Friday, April 22, 2011

Ikan Lampam Pekasam Utara

Assalamualaikum....selamat sejahtera wat adik-adik tersayang yang tak jemu-jemu jenguk dapur Home Sweet Home nih...akak hargai sangat2..tanpa kalian semua x nampak asap la kat sini kot...hehehee....Okay laaa....akak nak tayang menu penyedap rasa, penambah selera, pemberat timbangan jek nih....uwaaaaaaaaaa.... Sungguh menyelerakan...x tau nak cakap apa daaahhh...gaul dengan nasi panas2...kalau ada sayur lemak pucuk ubi campur ikan bilis pun dah x ingat dunia...mmg ngam....tambah lg sambal belacan...phewwwww....hahahhaa... K layan la ikan pekasam yg akan beli masa pegi utara jenguk Najwa sebulan sudah, goreng ikan garing-garing, pastu goreng bawang n cili berasingan...tabur atas ikan tadi...weeeeyy dan dan tu nak makan terus, mujur goreng sekor jek...ada lg tuh...xleh goreng selalu...mau fengggsaaannn!!!! hahahhaa

16 comments:

Sis-Lin said...

Uiiiiii sedapnyaaaaaaaaaa....ikan pekasam Utara ke kak? klu Lin blk Kedah ke Perak ke, mesti beli pekasam ikan gelama..perghhh sodapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

ada lg? agak2 sempat tak vrooom ke sana? hahahahhaa

Cendana Kasih said...

waaa...teringinnyaaa... tp stok ikan pekasam kat rumah saya dh habis..nak buat lagi, tunggu ikan lampan besar sikit, dan tunggu mak saya datang.. saya kalo buat sendiri tak brapa sedap...hehehe

Zaliedana said...

Kak ummi,nih org utaqa dah mai nih..Uii da pekasam,nmpak pong mmgsodap kak..Pekan rabu mmg terkenal ngan pekasam n kuih tradisional..

Mas said...

wahhhhh..dapat ikan ikan pekasam, nasi panas dan sambal belacan....
sedappppnya...

lina said...

salam kak ummi - betul buat lapar di petang jumaat ni baru tengok ikan tiga rasa...huhuhu

izahdaut said...

ikan pekasam... oooo tidaaaaakkkkkkk..
nak nak nak nak

cik cek said...

Salam Ummi...

Jenjalan rumah Yattie nampak ikan bakar ...dtg sini ikan Lampam pulak...Wow! sumenya sedap2....

lina_pg said...

kak ummi,sedapnya ikan pekasam mkn ngan ns panas2.tak yah dah lauk lain..perg mkn tak hengatt ni

masiha said...

sangat suka2 makan...tp, lepas tu ada effect dia..hukhuk..sedihkan..xleh nak mkn slalu

azila said...

huhuh..batuk jap.k.Ummi..banyaknya asap:)sedapnya makan ngan nasi panas2 k.ummi...

Siti Indrawati said...

Hai kak..saya dtg lg x jauh dekat je dr Segamat,nak mintak ikan pekasam kalu ada lebih lah hehehe..sedpnya dah lama x makan ikan pekasam..

CT Delima said...

A'salam k.ummi :D

tr kasih kak doakan untuk hubby ct, alhamdulillah dah kurang sikit dah. Tu yang masak laju jer tu.. hihihi

Jap.. ikan pekasam ni ct lom pernah makan. Tapi merasa orang tengah makan pernah ler..mmg kaw2 k.ummi rasanya. jgn ler pengsannnn kak..kang tak berasap rumah ku dapur syurga ku ni.. hihihi

Nieza said...

tu diaaa...sungguh menyelerakan..:)

Jiya said...

adeh deh deh.. lama x makan ikan pekasam niehhh

Diana @ Melley Mey said...

akak... sedapnya .... aduh!! terasa kat tekak nie tgk ikan tu tau.. :D

Ummi said...

Sis Lin -
Aah ikan pekasam Pekan Rabu Kedah...mmg pergghhh, akak goreng sekor jek..xdan kat ko la..hehehe

Cendana Kasih -
Waaaaaaaaaahh Noorma, ada pembekal eh..x aci taauuu...

Zaliedana -
Hahahha..bila nak hantar ke Kuantan ni Dana, ingat akak eh...hehe

Mas -
Memang betuiii...lupa dunia kejap kan Mas..

Lina -
Wkmsalam...hehe...akak lg suka kalau ikan pekasam...ikan 3 rasa tolak tepi dulu laa..haha

Izah -
Uikkss mana satu ni Izaahh..td kata tidak..pastu nak lak...uk alaa...

Cik Cek -
Hehehe...apa lagik pi masuk dapur cpat Cek oiiii..hehe

Lina_pg -
Ha tu la pasaiiii..hancusss la diet kalau camni..kan

Masiha -
Waaah effect apa tuh...gemuk ke alergic? ^__^

Azila -
Hahhaha..batuk asap xpa lg Zila...x tahan kalau lalat yg datang..hehe

Siti Indrawati -
Hai Siti...waaah dr Segamat eh..dulu x kenal Siti, Najwa penah belajar sana, xpun leh singgah rumah Siti eh..hehehee

CT Delima -
Sama-sama CT, alhamdulillah dah baik cik abg eh...hehe, Try la rasa ikan pekasam nih...

Nieza -
Jom join...hehe

Jiya -
Weee Jiya, ko makan ke ikan nih..igt ko makan kamben jek..hehee

Diana -
Hehehe...kalau dapat ikan camni...leh lupa dunia akak tau Diana..ngeeee