Thursday, April 7, 2011

Review Resepi Jelita : (5) UDANG GALAH LEMAK JINTAN MANIS

Assalamualaikum...waaaa dah hari khamis dah ek...cepatnya masa berlalu pergi...rasa xdan nak buat apa-apapun kadang-kadang...kalau berehat lama sikit...dah tengok nak maghrib dah...gelap dah hari...kan..kan...Okay lah petang ni akak nak share lg satu resepi yang telah akak kongsi dalam Majalah Jelita hari tuh.... Masakan ni sangat sedap pada tekak akak n family laaa...dan dah ada 4 5 orang blogger (yang akak tau laa) bagi feedback tentang masakan nih...dan ada yang dah masak sampai 2 kali dah sejak tu, ya Lieza yea...hehe...terima kasih banyak2 kepada yang sentiasa memberi sokongan dan juga sudi mencubanya....harap x menghampakan...

Asalnya resepi ni akak nak letak buah belimbing, tapi masa tu serata Pasar Tani, serata Pasar Besar Kuantan akak cari, pastu melarat cari kat pasar-pasar mini n pasaraya pun xda...mmg bukan musim belimbing ni lg kot masa tu...so akak terpaksalah tukar dengan nenas...tp still sedap la pada tekak kitaorang...ok akak share kat sini la pulak untuk mereka yg x dpt majalah tu...kesian la pulak bila ada yg request...sudi-sudikan lah...


UDANG GALAH LEMAK JINTAN MANIS
Resepi: Ummi @ Majalah Jelita Mac 2011

Bahan:-
  • 4 ekor udang galah / udang besar
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 biji nenas madu (ambil yg muda sikit)
  • 1 tangkai cili hijau - dibelah 4
  • 6 tangkai cili padi merah - diketuk/belah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk Halus:-
  • 2 sudu kecil jintan manis
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 cm kunyit hidup

Cara Memasak:-
  1. Bersihkan udang dan toskan. Nenas dipotong kecil. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam caserol/periuk, tumis bahan tumbuk dengan api perlahan. Kacau hingga naik bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan nenas dahulu dan diikuti dengan udang galah.
  5. Masukkan garam secukup rasa dan kacau.
  6. Akhir sekali masukkan santan pekat, cili padi/cili hijau yang dibelah dan kacau hingga nampak kuah hampir mendidih. Tutup api serta merta sambil dikacau sekejap agar santan tidak berkepala. Hidangkan bersama nasi putih.

15 comments:

Nuridah said...

Asslamualaikum Ummi,

Tengok pd resipi ini dah boleh dijangkakan mmg sedap..Nur minta izin copy resipi ya...nak cuba lah nanti bila dpt jumpa udg galah...hehe...dah kecur ni kita kat sini.

Mas said...

perhhh..memang terliur tengok udang galah tu...
laki mas lak masalahnya kalau udang galah...asyik nak goreng jerkk...
lain kali kena sorok gak sikit tok tray resepi kak ummi ni...he..he..

♥LOVE2COOK♥ said...

My Hubby will surely love this kak as I dah quit prawns. ;)

Nieza said...

kak Ummi, sedapnyaaa...terliur dh ni mana nk pi cari udang galah kat sini..adehhh simpan resepi dulu la hehe

Mak Qis said...

ummi...huihh sedap la udang galah tuh..masak plak dgn nanas...mmg gu dia dah...saya kalau nk buat..guna udang biasa je la..mana nk ku cari udang galah neh...hehehe...

hani said...

kak ummi,
auwww...seksi udang u..muahahaha

Yan said...

kalau makan udang galah ni tak leh jamu tamu lah kak.. Udang kena banyak.. Kalau udang galah banyakkk... eeemmm faham2 je lah kan.. kena makan anak beranak je lah kan.

Sunah Mohammad said...

kak ummi, kalo saya makan ni keluar tak alahan saya ekkkk..errr...T_T

Mat Gebu said...

Waaaa....esok masak ni plak..

inaku79 said...

wow! mengancamnyer udang galah ni. hari tu tgk kt blog k.nor msk resepi ni klu x silap pakai udang biasa. yer la kan, bkn senang jgk nk dpt udang galah ni. dh terliur ni tgk gmbr ni, tp kt mana la nk cari udang galah kt sini...hehe

Anitafasha said...

Nanti nak soh mak beli udang la. Hikhik.. Aunty, aunty masuk la Master Chef. Aunty kan berbakat dalam memasak. Ne tau rezeki aunty boleh jadi Master Chef Malaysia lak. Ajak mat gebu sekali. Tunjukkan kehebatan masing2. =)

Zuwairi Aiman said...

salam kunjungan, jgn lupa singgah ke blog saya ;)

sweetazezah said...

salam kak ummi..akak,halalkan resepi akak pada jah erk..nak nyalin ni(nyalin jew krjenye dak jijah ni,wat ntah bla..huhu)nanti jah p0s expresskan blimbing untuk akak..huhu..makaseeh kak.

kakintan said...

terima kasih Ummi..selalu singgah blog Kak Intan ya

nOOrsha said...

waahhh..besar2nye udang galah.. suke².... kak.. nanti amik award kat umah saye ye.. tq