Sunday, May 8, 2011

Hana @ Home Sweet Home - Part I

Assalamualaikum.....yuhuuuuuu....Hana in the hoooouuuussseeeee....hehehehee...Ada sesiapa yang rindukan Cikgi Hana tak....hahahaha...jangan mareeee... Kunjungan tengahari Sabtu kelmarin yang membawa seribu keceriaan buat akak dan Hana serta Dr. Hamzah satu family....Akak menjemput Hana makan ke rumah bersempena dengan kepulangannya ke tanah air dan hingga Sabtu kelmarinlah baru tertunai......Asal sebenarnya jugak ada seorang lagi blogger femes (bukan masak-masak) yang terkenal dengan segmen2 menarik dan Vlognya yang sepatutnya datang, setelah akak tolong tempahkan bilik penginapan, di saat2 akhir beliau dan isteri terpaksa membatalkan percutian ke Kuantan kerana urusan isteri yang lebih penting...xpa lah ya jangan sedih-sedih, biasalah kita merancang Allah yg menentukan, no harm k, nnt free bagitau akak, kalau kena hari dan waktunya insyaAllah kita boleh jumpa....dahulukan mana yang penting kan...rumah akak ni tak lari ke mana...hehhee

Okaaayy jom layan gambar-gambar dari photographer upahan akak...hehehehe...tq abanglong...x kesah laaa..tibai aje laaaa....janji boleh nampak gambar kan...

Kayuh Hana kayuuuuhhh...Dr. Hamzah cukup sporting...makan kenyang sampai surrender...hahahaha.... anak-anak pun x banyak karenah...

Makan Hana makan....cik abang jeling je eh...tengok cik adik dia makan mcm pengantin..kunyah 40x ye Hana..hahahhaha

Ini ajelah yg sempat akak sediakan...balik kerja hari Jumaat tuh, malam tu teruslah godek puding koktel tuh...pastu sediakan bahan perap ayam dan terus perap...pastu siang bawang tuk bawang goreng, last-last bawang goreng x tabur pun masa hidang nasi...wakakkaa..lupaaaaa..hahaha..nasib ko la Hana, makan nasi xda bawang goreng...gambar nasi tu akak snap dah kemudian daaaahh lepas makan..baru tabur bawang...adeeeiii..Pagi Sabtu akak masak kuah puding, dalca daging, nasi Mandhi dan bakar ayam yg diperap semalaman, wat sambal nanas dan acar mentah...pastu buat air sonang jek..hehehe...Ada lak tertinggal satu lgk...lupa nak close-up acar buah laaa...adeeii..tp beli kat Pasar Malam punya...sedaaap acar tu kan Hana..hehee

Sebenarnya kedatangan Hana ni bukan dengan tangan kosong....ada sesuatu yang dibawanya...hajat tuan rumah....hahahahhaha....terima kasih banyak buat Dr .Hamzah yg tolong uruskan segalanya kata Hana, demi akak mu ini....terharu sungguh akak...Dan atas permintaan Dr. Hamzah, akak kenalah cek barang, checking kastam dah lepas...hahahhaa

Wahahahaha...macam pengantin baru bukak hadiah jek...tara raaaaaa....jeng jeng jeng...cantik tak...hehehhee....ok ni, C.O.D okaayyy...hahahhaa...thanks Dr. Hamzah n Hana....akak suka sesangaaattt....kalau harga kat Malaysia nih...x mampu la akak...berkali-kali ganda...huhuu..

Dan akhirnya posing2 mak dara, waaah bam bamnyaa tuan rumah, ngeriisss....Hana, akak nak ucapkan terima kasih pada atas buah tangan yang dalam paper bag tuh, banyak komaiinn, baru jek berangan nak jejak Daiso, hehe....akak suka sangat2, xleh tunjuk sini la kan, tabbbaaiiik..hehe, keji akak....nnt lah akak wat majlis pecah tanah ek...Nanti-nanti kita gader-gader lagi ya adindaku cayang....psstttt..., cantik kereta baru mu...hehehehee...tu belum lg tengok yang cik abang punya sampai nnt eh...hehehehee, jgn lupa bawak akak round2 eh...muaaahhhhh Hana cayang! Thanks to Hamzah, Danial, Danish dan si cilik Darwish....tunggu akak letak entry selongkar2 ala-ala PI si budak Darwish tu kat rumah akak...hahahhaa - sambung Part II nnt..hehehe

34 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Slmt Hari Ibu kak, ada bunga utk akak..sudilah terima ya kak...
= waduhhhh jelesnyaaaa Yatie tngk...bilalah dpt jumpa akak dgn Hana ni...tngk set pingan baru tu lagilahhhhh...jeles amat sngt ni...

azian said...

bestnya kak ummi....
kak sy nak tanya, kl buat waffle tu kan, berapa sudu ye nak letak dlm waffle maker tu???sy buat kdg2 mcm terkurang, kdg2 mcm terlebih plak...hehehehhe...tq ye...

