Saturday, May 21, 2011

Four Braided Bread

Assalamualaikum....sarapan apa tu? Mesti ramai yang outing dengan family kan...sesekali beriadah bersama mmg seronok...So, selamat beriadah... Akak pun banyak hal jugak ni walaupun xda kenduri-kendara dan x outing... Ni roti yang akan buat masa family adik datang bertandang petang...bila dia tau jek akak tengah tunggu roti naik, dia kata nak tunggu laaa...nak makan yg fresh from oven....hehehhee... Mmg liciin weeeyy... Angkat keluar jek dr oven, terus keluarkan letak dlm pinggan...semua pakat cubit jek panas2 tu..xleh nak potong dah...pekena lak dengan teo O Cameron Highland tuu...best giloosss!! So xda la posing2 menarik yeaaa...hehehe...xleh tunggu lama dah masing2...

Resepinya sama jek dengan doh Old Town White Coffee Bun tuh...cuma kali ni akak gatai-gatai tangan buat jalinan 4 kepada roti nih...senang xyah nak bulat-bulatkan...lambaaattt sangat...kan..

Untuk cara menjalin or dandan roti tu, adik2 n akak2 sume boleh refer kat Sini eh...macam2 cara ada...nak 6 jalinan pun ada...cuma 10 jalinan jek akak tak jumpa lgk....hehehhe

Akak punya tu pun...dah elok-elok dandan..bila roti tu naik...ada setengahnya putusss jalin nya tuh..hehehee...

So laaayyaaaannnn..... Sedap betul dimakan panas-panas gitu eh....wallaaahhhh!!! Selamat berdandan...hehe










Sori xdan nak posing cantik punyeerr...sume dah x sabar nak ngappp panas2..hehe


12 comments:

CT Delima said...

As'salam kak ummi

meroti tersangatlah rajin akak ku seorang ni. ct belum sempat nak meroti ni kak. yang resipi ni pun masih dalam list ke 7 lagi.. hahaha

cantik gebus tersangat..jap lagi sampai depan pintu..dingggg..donggggg! hehehe

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,woo cantiknyer roti dandan akak nih..Eh akak,wat bun lagi senang kak,dari jalinan..Nanti nak try dandan roti laklah,hehe..

Yat Maria said...

Akak...many thanks link itew cara2 menocang roti..tapikan kita ada gelak sket bila tgk roti tu cam tentacles sotong..mueheheh..gelak sket jer di pagi hari...nanti kita wat eh akak!

lina_pg said...

assalamualaikum kak ummi..wah rajinnya meroti..kalau roti home made kenalah mkn panas2 barulah rasa nikmatnya..hasil air tgn sndiri..nmpk gebus n lembut je roti kak ummi ni..

Ummi said...

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang...hehe..kebetulan nak menghabiskan water roux tuh..xleh lebih 3 hari kan..so tu yg suh cikBM uli2an lagik..hehe..CT sampai pun dah x sempat..licin terus kuar oven..hehe

Zaliedana -
Wkmsalam...hehe..pd akak jalin2 lg senang...x cerewet pun...buat molat2 lama lak kena diri..hehe..mana2 pun rasa sama jek..hehe

Yat Maria -
Wahahahha..keji tau Yat..xpa la sutun pun sutun laaa...kasi belit2 dia punya janggut taauu..hahaa

Lina_pg -
Wkmsalam, aah mmg sedap makan panas2 gitu...x igt donia..hehe

nOOrsha said...

salam k ummi...tgh lapar masuk sini ade lak roti..huih cicah teh o ke milo ke bes nihhh. :)

Mas said...

akak cayang....meroti lagi kak..
rajinnya kak ummi ni...
cantik la roti tu berpintal2....

Diana @ Melley Mey said...

akak ummi... sukanya tgk.. apa pula posing x cantik... cantik ler akak... gebu jer diana tgk roti tu... kalau diana pun x sabar nak ngap tu akak.. ehhehe

Nur-nba said...

Rajinnya Kak Ummi ni.. Nur baru nak belajar2 memasak ni.. Nanti bolehlah berguru dengan blog akak ni.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

As Salam Kak Ummi..

Tengok dandanan roti tu cantik jer..

nanalia said...

salamm kak ummi u r wandfll momma lah memg rajin masak..... tengok roti tu yg berkilat milat memg menarik selero anok tokak den ni ha....nanti lau ada wat mkan2 jgn le lupa jemput hamba ...hamba bab makan memg suka tapi lau bab buat tengok keadaan...wakkakaka

Nieza said...

wahhh....cantikk dendan roti akak ni...lama dah cik BM saya tido tu nanti nk kena kejutkan lah nak meroti jugalah...hehe