Monday, August 18, 2008

Cucur Udang - Resepi Noreen

Resepi cucur udang ni Ummi nampak kat dapur Noreen kat London tu haa..jauh berjalan, luas pemandangan, perut pun kenyang heheh...sedap nih! Tak caya try laa..maybe sebab bawang diblendkan..Noreen, ampun ek..Ummi kopipes je laa..loteh bonar badan den nih!! Raso cam nak domam yo!
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
daun kucai, taugeh, cili merah (cincang)
garam,
serbuk kunyit
minyak
udang (tak ada udang bukan namanya cucur udang hehe..botuii tu noreen!!)
Bahan mesin:
sikit udang kering
1 labu bawang besar
2 cawan air
Cara-Cara:-
- Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang
- panaskan minyak, panaskan senduk
- sendukkan adunan ngan senduk panas tadi dan letakkan udang
- curahkan adunan biarkan ia meluncur jatuh dlm minyak
Bahan Sos cili:-
10 biji cili merah (buang biji)
1 cawan air
2 sudu besar cuka
1 ulas bawang putih (kalau suka)
3 sudu besar sos tomato2 sudu besar gula
garam
1 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air (utk kepekatan kuah)
Cara:-
- mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung
- masakkan sehingga mendidih
- masukkan bancuhan tepung jagung dlm adunan sos cili
- masakkan sehingga nampak pekat

6 comments:

Indonesia-Eats said...

looks like bakwan udang, kak...
yummy, eating with chili

ummi said...

Pepy, yeap it's really different, so yummy, maybe bcoz of the blended onion! Eating with chili makes me uneasy to stop, heeee.. :)}

MamaFaMi said...

Huhuhu...sedapnya cucur udang ni Ummi...makan dengan Thai Sweet Cili sedap ni!
p/s : Sudi-sudikanlah ke fp mama untuk collect something for your blog ya Ummi...

Musliyana and family said...

salam..ummi..a'a..diyana duk kat new zealand..follow hubby sambung belajar..rasanya diyana ada bgtau ummi nak linkan blog ummi kat blog diyana...maklumlah..dyn ni budak baru belajar..pastu pulak.tgok je pic snap kat blog ummie..macam best..sbb simple je..xlah susah nk cari kat tempat orang ni..lagi2 dh nak puasa..semua nak kena masak sendiri...kalau kat Malaysia..leh jugak beli satu dua..he.he..ok ummi..thanks for inspirasi memasak kat blog ummi ni..

r@tn@ said...

alahai baru je buat semalam ni..nk mkn dengan pecal..kalau la masuk sini dlu..bleh try yang ni sbb ade bhn mesin tu...lain pulak kan...rugi rugi

VG said...

Hi Kak Ummi

Looks yummy your cucur udang. For this work of art, please collect your award from my blog, ok.

Take care dear.