Sunday, May 15, 2011

Kerabu Mangga Kerisik Ala Siam

Assalamualaikum....apa khabar? Sihat ke adik2 akak tersayang...terima kasih kerana masih sudi mengunjungi Home Sweet Home walaupun tuan rumah kadang2 x sempat sangat nak membalas komen2 di entry tuh..mohon berbanyak maaf, insyaAllah kala ada masa akak balas, tp semuanya akak dah baca...sangat hargai kunjungan kalian.... Akak pun bz sikit semalam sebab merai anak menantu abang ipar akak yang datang makan tengahari tuh...petang baru diaorg balik. Pastu malam mcm terbongkang jek letih..hehehe...

Hari ni macam biasa, ikut jadual kursus walaupun hb xda kerana outstation ke Tioman...huhuu...

Okayyy laaa nak tayang jek Kerabu Mangga nih....Kerabu ni selalu akak makan di kenduri-kenduri kahwin...duk rasa-rasa jek dan cuba kenal pasti apalah bahannya yang diaorg buat, sampai sungguh sedap sekali dengan kerisek dan pedas masamnya semua cukup... So inilah hasilnya, memang x menghampakan langsung...akak boleh ratah sseparuh bekas tu haa...takut gak makan banyak2 kang...kembung perut pulak...hehhehee... Jom layaaannn.... Tapi akak guna mangga epal muda yg akak sambar kat Pasar Malam, so lebih lemak2 masam gitu...beeesstttt! Kot ada yang teringin nak rasa kelainan dari kerabu mangga biasa tuh...silakan la eh..


KERABU MANGGA KERISEK ALA SIAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 2 biji mangga muda (akak guna mangga epal) - diparut/dihiris halus memanjang
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 batang serai (ambil putihnya) *
  • 1 kuntum bunga kantan *
  • sedikit daun ketumbar *
  • 5 biji cili padi * (bahan bertanda * dihiris halus/dimayang)
  • 2 sudu besar udang kering - rendam air panas sekejap, toskan dan tumbuk halus
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar perahan jus limau nipis
  • 2 sudu besar sos cili Thai
  • 30 gm (4 sudu besar) kerisek
  • sedikit garam (optional)

Cara-Cara:-
  1. Dalam mangkuk besar, campurkan mangga dengan semua bahan-bahan yang dihiris dan dimayang tadi. Gaul rata.
  2. Masukkan gula, udang kering, jus limau nipis, sos cili Thai, garam dan akhir sekali kerisek.
  3. Gaul rata semua bahan hingga sebati dan seimbangkan rasa ikut tekak memasing. Hidangkan dengan nasi putih. Selamat Mencuba...!

19 comments:

izahdaut said...

telan ayaq liur saya tengok kerabu neh.. sah sah memang sedap ngunyah tu.. tengok kan bahannya tu.. waduhh.. sedapnyaaa

Mat Gebu said...

uikkk menggodanyaaa...ngidamm lahh...hahhaa

ijayuji said...

Kak ummi!!!!! waduhhhh tersedak sedak dgr nama siam wakakaka.... sedap ni kak, kerisek kita tggl sikit jer tuu malas betul nak menyangan kelapa buat kerisek, akak hantarkan dulu kerisek ke siam hihihi.... terliur betul kalau dgr mangga2 niii huh!

Mas said...

kak ummi..meleleh air liur tengok kerabu mangga tu...sedapppnya..

Jiejah Gorjes said...

my peberet nih...

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi

dah dok telan2 air luir malas nak kira... hehehe. saje jer lah ni nak buat ct kecur eh. kalau ct singgah kuantan, akak buat kan sikit eh, ct bawak kan mangga jer yang lain kak ummi sediakan..boleh! hahaha

Yat Maria said...

Akak... kita dah lama tak buat kerabu nih...apa jenis kerabu pon..ishhh ni wat org jejes ayaq liuq jer...akak...kita cilok tu lemon yoghurt cake resepi..nak try gak buat ni..macehhhh!!

Sis-Lin said...

waduh2....cedapnyaaaaa ada sebijik mangga tu nnti boleh la buat kerabu mangga ala2 kak ummi ni...hehehehe

btw puding kastard jagung tu mmg sedappppp! kita cuba sampai x cukup makan..hehehehe

tun_telani said...

fuhhh..... *kesat2 air liur yg meleleh tanpa sedar..
kak ummiii..baru abih mempelam mkn colek nii.. uu uu.. terliur kt kerabu nih.

azila said...

baca entry ni sambil telan air liur banyak2 k.ummi..huhuh

Diana @ Melley Mey said...

