Wednesday, April 13, 2011

Tofu Telor Masak Taucu Lada Hitam

Assalamualaikum.....dah makan tengahari dah ke.... Para suri rumah sepenuh masa tu mesti masak macam2 lauk kan...penuh meja gitu...hehehee...tp jangan sampai membazir dah la eh...malam kang dah nak menu lain pulak kot....Akak ni keje, sempat balik masak satu dua jenis je laaa....pastu dah rasa nak pengsan....hahahaha...dengan kerja rumah lagi...orang lain dah duk relax dah....apapun segala kena buat dengan ikhlas la kan....kalau rajin masak byk2..kalau x rajin masak jek ikut kemampuan....hati kena ikhlas..baru awet muda...wakakakakaa...Okay jom layan lauk sempoi malam tadi....malas nak pi cari ikan segala...tengok2 tofu jek ada tergolek 3 paket...so hentam masak ni je laaa...goreng sayur sikit, dah laaaa... Pastu ada stok sambal belacan wat pedas2kan tekak....bertambah gak cik abg n anak bujang sorang ni makan...hehehe...laaayyyyaaaannn...

TOFU TELOR MASAK TAUCU LADA HITAM
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome

Bahan:-
  • 3 paket tofu telor - hiris 1 inci dan goreng jadi berkulit
  • 3 ulas bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 cm halia * (bahan *ditumbuk)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1/2 biji bawang besar - dimayang kasar
  • 1/2 biji lada benggala merah - dihiris memanjang
  • 1/2 biji lada benggala kuning - sda -
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar taucu
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • garam (optional sbb taucu dah masin)
  • 1 biji tomato - belah 6
  • sedikit air untuk kuah
  • minyak masak untuk tumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan cili kisar hingga naik minyak.
  2. Masukkan semua sos dan air asam jawa dan air.
  3. Masukkan tofu yang telah digoreng tadi, gaul rata sekejap.
  4. Masukkan taucu, lada benggala dan bawang besar.
  5. Masukkan gula dan seimbangkan rasa...jika perlu tambah garam.
  6. Bila kuah mendidih dan agak pekat, masukkan tomato, kacau kejap dan tutup api.


14 comments:

Oh Oeya said...

1st!!! :)

izahdaut said...

wah sedap gak tu.lembutt lawan ngan rasa lada itam..
masuk list.mekasih kak ummi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

peberet saya tauhu telur ni.. mmg best! tp lom penah mkn lg versi tauchu lada hitam mesti best!

p/s: sy dtg nk mintak izin c&p resepi ikan bakar rempah woku tu kak.. thanks yer..

Mama Hawa/Mama Nani said...

terggoda tgk tauhu telur msk tauco lada hitam.. Hawa masuk list jgk lah tq ummi :)

azila said...

salam..k.ummi..hadirnya resepi tofu mu dihari ni menyinari diriku.dr semlm dok pk nak masak apa la tofu ni, nak lain dr lain..ehheh.tq k.ummiii...mmmmuahsss:)

Mas said...

mas suka sangat tauhu telur ni...
sedappnya tengok...
boleh try nanti..

dya chintahatiku said...

wah bagai pucuk dicita ulam mendatang, sedang elok dlm esbok tu ade lg stok tofu telur... blehla try resepi k.ummi tuk menu dinner mlm ni...hehhehhe..minta halal ye kak resepinya:-)

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
smlm yatie masak tofu telur ni...dlm kepala dok fikir nak masak apa...dah terlepaslah, sok nak beli lagi tofu nak cuba resepi ni..menyelerakan tuuuu...

anie,Nagoya said...

sekom...cak...

nak cuba.tp tauchu tak de.nnt rasa dah lari.tgh cari menu tauhu.nak de diet sikit...

Ayu said...

Assalam kak,
sedap nampak lauk ni..macam biasa ya kak c&p kalau dicuba ..thank u..

AS said...

Nampak sedap aje kalau ummmi yang masak.....

Ummi said...

oh Oeya -
Hehe...apa yg 1st tuh :)

Izah -
Owh camtu eh..lembut lawan dgn pedas lada hitam...ok ke...hehehe

Madiha aka Ratna -
Masak ikut tekak, janji ngam sudah kan...boleh la cuba..sedap jek pd kitaorg anak beranak nih...Owh ikan berempah woku masak ya Ratna...meh sikit..hehe

MamaHawa -
Silakan...try dan adjust ikut tekak la yea..

Azila -
Hahahha..menyinar2 ke...kebetulan la eh..suka lah cik abang tu nnt..hehehe...(*psst..sonok borak2 tadi...mcm2 citer ken..muaahhh)

Mas -
Sila la try...harap Mas suka..

Dya Cintahatiku -
Waaaaaaaaaa..pucuk ulam segala lak keluar...hahahaha, elok sgt la kalau dah ada bahan tu..nnt bg feedback k..

Yatie -
Wkmsalam Yatie..hehe..xpa esok lusa tulat pun boleh try kan...

Anie Nagoya -
Caakkk..alahaiii ciannya sana xda taucu eh...nak ganti apa eks..

Ayu -
Wkmsalam Ayu...mmg lauk biasa2..tp lain rasa..hahahhaa

As -
Ya ke As...x jugak...kalau x laku, akak kena abiskan...huhuuu

Junainah Muda said...

sedapnyer..selama ni resipi telur sy limited jer..lps ni blh lh try resipi akak ni..

salute tgk akak ni, keje pun rajin msuk dapur..btmbh bhgia family, mkn masakan dn air tgn ibu =)

Fad and Sarah said...

Salam kakak!! br semlm sy terjumpa blog akak ni ms cari resepi ikan goreng and terjumpa ikan goreng sira cili padi. pastu ternmpk pulak resepi tofu telur ni. apa lagi, mlm semlm terus la try 2-2. perghh kak.. sedappp!! somi saya mkn bertmbh2. sy lom sempat wat entry psal ni lg kt blog. tgk la mlm karang ke klu free. lepas ni nak try resepi2 lain pulak la. thanks akak!! (^^,)v