Monday, May 16, 2011

Puding Strawberi Buahan Koktel


Assalamualaikum....selamat sejahtera...esok dah plan nak pergi mana2 ke...Best nooo..esok cuti...akak la rasa best...leh rehat lebih2 sikit...bagus kan kalau dpt kerja selang sehari gitu...hehehee

Okay lah malam ni saja nak tayang puding strawberi yang akak ubahsuai dari Puding Susu Koktel dan di Sini jugak, yang mana resepi asalnya dari Jun-Yummylicious nih... Kebetulan ada tetamu datang makan tengahari weekend baru-baru nih...so untuk dessertnya akak buat ni je laaa yang sempat...haru jumaat tu kerja lagi...balik malam tu kemas2 rumah sikit laaa...setel segala kain baju.. adeeeii...

So jom layan puding yang dikatakan sedap oleh tetamu2 akak tuh..kira food tester baru la kan..hehehee...diaorg siap tapau bawak balik lagik...alhamdulillah...suka dapat feedback baik camni...hehee... Agaknya musim2 panas nih..apa saja yg sejuk lalu kat tekak, mst best kan..kan..





PUDING STRAWBERI BUAHAN KOKTEL
Adaptasi dari : Puding Susu Buahan Jun-Yummylicious
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
  • 2 biji telor
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair *
  • 1 sudu besar pes strawberi *
  • 140 gm strawberi segar * (* dikisar bersama)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 tin fruit cocktail

Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung jagung. Kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan strawberi kisar tadi, biarkan mendidih.
  4. Masukkan campuran telor dan tepung jagung.
  5. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api.
  6. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  7. Sejukkan dan hidang.



23 comments:

Kak Ezza@makcik blogger said...

cantik nya acuan tu ummie...jeles saya tgk semua nya cantik cantik...

Ummi said...

Kak Ezza -
Owhh itu acuan silicon tuh...cantik eks..aah kan..kan..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
waaah!! cantikkknyaaa puding tu akak... tergoda taau... ;) sedaaap tu akak....

Mak Qis said...

comel..comel..nk makan pun sayang...hehehe

lina_pg said...

kak ummi cute la puding stoberi..tengok pun dah cukup tergoda..

Citarasa Rinduan said...

wah!!!!!
daku terus terliur..
kak ummi.. kalau orang demam, pandang2 puding stberry mu kamu nak hulur tak???

wawawawawawa, kesian kan??

nonierahman said...

cantikla mould tue... :)

cik cek said...

Lamanya tak jenjalan rumah kengkawan...byk menu dah terlepas...pekabo ummi...sihat selalu hendaknya....

rasa sejuk je masuk kat tekak kalau dapat makan puding strawberi tu...emmm...nyum...nyum...yummy....:)

Mas said...

memalam tengok puding...
nyamannnya...
cantik la puding tu...

Diny said...

Salam kenal kak Ummi, dah lama jadi silent reader blog Kak Ummi, tiba2 ari ni rasa nak perkenalkan diri. Envy yr superb cooking and good effort and diligence. Keep up supermum. Dah tak sabar nak balik Msia ni..hehe..

Dr Diny

ZalinZalina said...

Hai kak ummi...selamat berkenalan... saya takleh nampak benda2 kaler pink ni..memang suka sangat2...nak makan pun sayang..he he...jemput datang blog saya ye :)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

mlm2 dtg nie nak ngendeng puding yg cantik jelita tu...hehe

ijayuji said...

Salam kak ummmi!!! arghhhhhhhh rasa mcm nak piat tinga kak ummi ni asyik tayang puing jerrrrr! kita ni kan nak buat puding tp acu kita tak de lerrrrr yg cantek2 giniiii, ni yg rasa nak g kedai bakery supply nak carik acu puding niiiii huh! nanti nak kuar kejap lah carik wakakaka...

Jay said...

great clicks dear...looks awesome..


Tasty Appetite
Event: Letz Relishh Ice Creams

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi cantiknya puding tu.. Terliur tgk

Cendana Kasih said...

Lawanyer puding...teringin la plak.. hari ni nk g jalan2, so tangguh sampai esok..nk beli buah koktel tu dulu..TQ akak !!!

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi

memang teruja nak makan dan nak tapau bawak balik sekali... hahaha. cantik lah acuan tu kak, pinjammm! hehehehe

zaitun @ kak tun said...

woowww kak ummi...sodapnyee, and cantik sangat :D macam tuannya jugak...hehe

Diny said...

Balik iA hjg taun ni..tak larat dah jadik student, dah 4 tahun tak Msia, rindu..Ka Ummi ada FB tak? Apa nama kat FB yer, saya cari tak jumpa..

Ummi said...

Diana -
Kalau nak tau rasanya kena la buat Dia kan..kan..hehe

Mak Qis -
Heheh..xkan nak tgk jek..cumil2 pun makan gak laaa...

Lina_pg -
Hehe..akak lg tergoda tgk puding eskrem Lina tuh..bila nak buat ntah..

Citarasa Rinduan -
Ayu...tengah demam ke...alahaii ciannya...meh la akak suapkan..

Nonie -
Cantik eks...beli kat kedai bakery eh..

Cik Cek -
Kabor baik Cik....akak pun ikut dan jek BW..kalau bz, xdan..huhuu..

Mas -
Cuci mata je la yea Mas..dah licin..

Dr. Diny -
Wkmsalam...salam kenal..waaah org UK jenguk sini...thanks ya Dr. Diny...akak masak ikut dan jgk..kalau cuti tu boleh la try byk sikit..hehe..Blk Msia bgtau nnt eh..

Zalin Zalina -
Salam kenal, thanks for dropping by...dah tinggal jejak kat Zalin td..hehee..owh suka pink eh..akak suka sume..hehe

Nuridah -
Hahaha..Nur, ada ke puding cantik jelita...mcm2 dia..

Ijayuji -
Adeeeii sakit tau tinger kita..eh dah piat ke blm...hahahhaha...Ika, pi la sambar kat kedai bakery..sana mst lg byk..kan.. Pastu ha, memuding la puas2..hehe

Jay -
Thanks Jay..not really..hehe

Juwita -
Alahaaiii cantik ke...biasa2 jek Ita..

Cendana Kasih -
Xpa Noorma...jalan2 dulu..nnt rasa nak makan baru buat kan..kan..

CT Delima -
Wkmsalam CT...hehee...nak pinjam acuan berapa hari...berapa nak caj CT nih..hehe

Zaitun -
Woooowww, nak pengsaannn la Tun..komain puji...mata ok ke tak tu..hehehe

Diny -
Waaaaaaaaahh nak blk dah eh...akak dh tinggal ID FB akak kat Diny td...waaah dah nak abis belajar dah eh..

Sis-Lin said...

Kak Ummi....mana beli ini acuan daaaaaaaaaaa....

Ummi said...

Sis Lin -
Beli kat kedai baking2 daaaaaaa.... hehe

Salmah Hamid said...

terima kasih untuk resepi yang cantik dan sedap nih,,,