Tuesday, May 3, 2011

Nasi Tomato Home Sweet Home

Assalamualaikum....mintak maaflah xda entry masa cuti2 kelmarin...rumah akak kena serbu dengan mak abah, adik2 sume dengan family, penuh rumah, mcm tongkang pecah, kapal karam gitu..adeeeii tp sonok...anak2 buah yg kecik cenonet tu pakat2 keluarkan mainan2 kereta2 lama Aiman tu komain...jalan terpijak2..sakit kaki orang2 tua ni, hahahahha...pastu berarak pulak pergi rumah adik lelaki yang dekat sini jugak....sonok sungguh...So nak update entry yang dah jadi baja je la ni eh...xyah mintak...pandang jek... Ni akak masak untuk 2 family adik yang tiba di rumah tengahari Sabtu kelmarin...hehehe... Buat nasi tomato senang....xyah banyak2 karenah kan...sempoi.... Ni resepi akak sukat lebih kurang je la yea...apapun adik2 akak kata sedaaaap makan nasi saja je pun...hehee...Jom layaaann...

NASI TOMATO HOME SWEET HOME
Resepi: Ummi@Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 1/2 cawan beras basmathi Moghul Faiza - basuh dan rendam 15 minit. Toskan.
  • 4 1/2 cawan air
  • 1 cawan susu sejat Ideal
  • 2 biji tomato - didadu kecil
  • 4 sudu besar pes tomato
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 1 sudu besar garam kasar
  • 4 sudu besar minyak sapi Ghee
  • 1 cawan kismis
  • 1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang (akak x letak kali ni)
  • bawang goreng secukupnya (akak x buatpun..hehe)
Bahan Tumis:-
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 7 biji bawang merah - dimayang nipis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan tomato, pes tomato dan kacau sebentar.
  3. Masukkan beras basmathi dan daun pandan. Gaul rata sekejap.
  4. Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit.
  5. Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa. (*akak terus tumis dalam periuk elektrik tersebut dan alihkan untuk masak seperti biasa).
  6. Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata perlahan dan tabur kismis dan gajus. Biarkan nasi masak elok. Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah tomato dan acar masak atau acar mentah. SELAMAT MENCUBA!!
Sorry, xda bawang goreng, xda gajus pun...hehehe..maleeehh

11 comments:

CT Delima said...

Assalamulaikum kak Ummi

Lorrr.. kalau tahu buat nasi tomato, tu hari gi amik along bole singgah mengenyangkan perut dulu.. hahaha

Tapi itulah keseronokkan yang kita dapat bila semua ahli keluarga berjumpa kan kak ummi. Kalau selalu mcm sunyi cuma dengar bunyi periuk dan senduk, kali ni riuh dengan gelak ketawa kaum keluarga..seronoknyaaa!

Kak ummi senang2 sudi2 kan amik award GOLD KAD yang tak seberapa tu ya kak, kot2 cukup bulan kalau terdesak leh guna buat beli tepung dan gula kastor buat kek.. hahaha

Sis-Lin said...

Kaka Ummi...kan dah kata dah, kenyang oerut tetanu yg datang tu..heheheh

Psttt nanti bulan 6 kita xde aral nak turun Kuantan..apa2 kita roger akak ok..ingt nak ajak Mat gebu..tapi boleh ke dia tggalkan dapo dia tu..hehehehehhee

anymz said...

ummmmmmi,meh sini nasi tomato tu..selera betul kita tengok dgn beras,eh nasi yang panjang2 tu..hah!!..belajar dan rajin2 lah buat nasi lagu ni ya..mana tau esok lusa nak sambut menantu pulak kan?.maklum anak2 dah beso panjang..

Apa?..nasi dah jadi baja?..mmm..balik dulu lah..majuk ni..

Mas said...

kak ummi....nasi tomato ni kalau kat rumah mas memang laku......
sedappnya tengok nasi tomato tu...

Juwita Jamaludin said...

Sedapnya nasi tomato akak.. Cantik warnanya.. Thanks kak singgsh dapur ita

Wanieyra said...

Sedapnya.....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

nampak sedap sangat nasi tomato ni...hai Nur paling suka nasi yang berperisa mcm gini...laju nanti mkn...hehe...kolestrol tolak tepi..huhu

Mama Aqil said...

ummi sedapnye tgok nasi tomato ummi...ari 2 saya buat x jadi la..nasi jadi lembik...rase dah ok struktur die hampeh....x tau la nape..

Ummi said...

Mama Aqil -
Aah mmg sedap la...aritu buat guna resepi sape? Beras apa? Akak guna beras basmathi Moghul Faiza tuh..mmg sedang elok je la sukatannya..

Mama Aqil said...

resepikat blog ummi ni...tp saya guna beras thai..x pe nak cuba lg sampai jadi..hehehe..mmg suka sgt blog ummi nie...suka tgok resepi yang best2...

Adzriel @ Liza AB said...

lama tak buat.. plan hari ni kot. TQ kak ummi.. library masakan liza.