Asalamualaikum akak...
waaaah!!!! kerabu mangga... Pasti sedaaaap!!! nanti nak cari mangga dulu... nak buat juga... pasti nak try resipi nie... tq akak

Rima said...

Holaaaa ahakss.. nak one pinggan can?? orang rumah ni memang semua fav manggo salad.. last makan kat bangkok hari tu.. punya lah pedas but punya lah sedap.. sampai berair hidung kita makan hahaha

Yan said...

sedap nya. kalau saya, saya suka meratah je. tp tak leh yg masam2 sangat.

Naz said...

Assallamualaikum kaka Ummi..
Sedapnye kerabu.. Naz suka kerabu.. Terliur ni.. Mintak sikit kak.. Ada lagi ker tu???

wana said...

sedapnya k.ummi... kerabu mangga my fav... tunggu lepas pantang barulah dapat makan kerabu ni....

Yaati Nor said...

sedapnya..akak chat box akak dah xde ke?last week saya gi kuantan..umah akak kat kuantan kat mn?saya gi area teluk cempedak...best la kuantan...nak gi lagi nnt..

Ummi said...

Izah -
Apa lgk Izah, pi panjat pokok mangga, kalu boleh jolok kat Pasar pun ok..hehehee

Mat Gebu -
Waaaaaaaa..berapa bulan kooo...hahahaha

Ijayuji -
Ikaaaa...duk sana mesti selalu makan yang cop siam2 kan..hehhee, alaaa..kerisek tu, akak beli jek kat pasar, org melayu kita gak buat..hehe..sonang keje...

Mas -
Ha, buat cepat lah Mas..senang dpt mangga x?

Jiejah -
Aaah sesekali makan, mmg lupa lauk lain..hehe

CT -
HEhehe..ok kalau ada mangga, boleh aja buatkan..kalau x akak hiris daun mangga jek eh..ok ke? hehee

Yat Maria -
Tu la kan..akak lama dah x makan kerabu mangga camni..selalu jmpa rumah org kawin, duk terpkir2 apa diaorg letak...so try n error menjadi la kiranya...hehe..Owh kek lemon tu mmg best..nnt hantar sini sepiring eh, nak rasa..

Sis Lin -
Hahaha...ko memandai letak ala2 kak ummi lak aii...suka hati ko la Lin oii..hehe

Tun_Telani -
Looohh lewat sikit akak masuk en3 eh..mempelam dah habis makan colek, akak xleh tahan makan colek, masam sgt..hehe

Azila -
Waaaaaaaa Azila cayang oiii, dah kat Kelantan eh...pantang elok2 tau..nnt dah sihat, leh wat kerabu ni.hehe

Diana -
Ha, mcm x sabar jek Dia...jgn curi mangga jiran dah la..hahahhaha

Rima -
Owh ya ke...x sangka lak Rima pun suka eh...hehe, kalau dekat, mst akak dah hulurkan Rima sepinggan..hehe, bawak balik ole2 apa dr Barc tu.. ^__^

Yan -
Tu laa..akak pun kalau yg masam2 sgt x tahan, mangga epal ni ok la..lemak2 sikit..hehe

Naz -
Alalallaa..ciannya dia..dah licin la Naz...sori eks..pi la buat..

Wana -
Betuii, betuii, betuiii...pantang2 dulu k..hehe

Yaati Nor -
Aah la, chatbox dah dihilangkan..hehe..x larat la byk sgt iklan merapu masuk..huhuu..Akak duk area Cenderawasih..bila nak dtg lg tuh..hehe..

hana said...

tak dan nak wat kerabu kak.. kiter bedal ngan colek jerk.. perghhh! macam org mengidam! mengidam ade isi iaitu usus! wakakakakakakakaka

Ummi said...

Hana -
Hahahhaa..xpa laaa.. xkesah..janji ko makan...x sakit perut ke mentekedarah gitu jek...ko tahan masam eks...hehehe...Nanti akak pi serang rumah ko, akak bawak bijik mangga jek suh ko tanam..hahaa