Tuesday, May 10, 2011

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Assalamualaikum.....waaaah dah makan semua ya? Akak baru nak tayang ayam nih..hehehe...xpa kalau nak buat, buat esok la eh..hehehehe....Sorilah gambar kurang menyerlah sebab mintak tolong anak bujang snapkan, akak bz masa tu nak hidang2 tuk kedatangan Hana n family tu kaannn....Sebenornya Hana pun penah masak dah ayam ni..tp dia buat2 lupa jek bila makan, mcm x penah makan...hehehehee...Okaayy, setelah disaring, ditapis, ni lah angle n ropee yang menarik sikit nak ditayangkan...hahahaa...apapun time kasih kat abglong...dia ni snap gambar panorama ok la katanya...gambar makan2 dia x reti amik...dia reti makan jek...hahahaha...gasaklah abglong janji nampak sodap je kan..kan...hehehe...Okay dah penah buat ayam ni...boleh tengok Sini la eh...tp akak C n P sekali lg laaa...xmo pening2 kepala u all nak jenguk2 resepi kat belakang2 list kan..kan..Kali ni akak makan dengan nasi Mandhi..hehe


AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber: Che Mid
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

Bahan2 untuk perap ayam : -

  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- (*akak guna gula perang)
  • 2 sudu besar herba campuran (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara:-
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. ) Kali ni akak makan dengan nasi Mandhi...hehehe

23 comments:

Yatie said...

sedapnya tngk ayam panggang ni..bilalah akak nak jemput yatie sekeluarga makan ni..ekekekkeke..muka tak malu ni.....(uwaaa sambil tutup muka ni...)

Kak Rose said...

kak rose pun penah buat, mmg sedapkan ayam ni...makan ngan coleslaw,mashed potato n blackpepper sauce. perghhhh... yummy banget!

Ezadlieza said...

sedapnya kak ummi...kak ummi(sambil lentuk2 nih) hmm herba campuran tu camner yer kak?..haishhh tu pun tak tau yer kak..aduhh..

Ezadlieza said...
This comment has been removed by the author.
hana said...

kak.... sebenonyer masa mkn tuh dah terdetik dlm ati 'macam biasa mkn ayam bakar mcm nih... tp di mana yerr???... ' ghupernyer kat dapur sendrik! kahkahkahkahkah... lupa daratan kejap la kak sbb nmpk menu lain pong sodap2! hahahahaa....

kiter nak mintak resepi sambal nenas tuhhh... mmg besttttt! tima kasih kak masak sedap2 utk kiter.. hikhikhik...

tun_telani said...

aduh sedapnyer..
nitik doh air liur nih..(smb kesat air liur, smb mengkopi resepi.. huhu)

ijayuji said...

kak ummi!!!! alahhhhhhh nanti kalau kita dtg umah akak kita nak lauk sebiji bulat2 mcm akak hidangkan kat kak hana! mana boleh dia jer yg makan sedap2! wakakakaka... kita pun nak jugak!!!!! :D

Mas said...

kak ummi, mas pernah buat Ayam Panggang Ala Kenny Rogers ni...
memang sedapppp...

ala..kak hana buat2 lupa tu..boleh dia makan banyak2..he..he..

kak ummi..mas pun macam kak hana gak, minta akak postkan resepi sambal nenas tu..nmpk sedapp la...

lina_pg said...

Ayam panggang cenggini ratah ajer lah jawabnya..nasi tak layan la..nmpk sedap sgt tu..masuk list..tunggu mood membako mari..

Just Call Me Bitt said...

wallaaa...sedapnya...lama tak masak ayam panggang...boleh di makan dengan nasi ayam jugakkan ummi

ShashaCatering said...

Senanglah dah ada resepi ni, kalau teringin nak makan ayam panggang, boleh la masak ni?

Ada resepi sambal nenas ke?

Thanks for sharing ;)

ShidaGhazali said...

ala kak ummi..cedapnye...
nk tnya ni kak...kalau bakar dlm oven..gna api atas n bawah serentak or 1/2 jam gna api atas, then tukar?

sy bab bakar ayam dlm oven, selalu je fail,mst ayam x masak..huhu

Wattie said...

Assalamualaikum Ummi,
Bestnya ayam panggang itewwwww......nak tumpang makan leh

ShidaGhazali said...

Assalam kak ummi..thk u utk detail..masheh... :D

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi suka dtg berdatang dapur akak ni menu semua best2.. Psst.. Ayam tu sedapkan kak.. Suka3

bdaria said...

