Wednesday, May 11, 2011

Sambal Nanas HSH

Assalamualaikum....Hari ni akak x sempat lah nk bebels panjang2...ni just nak share resepi sempoi Sambal Nenas Home Sweet Home masa hidangan untuk Hana n family hari tu...atas permintaan Hana, Mas dan Shasha Catering yang komen kat Ayam Panggang ala Kenny Rogers tuh...So akak letak laa ni yea..bukan susah mana pun.....campak2 jek...Tapi sebab Hana dah kata sedap tu...sedap lah kot..hehehe...Najiha pun kata sedap bila balik rumah aritu, dia sempat makan...K, jom menyambal..hehe...sempoi aje sebenarnya...tp air tangan akak la buatkan lg sedap tu kot..hahahhaa

SAMBAL NANAS HSH
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 5 tangkai cili merah - buang biji dan potong kasar
  • 1/4 biji nenas madu - ambil empulur lembut sekali, potong kecil2
  • 2 inci belacan yang dibakar
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • garam kasar secukup rasa
  • sedikit air untuk kisar
Cara-Cara:-
  1. Masukkan semua bahan kecuali nenas ke dalam blender dan kisar kasar sekejap.
  2. Kemudian masukkan nenas yang dipotong2 tadi dan kisar lagi...jangan terlalu halus.
  3. Seimbangkan rasa, dah hidang dengan nasi Mandhi, nasi minyak or nasi tomato pun sedap.

10 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak,amik resepi kak yer..Nmpak sedap n da kelainan bila letak nenas camtu,msti da rasa peda,manis n masam kan..A"ah kak,kekadang kalo da resepi pong,air tangan memainkan peranan gak kut,hihi..

bersama kak Es said...

Kak Es pantang betul tengok resepi nenas ni..
dah kecuurrr..

mcm mudah nak buat kan Kak Ummi

saveme_zero said...

sedapnya tengok,teringin pulak.

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi, ita nak rasa jugak lah air tangan kak Ummi...
bak sini tangan kak Ummi pos kat ita... hihi
tengok pun dah nitik2 air liur ni belum lagi rasa

ijayuji said...

waduhhhh kak ummi!!! kenapa kita dah balik dr supermatket baru akak kabor resepi sambal ni???? kalau tak leh hangkut nenas td ni! esok leh kenduri sambal nenas! wakakakaka... tp nmpk best tu kak.. psst> alaaaa..kalau org masakkan tuk kita kak, tak de yg tak sedap! sume sedap kat tekak kita kalau org masakkan jgn akak letak batu dgn pasir sudahlah! ahahaha...

Mas said...

maceh kak ummi sudi kongsi resepi...
nak try nanti...sayanggg akak....
esok2 nak cari nenas laaaa...

Ummi said...

Zaliedana -
Wkmsalam...hehe..actually biasa2 jek sambal camni..xda la apa sgt pun, tp mmg sedap digandingkan dgn nasi set camtu...hehe

Kak Es -
Alahaaiii sian kecur eks...alaaahh mudah sgt2 kak Es, sambil2 mop lantai, sambil blend, siap..hehe

Saveme -
Bole la cuba kalau dah teringin..

Azlita -
Hahahhaha...Ita punya air tgn lgk bisa...sume nampak cantik, nampak sedap..hahahahah..ada2 jek Ita nih..

Ijayuji -
Hehe..sowwwwy 10 lori Ika oiii..bz sikit td...xpa esok pi pasar import nenas bnyk2 eh..sempoi aje pun..Aah, betul kata Ika, akak setuju, kalau airtgn org yg masakkan..sume rasa sedap kan..hehe

Mas -
Alaaah sempoi jek Mas, sume org tau buat, cuma x terlintas di fikiran jek kdg2 tuh..hehe, try jgn x try...

Mr. Mama said...

salam kak ummi....
wah!!!..... mesti sedap kan. mr.mama nak masuk list ya...

myza said...

salam
kak ummi jenguk dapur hari ni
saya review blog kak umi n izin amek pict.TQ :)

bersama kak Es said...

sambil mop lantaiii???

kalau dah pakar tu, kak Ummi pejam mata tgh tido pun boleh siap.

tak sabar nak cari nenas esok