Saturday, May 14, 2011

Lemon Yogurt Cake - Best Punyerrr

WAAAAHHHH....MAAFLAH SEMUA 19 KOMEN YANG MASUK UTK ENTRY NI SUDAH HILANG ACCORDING TO BLOG MAINTENANCE PUNYA KESS....ADEEEEIIII..ENTRY NI PUN DAH KENA RE-POST...HUHUUU



Yuhuuuuu...weeee wiiiittt...hahahhaaha, petang ni ngada2 n gedik2 sikit kak Ummi...x tau nape...terlebih makan sambal belacan la kot...agaknya laaa..... Dah wat kudap2 ke tuk minum petang...kalau rajin meh la buat Lemon Yogurt Cake yang sedap ni...besssttt punyerrr... X sangka seisi rumah suka...adeeii wat loaf pan kecik gini, mcm x cukup pulak... Rasa macam nak buat lagi laaa....ish ish..akak boleh makan ni jek...x makan nasi pun xpa...cukup moist, lembut teksturnya, berderai halus, aroma lemonnya adeeii bestt... xmo citer panjang laa..kalau teringin baik buat..kalau x teringin pandang jek laa eh...no hal punyer.hehee...Jom layan bahan-bahannya....


LEMON YOGURT CAKE
Resepi : Food Network
Sumber : Ummi@Home Sweet Home

Ingredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 cup plain whole-milk yogurt
  • 1 1/3 cups sugar, divided
  • 3 extra-large eggs
  • 2 teaspoons grated lemon zest (2 lemons)
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1/3 cup freshly squeezed lemon juice
For the glaze:
  • 1 cup confectioners' sugar
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Directions :

Preheat the oven to 350 degrees F. Grease an 8 1/2 by 4 1/4 by 2 1/2-inch loaf pan. Line the bottom with parchment paper. Grease and flour the pan.

Sift together the flour, baking powder, and salt into 1 bowl. In another bowl, whisk together the yogurt, 1 cup sugar, the eggs, lemon zest, and vanilla. Slowly whisk the dry ingredients into the wet ingredients. With a rubber spatula, fold the vegetable oil into the batter, making sure it's all incorporated. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes, or until a cake tester placed in the center of the loaf comes out clean.

Meanwhile, cook the 1/3 cup lemon juice and remaining 1/3 cup sugar in a small pan until the sugar dissolves and the mixture is clear. Set aside.

When the cake is done, allow it to cool in the pan for 10 minutes. Carefully place on a baking rack over a sheet pan. While the cake is still warm, pour the lemon-sugar mixture over the cake and allow it to soak in. Cool.



25 comments:

AdyBudika said...

sedapnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lizan said...

dengar citer ahkak je pun dah meruntun jiwa nak mencober

kakchik@ella said...

dgr prkataan lemon dn yogurt je da konfem sedap kak. nak cikit boleh???

Yatie said...

akak, kek ni mmng sedap..dulu pernah buat, masa tu takde blog lagi...hehehehe...so kena buat lagilah dan ambek gambor sekali..kih3...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

wah...macam menarik jer ni...tapi lagi menarik kalau ada translate Malay...Tkasih...

CT Delima said...

Assalamulaikum kak Umi

Nak sikitttttttttt!! haa.. kak ummi dengar tak, jangan nak tutup tinga dengan kapas pulak ehh.. hehehe.


kita dulu skola pondok tak paham nak baca tulisan mamat saleh ni.. hahahaha. Kalau kak ummi kata dah sedap dah sure kek ni memang sedap lah tu. tunggu lah dulu kalau nak buat, banyak sangat permintaan dalam hati ni yang belum tertunai lagi... hihihi. amik resipi dulu zaman bila nak buat, blom tau nak lagi.. :DD

Sunah Mohammad said...

menunggu pak cik mat punya yogurt cake pulakkkk...

Mat Gebu said...

