Resepi ceduk dari rumah Za-JournalRasa ni. Cara baru makan nasi beriani ni..Kita kasi goreng sama dia..hehe..sorilah, gajusku hangus sikit..
Bahan:-
2 pot beras basmathi
2 1/2 pot air
4 ketul ayam
4 sudu besar rempah beriani (*ummi guna Faiza)
5 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 cm kulit kayu manis
4 biji bunga cengkih
1 bunga lawang
2 sudu besar tomato puri
2 sudu teh air mawar (*ummi xda ni)
1/2 kiub pati ayam
segenggam kismis
sedikit gajus - digoreng
sedikit kacang peas
Cara Memasak:-Basuh bersih beras kemudian masak dengan air. Sejukkan nasi seelok2nya 8 jam sebelum dibuat nasi goreng.
Panaskan minyak dengan sedikit minyak sapi. Masukkan kulitkayu manis, bunga cengkih, dan bunga lawang. Bila dah berbau, masukkan bawang putih dan bawang merah, kacau hingga garing. Masukkan rempah beriani dan kacau cepat-cepat. Bila naik bau, masukkan sedikit air. Masukkan ayam, garam secukup rasa, kiub ayam, tomato puri, kismis dan air mawar. Kacau dan tutup kuali. Biarkan hinga rempah naik minyak dan ayam empuk.
Keluarkan ayam dan letakkan dalam pinggan. (supaya ayam nampak effect berkuah mcm lauk beriani tu..). Kemudian masukkan nasi ke dalam kuali dan goreng kacau hingga rata. Masukkan kacang peas dan seimbangkan rasa garamnya. Untuk menghidang, letakkan seketul ayam, tabur gajus dan daun sup. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment