam pun ayam nye yg grill style.. when i look at ur ayam macam terliur gitu.. boleh terasa kesedapan nye kat anak tekak .. dah lama tak goreng ayam.. harus kah ku mengoreng hari ini ahakss

Ummi said...

K.Jee -
Aah xpa k.Jee...gambar2 k.Jee tayang dah cukup membuatkan tekak ni terliur...xyah citer apapun dah tau sedap2 sume...hehehe

Nieza -
Ok Nieza..silakan..waaah goreng mee lidi hijau x ajak akak makan sekali eh..nak rasa air tgn Nieza tu..hehe

MakQis -
Waaah sedap eh ikan lemak ijo..hahaha, akak haritu jamah sikit jek, tp tester kat rumah yg bg good comment..hehe

Kak Ina -
Yep kena la beli bahan kan..nnt lain lak jadinya...ayam rebus je pulak kang..hahaha

Mama Hawa -
Ok xpa..go on slow2 k..jgn paksa diri..ikut kerajinan..hehee..bingka roti x bawak mai sekali sini ke..?

Mas -
Baik buat cepat kalau nak habuk2 tu..xpun, habuk pun tadaaaakk..hahahaha

Azila -
Bila2 jek la Zila cayang oiii..dah masak nnt pgil akak test k, cik abang tu dia telan jek tp x komen..hahahaha'

Rima -
Owh diet ke Rima cayang? Hahaha..akak kan, asal diet je hari tu..hari tu jugak hancuus..hahaha..Xpa la, kalau xnak ayam goreng, Rima tibai serdak kelapa goreng kalasan je la Rima..bole gitu? hehe..

MamaFaMi said...

Mi, nak lagi mantap, anto sini sepinggan. Garenti mantopsss

Ummi said...

MamaFaMi -
Waaaaaaaaaaaa Mama cayang...dah anto dah...anto resepi hahahahaha....muaaahhh!

leen hussain said...

salam kak ummi...lamanya tak jengah sini...huhuu... sodap jo ayammu tu kak... kot terajin nanti leh buat gak..heee

Ummi said...

Leen -
Wkmsalam Leen..aah kan, akak pun lama x jengah Leen, huhuu...byk terima order ek Leen..moga bisnes Leen malatopss selalu eh..!

ilahjy said...

salam ummi ilah lepas beli jelita tu hari terus buat ayam ni.. mmg sedap pastu anak ilah amek kelapa tu cicah dgn pulut seeeedaapppp...

ijan said...

Menarikknye ayam ni kak Ummi.. harap2 boleh cuba nanti.... kerak2 dia tuh yg lagiiii best tuu...

Ummi said...

Ilahjy -
Wkmsalam..sori lmbt sikit respon ya Ilah..tq sbb sudi try...aah kelapanya tu best..pandai anak Ilah..cicah dgn pulut..hehe

Ijan -
Harap Ijan sudi la try kalau nak tau rasanya..hehee..mmg best part serdak kelapa tuh...hehe

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Walaaaa... cedap cangat2 ler lauk ni Ummi, tadi dah buat. Along bercuti waktu Ummi post ni nasib ler nampak kat umah CikManggis. TQ Ummi....love ya.