ShidaGhazali said...

assalam..first slmt hari ibu kak ummi
sedap nye makanan tu seme....
nyum3...

kzai said...

selamat hari ibu ummi..
wah gader2 dgn dak hana...cantik set tu..kt sini mahal tu..
menu terhidang pun bkn main cedap tu...

Lovely Kitchen said...

Salam k.ummi...
windunyaaaa!!!
bestnya gather2 lg...set pinggan mahaii tuh...hidang dgn set tu masakan jd lagi sedap kan kak! kan! kan!

BEN ASHAARI said...

huwaaaa...itu ayam mmg saja kasi gue jeles nehhh.. mau jugak nanti !!

Citarasa Rinduan said...

wah..
hebatnya dapat jumpa kak HANA.
kak hana like jepun eik rupanya...
mata sepet..

kak ummi.....
ayu nak gak kesana.. hehehe

Kak Sam said...

Selamat Hari Ibu. Tumpang gembira. Ceria gitu cikgu kita ni.

anie,Nagoya said...

kk ummi kita dah beli tiket tuk part 2 ni.VIP tau...hahahaha....

seronok sakan dia.sib baik kali ni dia tak terjun kuali.jgn mare kak.kita suka usik2....smpaikan salam kita kat hana tak?ni mesti kes lupa lah ni..hihihihi....

Ummi said...

Yatie -
Wkmsalam...thanks kasi bunga..hehe, ada masa, ada jodoh, kita jumpa k...

Azian -
Hehehe..gader2 x rancang jgk, notis 3 hari jek, huhuu..owh nak cakap byk mana pun susah...x tengok senduknya, maybe 1/4 cawan la tuang dlm mould tu..adeei lupa laa..

Shida -
Wkmsalam...Thanks atas ucapan..sama gak tuk Shida..hehee, makanan dah licin..

K.Zai -
Selamat Hari Ibu kak Zai..thanks..aah set yg x mampu di beli kalau kat sini..hehe

Lovely Kitchen -
Wkmsalam..lama x nampak Eina..hehee.. Mujur ada org tersangat sudi nak pilih dan belikan tu..syukur..Waah kalau betul lebih sedap, nak try laa..hehee

Ben -
Hahaha..xpa Ben..kita atur semula...itu ayam panggang bisa diatur..hehe..

Citarasa Rinduan -
Hahahah..keji Ayu cakap Hana mcm jepun...dia bkn jawa ke..hahahaha, waah bila nak ke Kuantan tuh...errkk!

Kak Sam -
Selamat Hari Ibu...aah mmg sonok sakan jumpa...Sempena Hari Ibu gak la kiranya..hehe

Anie -
Hahahhaha...komain siap tempah, tp xda org jual tiket pun Anie...Aah la jumpa Hana, x igt lain dah..mcm2 borak, makan..hehe

ijayuji said...

Salam kak! waduhhhhhh mata kita semakin pedih tgk gmbr gedik yg kat bwh nun wakakakaka..... gembira tgk org gembira mcm tu tumpang sekaki lerr kegembiraannyer tu.. sambungan2 tu mesti part bukak KOTAK ni kan kan kan??? btw, happy mother`s day buat akak!!!

Ummi said...

Wkmsalam Ikaaaaa...hehehe..jgn pedih2 mata..pi letak eyemo kasi sejuk..hehehe..mmg gembiraassss sangat2..bukak2 kotak xda sgt...kisah si Darwish merewang jek..hehehe

Mat Gebu said...

Waaaa..tu ke pinggan utk mat gebu..ala ala ala terima kasih lah yea, nanti nak pi kemaman, kami singgah ambik..ok...mek rebit jaga elok2 okeh pinggan tu..