TQ kak ummi sbb masa ummi tayang post pasal hidangan nie sy dah tergoda tgk ayam panggang nie. Mmg dalam list nak buat jugak nie. Sy dah ambik resepi nasi mandhi tu. Sebelum nie saya tgh cari menu untuk buat jamuan makan-makan sikit akhir bulan nie. So skrg dah dapat. Thanks.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah.. nampak sgt sedap ler ayam nie akak...

Kak Sam said...

Pandai abglong amik gambor. Tergoda auntie ngan ayam2 tu. Seksi gituuu...

Ummi said...

Yatie -
Heheh...mmg sedap nih...nak cepat makan kena panggang sendiri dulu..kalau nak datang kena bgtau awal2 k, xyah jemput2 pun, cakap je la, kena gaya, insyaAllah...maklum akak kerja.

Kak Rose -
Haaa...tau xpe kan kak Rose kan..hehe

Ezalieza -
Alahaii ciannya dia..Lieza, herba campuran (mixed herbs) tu ada dijual di pasar2raya...akak beli yg botol kecik tutup ijo jenama McCormick tuh..cek eh..

Hana -
Hahahhaha..ko mmg! Saja jek tauuu..tp mcm kebulur x penah makan eh...xpa, tu air tgn ko..ni rasa la air tgn akak lak kan..kan...Alah sambal nenas tu biasa2 jek...cuma air tgn akak ni yg luar biasa kot..hahaha..ok nnt akak letak resepi cayang oii..

Tun_Telani -
Hehehe..sabaauu eh..buat cepat k..

Ijayuji -
Yoooo la Ika oiii, boleh ajee...insyaAllah...mesti akak buat tuk Ika..hehe..x tau la air tgn akak ni menjadi ke tak dgn tekak Ika tu nnt..saje jek dia nak suh akak buat..hehe

Mas -
Aah sedap kan...Hehe, biasa lah dak Hana tu nak tumpang bermanja...Ok Mas, nnt akak letakkan resepi sambal nanas tu..tunggu eh, x edit gambar lgk..

Lina_pg -
Senang jek nak buat ni Lina...plg senang..tp plg sedap..x paling2 tgk mertua lalu dah kalau dpt nih..hahahaha

Britt -
Aah boleh jugak pekena dgn nasi ayam pun..apa2 aje..ratah lg best..hehe

Shasha -
Okayyy silakan cuba Shasha..uikss segan akak org catering mintak resepi sambal nenas tu..sempoi jek..ok nnt akak letak eh..

Shida -
Akak dah jawab kat blog Shida, harap paham k..

Wattie -
Mmg best pun...nak ajak pun dah licin..tulang pun ntah mana dah..hehee

Shida -
Hehehe..ok ok..sama2..

Juwita -
Hahaha..ada masa jek sedap, ada masa sempoiii...aah sedap kan..anak2 mst suka nyer..

Bdaria -
Sama2 Bdaria...waaah nak buat makan2..xnak ajak akak ke..hehee..test jadi ke tak..haha...Selamat Makan2 Bdaria..igt akak yea..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana...mmg sedap pun, cubalah Diana..dah penah buat ke blm?

Kak Sam -
Hahahhaha..Sam, dia main tibaii jek..dia amik gambar geng2 dia kat luar ok laa..kat food, out lah! Hahaha..tp bole laaaa..

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Baru jer teringat kenny rogers ni... tapi sayang, Sungai petani tak ada...

ros@JMC said...

salam kak ummi sayang, ni baru ade masa nak tinggalkan jejak, kak nak ayam tu nnt buatkan ros tau....sedapnye nampak...jelesnye dah jumpe kak hana jugak ye...sure meriah tu, kak.....pinggan mangkuk cik norita dah guna lom?

cik cek said...

Alamak! kak cek lewatla...ada ayam panggang ala2 Kenny Rogers kat sini...bestnya...
Umi...pas ni kenny rogers pun leh pencen...he he:)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak ummi
rasa2 mcm pernah gak buat ayam ni dulu tp mcm dah lupa lah rasanya klu gitu kena wat lagi ni.
kak ummi leh sy nak dtg umah?he..he..
mana tau OTW blk kg leh ler singgah dulu pun 2 thn duk kuantan tp lum kenal kak ummi klu dah kenal sah2 dah bertandang dah