Saturday, April 30, 2011

Talam Berlapis Pisang - Sedap Walaupun Sakit Mata, So.. Awas!

Assalamulaikuuuuummmm....waaaah xda orang laaa...sume balik kampung eh...xpun pi jalan-jalan.... Akak pun jalan-jalan jugak....jalan dalam rumah...ketengah ke dapur....x abis2 jalan...hahahaa...Pastu lagi sakit hati ni taauuu....sakiiiiiiittt jek....bukan sakit apa...sakit mata tengok puding nih....gara-gara guna pisang berangan la...pisang ni bila kita dah potong tu kan...xleh langsung biar lama2...terus lebam kat tengah tu..bukan sikit punya hitam...hadoiii....So masa nak snap gambar tu lg lebamm...bam....Kuih dah sedap daaahhh...mata jek sakit tengok sebab tak cantiiik...Kalau guna pisang nangka, mesti cantik kot jadi...huhuu...tp masa lapisan akhir tuh..akak terlewat letak pisang, so pisang x tenggelam sangat...lupa duk sambil hadap blog..hehee

Oleh itu sapa-sapa nak try better guna pisang lemak manis ke, pisang nangka (ikut resepi) dan yang tidak akan jadi kehitaman tengah tuu...adeii menciiisss laaahhh! Tapi kuih ni mmg sedap....hasil terjeling kat dapur Azie hari tuh...terus akak buat...tengok pisang berangan jek ada kat kedai, patutnya guna pisang nangka, tp konon xnak takut masam2 sikit kan pisang nangka tuh...gasaakk laaa...Layaann...thanks to Azie yang dapat resepi ni dari KakWan kat MyR...Time kasih buat Kak Wan n Azie...Nak buat pun senang, cuma akak edit sikit bahan sbb ada bahan yg xda la pulak..hehe, xpa kan Kak Wan...jom layaaann..

TALAM BERLAPIS PISANG
Resepi : Kak Wan @ MyResipi
Sumber : Azie

Bahan-bahan ( Loyang 8" empat segi )

Bahan A
  • 120gm tepung beras
  • 100gm tepung ubi (*akak letak 50 g tpg jagung, 50 g tpg sagu) sbb xda stok tepung ubi
  • 250ml santan pekat KARA (*akak pun guna santan ni)
  • 150ml air
Bahan B
  • 175gm gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • Daun pandan
  • 400ml santan cair (*akak letak 100 ml santan Kara + 300 ml air)
  • Bahan C 400gm pisang nangka (dihiris nipis) *akak guna pisang berangan, cepat hitam tengahnya..
Cara Membuat:-
  1. Satukan bahan A, gaul rata supaya tidak berketul.
  2. Masak bahan B sehingga mendidih, keluarkan daun pandan. Tuang kedalam bahan A, kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian.(*akak letakkan 2 bahagian dengan warna hijau n kuning)
  3. Tuang bahagian pertama dan kukus selama 5 minit. Angkat dan aturkan hirisan pisang ke atasnya. Kukus sekejap supaya pisang masak.
  4. Tuang bahagian kedua dan kukus selama 5 minit, aturkan pisang buat seperti bahagian pertama.
  5. Untuk bahagian terakhir kukus selama 30 minit dan tutup loyang dengan aluminium foil.
  6. Sejukkan kuih sebelum dipotong.

tengok lah kelebaman tengah pisang tuh...menciisss..!

22 comments:

lina_pg said...

assalam kak ummie,dah cantik tu..yg penting rasa menten sedap kan?

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

Waduh nampak sedap dan cantik kejadian talam tu...mmg sakit ni mata tengok...tekak pun sakit jugak...hehe

Nur dh cuba resipi Udg Galah Lemak Jintan manis tu...sedap...kita suker kalau lagi pedas lagi best...thanks ya ummi berkongsi resipi.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
uwaaa...ada talam lapis pisang kat sini...kalau kuih2 mcm ni mmmng kegemaran Yatie, cantiklah lapisan kaler2 tu...pisang biasanya mmng mcm ni..lebam sikit tapi rasanya sedap...lebam pun lebamlah...janji sodaappppp...