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahahhahahahha...banyak perasan! Kalau nak, meh bayar triple okayyy...Ko mana minat pinggan2 camni...ko antik punya line..hahahha...akak campur2..tibai belaka...wahahahahaha

Diana @ Melley Mey said...

wah seronoknya diana tengok... kalau diana pergi sana.. diana pun nak jumpa akak tau.. ehhehee... boleh ker akak... hiihiii

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi

Selamat hari emak... hihi. cantiknya set2 tu kakkk..kalau makan tu baik2 jangan ada sampai terjatuh pinggan2 tu nangis tak berlagu nanti. . hehehe


puding tu nanti pose buat entri nak cuba buat :DD

cikmanggis said...

selamat pagi ummi..wah bestnya blogger femes jumpa blogger femes ..mesti seronok giler hehe...pstt Cm tertarik sangat dgn pudingnya tu..lawo bebenor susun aturnya:)

cplud miera said...

wah..syoknyer gathering cmtu ;)

Ilhamny.com said...

mmm, sedapnyerr ayam tu..nasik mandhi pun bisa buat daku terbang kesana... eh, ummi masuklah pertandingan masterchef yg anjuran astro tu..sure ummi leh menang...

Sari Yusa Ibrahim said...

nmpk cikgi Hana cam pemalu ya... hik2

Wattie said...

Assalamualaikum Ummi,
Selamat Hari Ibu ya. First time tengok gambar Hana, lembut dan keibuan gitu...... bestnya dpt makan2 kat rumah Ummi

Siti Hajar Masri said...

wah..bestnya..nnti nk dtg jugaklah umah kak umi..hehe~

inaku79 said...

wah, kak ... banyaknya makanan, sedap2 plak tu. jelezz2...tp x per, dpt baca story kt sini pun dh syok. x sabar nk tggu next nyer cite.

tgk cikgi hana pakai baju kurung & bertudung camtu mmg betul2 terserlah kecikgiannya itu...hehehe...

lepas ni mesti ada food yg posing dgn set pinggan mangkuk baru...huhuhu...syok2!

HaSue said...

best2..teruskan makan2..gambar2..kite dpt join dr jauh jer..hehehe

hana said...

hahahahaha... adehhh nak gelak pulak tgk gambo2 and komen2 kat sini... tuh tetamu ganeh beno ha sampai sengseng lengan tak hengat2! nampak no nak mengadap beria tulang2 ayam tuh.. kikikikikiki... ngan danish lagak terbongkang macam tuan umah! hahahahaha... adehhhhhh... rasa tak nak ngaku pulak itu cikgi hana... kahkahkahkahkah...

Mas said...

selamat hari ibu kak ummi...
wahhh..bestnya dapat hadiah...cantikkk set pinggan tu..

amboiii..seronok bebenar tengok akak berdua ni...

anymz said...

ummmiiii..lenkali kalo ada jumpa2an kita nak tumpang semangkuk lah..jeles nih
eh!hana..tangan kanan ko cam mami jarum laaah..hehe

mokwonik said...

alohhhlaaah lawo nyeer pinggan mangkuk tuh...hepi tak sudah pengantin baru yg buka set tu yekk!terimbau kenangan lalu ! hihi
hanaa!!! tak dok spare kat mokwo satu keeRR?? bila nak balik jepung??..mokwo nak kirim huwaaaa!!!

nOOrsha said...

salam kak ummi...
waahh bergeder2 sakan yer mak orabng ber2..kikiki..suke tgk puding tu...berseri2 gitu

Fafau De Craft ( Zana ) said...

Selamat Hari Ibu akak...
bestnya dpt ole2 Jepun...

juanita said...

Wahh...byk nye makanan kat cni...:)

Fa'e said...

Salam k ummi, selamat hari ibu buat k ummi juga...
waaa....jelesnya tgk hana dh smpi umah k ummi...bila hana nak smpi area penang pulak!
hohoho....noritake in d house.... cayalah k ummi, lepas nie mesti bertambah 2x-3x ganda sedap masakan k ummi!
sy yg bawa balik dr thn lps pun x terguna lagi...kononnya nak tunggu rumah baru la...ntah bila! mr hb dok bising dah, sat gi pecah dalam simpanan je la....huhuhu....

Jasmeen Home Delight said...

tu diaaaa...sekalik org dapo pi mkn free rumah sifu..singsing lengan mkn ayam smpi ke tulanggg..mmg ganazzz..ptt ler kene jelin dek cik abg..dlm ati..(apa ke bughuk beno pangai org umah aku nihh..)..ahahhahaha

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

Wah cikgu Bedah dtg bertandang...mcm malu2 kucing gitu...sopan ala2 wanita melayu terakhir gitu....hehe...

Wah Darwish bukan main lagi...senang nak umpan dier....kira2 Darwish nie tk takut orang...berani juga hero cute ni ya, Ummi?

Selamat Hari Ibu buat Ummi ya...terlambat pulak kita dtg berkunjung nie...hehe.