PEMMMSANNN..>_<

ijayuji said...

salam kak ummi!!! kita kan kan kan sukeeeee sgt tekstur kek yg mcm ni, mampat n nmpk lembap sgt2 tu! pssst>>ni gedik2 pehal ni?? wakakakaka... sabo kak sabo wakakaka.. ai paham :P

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam umi.kita ada lemon sebiji,nak kena beli lagi sebiji ni dan cuba kek ni.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah tgk nama pun dah tau sedap tu akak... lemon.. yogurt... semua sedap... hehhehee.. nak cuba tp kena cari yogurt dulu.. kat cnie kekdg susah nak dpt .. huhuu

Mas said...

akak..sedappnya tengok kek tu..
nampak pun lembab jerk...

Ummi said...

Ady -
Mmg sedap, x cukup satu loaf pan kecik taauu..

Lizan -
Hahaha..jgn nangis dah la ya Lizan..nak pujuk dgn kek pun dah habis dah tu..

Norzaila -
Kakchik..mmg teramat sedaappp!

Yatie -
Aah la..buat lg la Yatie..mmg sedap puunnn..kan..kan..

Naz -
Waaaah nak kena translate ke eh...nnt akak cari masa eh..

CT -
Haaa..naik pekak kena jerit dgn CT nih...haha..tu pasal x reti2 nak hantar kat CT..Biasalah tu CT, que pjg...ntah bila nak bernoktah..hahaa

Sunah -
Waaaahhh PCM nak buatkan tuk Sunah ke..hehe

Adnan Ibrahim -
Hahahhaha...ko jgn ngada2 nak pemmsaannn sini..akak rebus kang..hahaha

Ijayuji -
Wkmsalam Ikaaaa...haha..saja tiba2 terlebih gediksss... Kek ni mmg teramat sedapp...hilang lenyap jek ats lidah taauuu...

Puan Ros -
Wkmsalam...heheh..kena la cukupkan eh..nak wat separuh kang x padan..sikit xdan jatuh ke perut lak nnt..hehe

Diana -
Hehehe..mmg xleh nak kata apa dah Dia..mmg sedap..xpa la pi cari lemon dulu eh..

Mas -
Gerenti sedap Mas!! Xda ayat lain lg nak cakap..

Ezadlieza said...

Aduh kak...mlm2 gini....tgk cake ni teruja jer....

ShashaCatering said...

Wow! Kek yoghurt, memang moist dan sedap sekali.

Thanks for the recipe ;-)

Nur Ede said...

Assalam Ummi..
Baca n3 ummi udah buat akak terasa kesedapan lemon yogurt cake tu... wadusss menghuda betoii.. akak singgah malam2 nie aci x nak ambik seketui jew... hehehe..

Kjee said...

must try ni. thnx for recipe

mama Tiara said...

bila lawat blog kawan2 ni, banyak dapat resepi baru...tq

wana said...

sedapnya kak ummi... sy mmg suka kek yang lembab dan ada masam2 sikit!!

TopsyTurvyMum said...

Sama la Kak Ummi, habis semua komen hilang..

Lemon tengah banyak sangat ni kat pokok, nanti boleh jugak cuba resepi akak ni:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
huhuuu... sama juga kat beberapa komen kat entri diana... semua hilang kena telan .. huhuu.. dan ada bbrpa entri yang lama diana pun kena telan.. :(

lina_pg said...

assalam kak ummi smlm dah nmpk kek yg sedap ni dr tingkap umah tp bila terjah 'BLOGGER NOT FOUND'hari ni br bleh tgk betul2..sedap n nmpk gebus kek lemon kak ummi ni

sarah-najwan said...

sedaknya kak ummi wehhhh...
nok buat xreti..huhu

nok tempah bule?
kita dok skoloh menengah sbelah JPN ajo..heehe

bersama kak Es said...

dah 2 3 hari tak sempat nak singgah.
ruginya....saya baruje habiskan yogurt kalau tak boleh ceduk resepi sangat sedap tekak

Mehjabeen Arif said...

Wow.. This is wonderful ! looks so good..

New to ur space and Happy to follow u

Do visit me as time permits
http://comeletseat.blogspot.com