Wednesday, May 18, 2011

Brownies Mudah (Easy Brownies)

Assalamualaikum....waaah dah petang baru sempat nak entry brownies mudah lagi sedap nih...Asalnya ternampak kat dapur MamaFaMi...rupanya diceduk oleh Cikgu Hana dari Wssary@MyR...Memang mudah, memang sedap...i loooiiiiikkkkeeee...hehhehee.... Buat seloyang tu, sekejap jek habis....semalam cuti kan, family adik datang, sempat merasa sikit jek tinggal.... Nasib akak buat roti, tengah pintal2 roti, diaorg sampai....so akak suh tunggu la sampai roti naik dan akak siap bakar...pakat solat maghrib kat rumah akak.... Diaorg makan roti yang sama akak buat kelmarin tuh... Panas2 keluar dari oven...2 adunan licin...hahahhaa... x penah makan roti panas2 gitu...semua kata sedap...

Eh melalut pulak ke roti... Nak citer brownies ni sebenarnya kan.... Okaylah nak ucap time kasih pada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung...hehehhee....Ada kelainan sikit resepi Mama n Hana ni....akak letak la dua2 versi punya okaayyy... Akak buat versi Mama.

BROWNIES MUDAH
Resepi : Wssary@MyR
Versi: Hana

Bahan-bahan
  • 6 sb serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 1/4 sk garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 butir telur
  • 1 cawan kekacang - optional
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter
  • Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.
Versi MamaFaMi : (To fit a 10" x 10" tin)

Ingredients :
  • 1/2 cup margarine - melted
  • 2/3 cups white sugar
  • 1 1/3 cups brown sugar
  • 10 tablespoons cocoa powder
  • 4 eggs - lightly beaten
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2/3 cup flour
  • 1/4 teaspoon (heap) baking powder - I added
Method :
  • Line a 10 inch x 10 inch tray with greaseproof paper. (*i used 9 x 9 inch tray). Preheat oven to 180 C (may differ)
  • Mix together melted margarine and both sugar.
  • Add in the cocoa powder and stir.
  • Pour in the eggs, vanilla essence and salt.
  • Finally fold in the flour and baking powder.
  • Pour the mixture into the prepared tin and bake for 25 to 30 minutes.
  • Once out of the oven, leave to cool than cut to the desired size. Ready to serve.

22 comments:

Nieza said...

assalammualaikum kak Ummi,rindunya kat dapur akak ni...byk dah menu bestx2 tertinggal ni.sedapnya tgk brownise akak tu...dah lama salin resepi tapi tak terbuatx2 juga....jamu mata jer lah dulu yer..hehe

Mas said...

wahhhh..sedappnya tengok brownies tu kak....
cantik ada bunga tu..he..he..

Kak Rosaliza said...

assalam ummi...sedapnya tgk brownies tu, cantik posingnya

Sidratul Muntaha said...

brownies mmg sedap.
huuhuh..
simple n sikit betul bahan - bahanya yerk?!
nak cubalah nnti, insyaa Allah..

'idun sa'idun said...

mengancam sungguh brownies kak ummi ni.. siap ada butterfly yg comey lg.. ooh patut laa.. ada munge-munge.. hehehe

tun_telani said...

sedapnyer brownies.. baru je duk terbayang2 nk buat, dh nmpk kt sini.

anymz said...

ummi cayang,tu ada 5 ketul brownies tu..kita cekup semua ya..sedap larrr.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak Umi..senang jer tengok resepinya..kejadiannya pula sungguh cantik...

inahar ali said...

ummiiiiiii...cedapnyer..meh kita tukor ngan pavlova nak????

BaiTiL a'tiQa said...

Subhanallah...
Hurmmm....
Mesti kene try...
(^-^)

hana said...

nyesal aritu tak nak masuk umah.. ghupernyer roti old town~ perghhhh wangi sampai ke inderapura.. hihihihi

Diana @ Melley Mey said...

akak... sedaaap tu... cantik pulak tu... suka tgk...

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam Nieza..aah baru la akak pun perasan lama Nieza x bertandang..bz ke round the world Nieza..hehe.. Xpa ada masa nnt boleh masak n baking macam2 k...

Mas -
Heheh...alaah bunga tu leh taruk jek..cucuk situ..senang..hehe

Kak Rosaliza -
Wkmsalam...aah posing2 sblm ngap masuk molot..hehe

Sidratul Muntaha -
Aah mudah sangat nak buat...try la yea..

Idun-Saidun -
Heheheh..mana ada butterfly, tu just munger2 jek saja tumpang posing..hehe

Tun_Telani -
Waaaah dah terbayang nak buat eks..akak ni terbayang2 nak makan Tun punya..bolee...?

Anymz -
Hahhaa...tu dia Anim..lapor betul eh...xpa laa, amik sume...Ummi kenyang dah..ada lg separuh loyang tu..hehe

Nazrah -
Aah mmg senang jek nak buat...buat laa eh..

Inahar -
Waaaaaaaaaaaa..pavlova...bole2 tukar...tq Ina..muaaahhh!

Baitil Atiqa -
Amboiihh pjgnya mengucap...biasa2 aje tuh..try la..sedaaappp..

Hana -
Haa tu laa...jual mahal kooo...heheh..xpa ko uli la roti banyak2 sikit nnt...jgn biar BM tu lama sgt bercoottiiii..hehehe

Diana -
Memang la sedap tau Dia...cantik tu xda lah...saja suka2 jek tuh..sblm masuk molot...hehhee

Ezadlieza said...

salam k.ummi..

wah ada brownies ler kat sini...nampak senang jer nak buat yer k.ummi...bahan2 pun mudah..nyumnyumnyum

ijayuji said...

Kak ummi ni! malam2 dia tyg cekelat2 gini huh! tak nak kawan! eh eh mana boleh tak kawan nanti rugi kita tak dpt makans edap2 wakakaka...

.:hana hazel:. said...

aslkm..nk tny...klu nk buat dgn cra kukus boleh ke?

Ummi said...

Ezalieza -
Wkmsalam...aah senang nak buat tu...bahan pun sempoiii..hehe

Ijayuji -
Ikaaaaaaa...muaaahhh...alaaa jgn la marah, akak mmg boleh tayang food malam2 jek..siang kita keje...huhuu..

Hana Hazel -
Wkmsalam...bole jek nak try kukus, rasanya ok...try dulu half adunan ke..eh

lina said...

salam kak ummi - pernah buat sekali...brownies ni ala2 cake sikit kan kak ummi :) ...tp sedap kan letak byk kekacang lagi sedap

Ayu said...

Assalam kak ummi,
kita selalu datang lambat..dan selalu dah habis punya kan..huhu..cantik & nampak sedap brownies ni kak..belum cuba yang ni lagi..masuk list ler..

kakchik@ella said...

Ya Rabbi .. feveret kakchik ni kak ummi. nak buatnya maleh. hihi.

ummu f said...

kalau tukar guna tepung naik sendiri boleh ke..tepung gandung hbs, lagi satu guna marjerin instead of mentega dakpe ke..stok barang hbs tapi teringin sgt makan. tq umi

zafairMAS_shakleeSITE said...

Assalamualaikum, nampak sedap.. warna pon dah mengoda..misti cube ni...

hi,jom visit my page dan dapatkan promo hebat bulan ni...

http://zafairmas.blogspot.com/search/label/COLLAGEN%20POWDER

t.kasih :)