Sunday, April 24, 2011

Mihun Goreng Cili Padi

Assalamualaikum.....weeee dah hari ahad dah...cepatnya masa berlalu....esok dah kena kerja ekss...huhuuu....Apapun begitu hari-hari akak ni eh....bila dah at this age rasa nak duduk rumah jek banyak....badan pun dah kurang metabolisme kot...hehee..letih 2 hari bercuti...rasa nak cuti seminggu jek....adeeeiii....Apapun layan je la meehoon sarapan akak ni...pagi Sabtu punya sebenarnya...hehee, hari ni x wat sarapan....x sempat nak gi kursus....cik abang kita beli roti canai jek...balik tadi baru la masak lauk tengahari....pastu jamu laaa, anak2 saudara ada ni nak mengekek dengan Najiha...gelak ketawa malam td, x tau kul berapa diaorg tdo...Okay..meh la tgk resepi sempoi jek...tp licin dah la semalam.....hehee.


MIHUN GORENG CILI PADI
Resepi: Ummi@HomeSweetHome

Bahan:-
  • 1 paket mihun - direndam lembut dan toskan.
  • 8 tangkai cili padi (jenis thailand punya) *
  • 5 biji bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 sudu besar udang kering * (dikisar kasar - akak guna blender kering, kalau rajin tumbuk)
  • 1/2 biji kobis - dipotong2
  • 1/2 batang lobak merah - diparut memanjang
  • bebola daging kisar/daging - dipotong kecil
  • 1 sudu teh lada sulah
  • 4 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • daun bawang - dihiris halus untuk hiasan

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan bebola daging/daging dan masak hingga lembut.
  3. Masukkan kicap cair, sos cili, sos tiram, garam dan air secukupnya (untuk melembutkan mihun nnt).
  4. Bila mendidih, masukkan sayur kobis dan mihun. Gaul rata-rata.
  5. Masak mihun hingga benar-benar lembut, masukkan lada sulah dan gaul rata lagi. (boleh tambah air jika perlu untuk lembutkan mihun)
  6. Bila telah masak, hidangkan dengan cili padi potong dengan kicap (jika nak lebih pedas masa makan) dan tabur dengan daun bawang.

14 comments:

lina_pg said...

Assalamualaikum kak ummie,sedap ni pekena bihun petang2 cenggini..kenyang..takyah mkn ns dah..meriah tu macam2 ada..

bersama kak Es said...

udah le 8 tangkai..cili thai pulok tu. Mau berasappp telinga den.
tapi tetap mengecurkan :D

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam umi.Kita selalu jengok dapur umi yang penuh resepi pelbagai secara senyap.Hari ni teringin nak hulurkan salam perkenalan.Jengok dapur kita jika sudi dan ada masa ya.

Sunah Mohammad said...

hari ni pon makan bihun goreng berpinggan-pinggan!!! hahahahaha~

hani said...

sib baik ckp yg sabtu punye...baru nak sikitttttttt...ngeeeee..
mesti dah selesai diproses...keh keh keh

Mas said...

bihun goreng kegemaranku......
sedapppnya...
sarapan pagi sabtu yerk kak..
sama macam mas....mas pun sarapan bihun gak pagi sabtu tu,....

Yan said...

wahh.mencili kita kak.. sedap tu. saya suka mee hoon.

Farah Shamsudin said...

sedapnya!! suke sangat meehun.

Citarasa Rinduan said...

kak ummi
ayu nie sukar nak makan mee hoon.. ala2 memilih lah kan..
but......
kalau lihat dari gambarmu... rasanya, ayu leh makan meeh hoon hasil tangan kak ummi

sepiring kak.. walau dah habis, mana tau esok2 nak buat lagi??/heheh

Sofea said...

ummi..kalau nak tau saya la hantu segala mee , mihun .kay teow, laksa..hari2 mkn pun x pe..tapi fikir gak org2 dlm umah ni..kang terberak + muntah ijau lak asyik melantak mee je..:)

Jiya said...

uwaaaaaaa... lapaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrr

Rima said...

KUmmi
If ape yg kita masak habis licin macam rasa best gitu kan.. i also the same.. if i cook and then my anak bujang tak balik balik and then bila balik waktu orang lain tido .. besok bangun lauk tu masih ade lagi.. rasa macam sedih banget

Shasha Catering said...

Tak pernah rasa meehoon cili padi sebelum ni. Mesti sedap ni.

Kena cuba nih.
Thanks for sharing...;)

Ummi said...

Lina_pg -
Wkmsalam...Xnak la puji diri sendiri lak akak ni kan..hahahha...kalau nak tau sedap ke x, cubalah Lina eh..

Kak Es-
Ala x pedas mana pun dengan 1 paket mihun tu Es...belum sempat berasap, dah licin..hehe

Puan Ros -
Salam kenal dan terima kasih sudi jengah selalu...waah malu nak tegur ke...jgn camtu..hehee..Ok nnt Ummi jengah eh..

Sunah -
Uikks berpinggan2...besarnya perut Sunah..hahaha, tgk orangnya kecik comeyyy jek..hehe

Hani -
Hahaha..biasalah akak masuk en3 selalu yang dah licin or jadi baja...wakakkakaa

Mas -
Waaah kalau tau, kita tukar suka sama suka kan Mas...nak gak merasa airtgn Mas tuh..

Yan -
Hehehe..nasib mencili perut jek..bkn mencili mulut...ngeh ngeh..

Farah -
Suka gaaakkk...hehe

Citarasa Rinduan -
Owh ya ke...akak lak prefer mihun dari mee kuning tuh..xpa nnt Ayu dtg, akak goreng mihun jek la, biar Ayu tau enaknya mihun...hahahaha

Sofea -
Waaahh kita lebih kurang sama gak la Sofea, cuma tang laksa tuh..akak suka laksam dan segala laksa, kecuali laksa kuah putih i don't like..hehe

Jiya -
Nape ko nih...dah macam sawan lapor lak akak tgk..hahaha

Rima -
Ya la kan...akak pun camtu laa..dah la time diaorg balik, baru sakan sikit nak masak, tp kalau ada yg x jamah...huhuu...sedih jugak.. Kadang2 cakap, x suka ke apa yg ada kat meja tuh..dia kata sukaaa..tp lupa nak buka tudung saji laa, kita x cakap laaa...uwaaaaaa

Shasha -
Hehe..nnt leh la cuba...alah masak ikut kreativiti tekak memasing jek Shasha, jgn pelik2 dah laaa...kan