Saturday, August 16, 2008

Sambal Udang Petai Istimewa!!

Lauk hidangan tengahari Jumaat, tp baru sempat posting ni..sebab malam kelmarin hujan n kilat, xleh nak menghadap pc lee...Resepi dan koleksi Wan Nor ni memang istimewa, memang lain dari sambal tumis yang biasa Ummi buat laa..sebab tu Ummi tulis istimewa...hubby siap puji kata sedap..time kasih Wan Nor..Meh kita tengok bahan2nya..memang lain..

Bahan:-
3 papan petai - keluarkan isinya
300 gm udang - buang kulit
5 biji bawang merah - hiris nipis
2 helai daun salam
2 cm lengkuas - ketuk dan hiris
1 batang serai - ketuk
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
50 ml air
2 sudu makan minyak untuk menumis

Bahan Kisar Halus:-
10 tangkai cili kering - buang biji
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 cm halia
2 biji buah keras
1 cm belacan
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas dan serai. Kacau rata dan masak hingga naik minyak.
  2. Masukkan udang, petai, gula pasir, air asam, garam dan air. Masak hingga mesra dan mendidih. Angkat.

4 comments:

VG said...

Hi Kak Ummi

I can't keep up with you...too nice your recipes. Semua mau cuba!

Anyway, pls come to my blog and get your hug from me.

PS: What do you think of my Haw Flake cake?

Cat Cat said...

Waduh Kak Ummi, petai tu kalau Cath dapat, tak terkata... Hehehe.
Sekarang ni musim petai ke, Kak Ummi???

Intan Rosnitta said...

Salam Kak Ummi,

Baru lepas baca komen kak ummi tadi. Sebak pulak rasanya...huhu.

Setakat ni intan mmg pantau bab2 pelajaran si along tu. Tgk dia buat keje sekolah, teman dia baca buku, dll. May be ada jugak kurang kat mana2 yg intan x perasan. Hb intan dulu kurang sikit tgk pelajaran anak sebab dia keje shif. Lepas Intan dah tegur dia, dah nampak perubahan positif...Alhamdulillah.

Mmg excited habis intan ni kalau cerita pasal anak2, even blog intan tu pun sebenarnya byk cerita pasal anak2. Kalau citer pasal along mmg rasa sentimental sgt, may be sbb dia anak sulung & pengalaman bersalin dia susah kot (caeser). Kalau org baca blog intan pun sure bosan kot :P

Cuma intan ni jenis cepat marah & tinggi suara dgn anak2. Tapi marah2 sayang lah, lepas tu terangkan yg ibu marah sebab sayang...

Boleh bergenang airmata kalau cerita pasal anak2 ni kak ummi...

Apa2 pun thanks coz sudi berkongsi pengalaman dgn intan. Intan harap Kak Ummi jgn segan nak tegur intan lagi lepas ni.

Thanks a lot. Muahhh ;)

ummi said...

VG - Haha..don't praise me too much! Just a simple recipes..Better try it one-by-one k..hehe...Oh, thanx for the hug bear! Now I can sleep tight! :)

Cath - My hb's favourite ni..I've no idea whether its season or not, can see it elsewhere. Sekarang dah x ikut musim kot!


Intan - Semuanya hanya pendapat ikhlas berdasarkan pengalaman dan pemerhatian terhadap anak2 akak sendiri..Apapun be a good mom k!! Love u!!