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

Salam kak ummie

wah sedap nya tengok kueh talam tu terus terbayang kueh lapis pisang yg best tu.kueh talam ni pun mesti sedap ni klu dekat2 dah mintak dah tak kisah sakit mata ke apa jgn sakit ati dah ler

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

Salam kak ummie

wah sedap nya tengok kueh talam tu terus terbayang kueh lapis pisang yg best tu.kueh talam ni pun mesti sedap ni klu dekat2 dah mintak dah tak kisah sakit mata ke apa jgn sakit ati dah ler

ShashaCatering said...

Hitam itu menawan, betul ke?
Lagipun kuih ni sedap kan.

Mmmm.... ;)

Nieza said...

Kak Ummi cyng,saya pun menalam juga kak...sama tapi tak serupala talam kita...jom kita tukar hehe cantik dah talam tu kak...sedapnya bubuh pisang tu nanti nk cuba jugalah..sukax3..hehe

nOOrsha said...

salam kak ummi..tadak askit mate pun... cantik lah..lebam yg berseni gitu..suke12x!~

Cendana Kasih said...

lebam-lebam pun still lawa... lepas ni sure masuk majalah lagi kuih ni...

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi

alamak terlewat datang lah mesti dah sapan talam ni... hihihi

Tertido sedar2 dah petang haru betul Che CT ni kan.. hehehe. cantik lah kak, rajinnya duk bertingkat2 lagi talam ni. esok nak ke Jengka amik along, simpan sikit ehh kasi sejuk.. hehehe

Mas said...

kak ummi...cantiknya talam pisang tu.....
gerenti sedappp bangat ni...
masuk list resepi ni..
nak try gak nanti...
pisang berangan tak ok yerk kak...
klu guna bekas kecik2 ok tak...macam lembut jerk kuih ni....

Mas said...

kak ummi...cantiknya talam pisang tu.....
gerenti sedappp bangat ni...
masuk list resepi ni..
nak try gak nanti...
pisang berangan tak ok yerk kak...
klu guna bekas kecik2 ok tak...macam lembut jerk kuih ni....

Kak Am (Flora Heights) said...

wow..!!!! cunnya talam ummi..! sedap ker ummi? kalau sedap blh ler try nanti, hee.. entah bilalah tu ya..

StarAnise said...

walaupun rupamu tidak cantik, tetapi rasamu sungguh menikam kalbuku hehehe. xla nampak buruk po kakkkk cantik pe...tu blom rase lagi...

HomeKreation said...

Along tengok takda cacat cela nya pun, cantik jer. Mmg pisang ada yg jenis tengah nya hitam, takpa lah mmg camtu, janji hasil lapisan Ummi tu cun. Along tingin nya nak rasa....huuuuu

nor64 said...

Assalamualaikum ummi,

hitam2 sitampok manis..walaupun hitam airliur menitis....pada mata akak ni ..kuih talam ummi cantik aje..tak de cacat celanya..yg penting ditelan sedap kat tekak ni...kadang2 ghupe tak penting ummi...yg penting kat dalam kan...hehehe..jumpa lagi...

Sis-Lin said...

uiiii sekali kak ummi ni melapis..habis pisang sekebun..heheheheh

klu bab lapis2 ni x rajin le kita, rajin makan aje..tp yg lapis ni le yg sedap dn aneka rasa kan..sedapppppp!

Suejoshua said...

Kak Ummi, cantiknya kuih talam berlapis pisang tu, nampak pun sedap! nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!

Wattie said...

Salam Ummi,
cantik kuih talam lapis pisang tu....saya suka juga tp buat tak mau jadi.......

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
ermmm.. dah ok dah tu akak.. cantiiik jer diana tgk... nmpk sedaaaap lg gitu tau...

Nina Suria said...

lalalaalalala kita tak nampak mende tu, sbb kakmOn pakai kacamata itam... mwahahahahaha

ummi daripada ko pos gambar tu, kalo ko kirim kat kakmOn lagi lah ummi dapat banyak pahala tau *tayang wajah unta yang sayu*

cek chun said...

akak
bila dah mam, hilang menciss.. hehe