
Bahan:-
1 ekor ayam
3 - 5 sudu makan minyak - untuk tumis bahan kisar
400 ml santan
2 helai daun salam
1 - 2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil air asam jawa
Bahan Kisar:-
5 biji cili merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji buah keras
1 sudu kecil pes udang (belacan)
1 - 2 sudu kecil gula melaka (gula pasir)
1 sudu kecil garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan daun salam dan serai, goreng hingga sumenya lembut. Masukkan santan dan air asam jawa. Biarkan mendidih dan masukkan ayam. Renehkan hingga bahan sebati dan meresap. Biarkan kuahnya agak pekat dan berkurangan sikit. Tutup api. Keluarkan ayam dan letak atas alluminium foil atau pemanggang. Panggang/bakar dengan menggunakan api atas dan bawah. Balikkan dan biar ayam masak dan bersalut kering.
No comments:
Post a Comment