Tuesday, August 5, 2008

Puding Susu Koktel

Puding ni Ummi buat petang semalam, saja2 standby untuk sejuk2kan tekak...ya lah balik keje selalu buka fridge nak cari yang sejuk2 gitu kan...Kebetulan pulak malam semalam adik ipar datang..sempatlah hidangkan yang kecil2 ni...senang nak makan..Nak tau resepi sape ni?? Ha sape lagi kalu bukan Ratu Dapur yang memang tersohor kat alam maya ni...sentiasa muncul dengan resepi2 yang pelik tapi benar, menggiurkan anak tekak selalu... Jun laaa...hehe..very simple, yet very nice! Thanx Jun..!! Muaahh!! Bahan:-
1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
2 biji telor
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula pasir
2 - 3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail
Cara-Cara:-
Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung kastad. Kacau rata dan ketepikan. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan biarkan mendidih. Masukkan campuran telor dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan hidang.


5 comments:

Suzi said...

salam kak... yummmm sedap nampak puding ni. nak buat tapi rasanya sekarang tak berapa sesuai kot sbb tengah winter...

cikMilah said...

Puding susu.. mee kungfu.. sedapnya!
Kita kopipes untuk menu bulan Ramadhan ni.. ya la kan, nak masak yng lain sikit, tapi yang cepat di masak sedap dimakan . Thanks for sharing...

ummi said...

Kak ummi... saya dh try resepi kak ummi ni semalam. Sedap. Tp ada kemusykilan la kak, nape bila saya masukkan campuran tepung kastard n telor tu dlm agar2, jadik cam ketul2 sket? Rasanya agar2 dh hancur, tepung tu pun dh sebati ngan telor...

Ummi said...

Suzi - wkmsalam, ooh ya la ek..kalu summer ke baru best makan puding ni ek..dah2 kalu x tahan sgt, buat je lah..hiiikss!

CikMilah - silakan, uiih larat nk tunggu Ramadhan ek..hehe..

Ummi - Lepas masukkan kastad n telor tu, kena kacau2 beria sikit. Then tutup api dan terus lagi kacau-kacau 2-3 minit. Xpalah, janji boleh makan kan..

zue said...

salam kak ummi...
puding susu koktel nie, air dalam tin koktel tu guna ke tak yah...
tolong yee kak ummi..
zue ingat nak buat la ptg nie.