Petang semalam balik lewat ke rumah sebab singgah ke hospital menziarah isteri kawan. Penat sangat rasa...so, masak je lah yang mudah2 gitu..tp sedap mesti punya!! hehe.. Resepi dari dapur Kak B ni..Sedap lah sos nih!
Bahan:-
2 ekor ikan bawal hitam saiz sedang
2 sudu makan air perahan limau nipis
3 ulas bawang putih (titik)
Bahan Sos Padang:-
6 - 10 tangkai cili merah
2 sudu makan sos tamoto
2 ulas bawang putih ( tumbuk)
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
Secukupnya rasa air perahan lemon
Bersihkan ikan dan kelar, lumurkan dengan bawang putih, air perahan limau dan perap selama 10 minit.
Untuk sos padang - kisar cili merah, bawang putih, kemudian campurkan bahan sos dengan marjerin. Gaul rata. Sesuaikan rasa masam, manis dan masin mengikut selera. Ambila separuh sos dan lumurkan ke seluruh ikan termasuk bahagian dalamnya. Panggang ikan hingga masak. Didihkan baki sos dan hidangkan dengan ikan bakar serta ulam sayur-sayuran.
No comments:
Post a Comment