Saturday, May 21, 2011

Instant Blueberry Muffin

Alahaaiiii ni dah kes malas dah ni taaauuu...tapi perut n tekak x reti nak malas2 bila bab makan...rajin jek mereka dlm otak kan... Nak makan itu, nak makan ini.. Akak ni dah la x banyak masa nak godek2 sakan macam orang...tp semangat komain nak membaking jugak muffin nih....teringin tul nak makan blueberry muffin.... Lastnya masa singgah kat kedai bahan baking kelmarin konon nak beli tepung roti n sedikit bahan lain...last-last nampak ada blueberry muffin mix nih...terus jek sambar....hahaha..bahaya kan, kalau beli main sambar2 nih...x elok diamalkan... Tapi kalau setakat untuk isi tekak ni apa la sangat kan...bukan beli baju ratus2 pun...

So dengan itu, terjadilah ready muffin mix nih.... Nak buat ikut ajelah bahan-bahan kat plastik tepung campuran nih... Cuma akak piping bluberry filling kat tengahnya...


Badan pun penat sikit nih, macam dah ngantuksss je...lepas zohor tadi pergi ke rumah bos tolong2 mengikat dan merebenkan goodies untuk perkahwinan 2 orang anak beliau. Ada lah 7 8 orang geng ofis datang.... Banyak jugaklah dapat disiapkan...siap solat asar kat rumahnya... Datin siap sediakan serawa durian dan kuih serimuka pandan untuk hidangan petang..thanks Datin yg baik hati...kenyang perut. Dah azan maghrib baru akak balik rumah....pergi tadi pun bawak anak2 dara akak 2 org ni..so cepat sikitlah setel keje..hehe... Jom lah layan jek muffin nih...No resepi la eh.. Plastiknya akak dah buang pun...x igt lak.. Tapi sape2 yg x penah buat guna instant mix tuh, buat je ikut arahan dan insyaAllah menjadi...sedaaappp pulak..!



sedap, gebusss dan moist jek adunan nih...next time kalau malas nak menyukat segala, beli tepung segera ni je la eks...hehehhee....okay lah akak nak rest dulu la...mata mcm dah layu kepenatan jek..

18 comments:

lina_pg said...

assalam kak ummi..memalam ada muffin lak..meh barang seketoi dua wat supper..sedap tuuuu..gebusss jer

Antan Bertingkah said...

Salam Kak Ummi, sedapnya tengok muffin tu...tambah nampak blueberry kat dalam tu...

Mak Qis said...

kak ummi...x kira la premix ke...aduk semua sndri ke..tetap nk kata akak rajinnn.... udah la tuh gebu gebas plak muffin tuh

anymz said...

ummmmmi,mlm2 kuar entri mapin ni yang tak tahan..meh sini 5 ketul nak cicah dengan kopi o.hehe

Yatie said...

comelnya muffin akak....nak tido eehhhh...silakan..tidurlah wahai akakku sayang...rehat yg cukup ya....

Hafizah Mohamad said...

Sedapnyer kak umi....comel jer....=)

Rima said...

KUmmi
Instant pun ok jugak.. sekali sekala tak salah .. bila tahap M and nak ringkas semua pun tak cerewet hehe

I like ur polkodot kuih dadar.. cute mute.. sorry lah kak.. dah a few days sibuk bangat.. ni dah malam baru dapat jalan jalan.. :o)

azila said...

k.ummi,tgh pk bestnyer kalo kt berjiran kan??hehehh

Mat Gebu said...

wahhh....mana aci zila sorang jee berjiran's..mat gebu pun nak jugak berjiran's....apa kata esok akak masakan saya nasi mandhi...ingat bukan nasi "tak" mandhi...i tak mo..haha

Mas said...

comeinya mapin kak ummi tu..
sedapp jer mas nengoknya.....

CT said...

sedapnya tgk muffin pagi2 ni...lapooolah..hi3

Jay said...

wat a wonderful combination...just stuffed with goodness..:P

Tasty Appetite
Event: Letz Relishh Ice Creams

dZana said...

aslmkum k ummi.. bila tgok kegebuan mufin k ummi terasa nk memufin pulak..

cik cek said...

Ummi....memang gebu je rupa muffin ni...mesti sedap ni...emmm....

mama3A's said...

cedapnya.... nak seketui gak...

Nieza said...

sedapnya tgk muffin akak ni...class gitu...:D

Ummi said...

Lina -
Wkmsalam...aah x sangka yg instant ni pun..sedap komaiiinn..hehe

Antan Bertingkah -
Aah mmg sedap lak yg ni..moist gitu..tambah lak filling blueberi tu..adeeii, 3 ketuii sekali makan..hehehe

Mak Qis -
Hahhaha..yg ni kurang rajin la Mak Qis oiii...tp gasak jek..boleh gak makan..hehe

Anymz -
Hahaha...baru mlm ni pulak tgk..dah licin dah nk bg Anim..wahaha..sowwwyy selori Anim cayang oii..

Yatie -
Hehehe...mufin ni comel mcm Yatie la rasanya..hehee...mlm2 skrg ni cepat tul rasa ngantuk...maybe penat sbb cuaca panas tu kot..hehe

Hafizah -
Xla comel sgt pun...kenyang pekene sebutir tu taauuu..

Rima -
Betuii, betuiii, betuii cakap Rima..asalkan sedap jek, x kira lah instant ke godek sendiri ke..
Re: Kuih ketayap polkadot tu saja suka2 jek Rima, anak2 buah datang...xpa Rima bz, akak paham...samalah dgn akak...kadang2 acap jengah Rima, kadang2 tenggelam..hehe

Azila -
Hahahha..kalaauu eh..tu la pasal sbb duk kalauu jek..xpun kita gilir2 dapur masak kan..kan..

Mat Gebu -
Hahaha...takut akak nk berjiran dgn cucu bidan Peah..nnt kan, sume dia komplen...itu xleh, ini xleh..kan Azila kan..kan...byk nor pantang larangnya..hehe

Mas -
Comel apanya..tak jugak la Mas, kenyang kena sebiji tu tauu..hehe

CT -
Aah kan, memg sedap wat bekfes...hehe

Jay -
Thanks! When laziness come, I'll make everything easier..hahaa

Dzana -
Wkmsalam Dzana...hehe..jom memapin lak laaa..

Cik Cek -
Aah mmg sedap la pulak..betul, x sangka...hehee

mama3As -
Sori la mama yea...dah licin..kena wat sendiri la nampaknya..

Nieza -
Wahahaha..class tang mana la Nieza oiii..instant jek..hahaha, tgh malas nih!

Rampaisari said...

Emmm.. malam ni nak buat instant blueberry muffin gak stok dah ada n ready to mix... esok boleh bagi jiran buat bekal kat Kompleks Haji sebelum bertolak menunaikan ibadah haji.. Thanks Ummi good idea.