Thursday, May 19, 2011

Kueteow Udang Pedas Tersentap....Hehe..


Assalamualaikum.....Hehehe...Tersentap ke tengok tajuk tuh...hehehe...bukan tersentap merajuk ni tau....tersentap sebab pedas mulanya, pastu licin masuk ke tekak...hahaha.... Dengan kata lain atau maksud sebaliknya....x terkata apa2....Sedap ke tak sedap ke, pedas ke hot ke, kena telan la kan...xpun lapooorr...hahahhaha... Habiskan jugak... Eh tp xdan nak suruh habiskan, dah habis dulu laaa.... Ciaann kat u all kan...dah licin...cuci mata je laaa....

Rasanya dah lama sangat x goreng kueteow nih... Buat ni pagi Selasa kelmarin sebenarnya....tu laaa...tersentap sebab xdan nak ajak orang lain makan...dah habis daahh...Awang Pink tu menyepit komain lgk...lajuuuu jek...x igt doniaaa...hehehee.... Jom layaaannn...zaaassttt!

Masak sempoii2 jek....sekadar memenuhi selera dan tekak family akak...


KUETEOW UDANG PEDAS TERSENTAP
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (Hidangan 6 - 8 orang)
  • 3 paket kueteow - cuci sekejap dan toskan.
  • 8 sudu besar cili kering kisar
  • 6 tangkai cili padi *
  • 8 biji bawang besar *
  • 6 ulas bawang putih *
  • 3 sudu besar udang kering - rendam air panas sekejap* (bahan * ditumbuk)
  • 15 - 20 ekor udang sederhana besar - cuci bersih
  • 2 biji telor
  • 6 sudu besar kicap pekat ABC
  • 3 sudu besar kicap pekat manis cap Kipas Udang
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • secekak daun kucai - kerat-kerat 2 inci
  • 1 mangkuk taugeh / ikut suka
  • 2 tangkai cili hijau - potong serong
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • limau nipis - potong dan perahkan jusnya ketika hidang
Cara Memasak:-
  1. Pansaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk beserta cili kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Masukkan kesemua jenis sos dan kacau sebentar.
  3. Masukkan udang, kacau separuh masak. Diikuti dengan telor dan biar sekejap.
  4. Masukkan garam dan rasa ikut kesesuaian tekak.
  5. Masukkan kueteow dan kacau rata perlahan-lahan agar kueteow tidak terlalu hancur.
  6. Masukkan pula sayur taugeh, kucai dan cili hijau. Kacau balik perlahan rata-rata.
  7. Tutup api dan hidangkan dengan perahan limau nipis.

18 comments:

Ayu said...

Assalam kak ummi,
ingatkan kita selalu lamabt confirm dah habis..ni kita datang awal pun habis juga ya..heheh..cutenya awang pink tu..kat mana akak beli tu kak?..chopstik ada guide tu senang nak makn kan..

Sunah Mohammad said...

awang pink tu comel...hehehehh...

kakchik@ella said...

wahhhh .. mcm sedapla kak ummi.

ijayuji said...

Salam kak! uuuuwaaaaa...kita nak order buat makan tgh hari nanti tau kak! jgn lupa! nak 2 bungkus penuh kasi kerang sekali udang pun lebih2 wakakaka... berapa sume sekali? utang boleh tak? :D

ros@JMC said...

salam kak ummi sayang, wah ade kue tiaw, sedap ni kak, nnt masakkan utk ros tau, ikan pekasam n daun selom dah habis ke? heheehehe slmt menjamu selera ya..: )

hazila said...

Salam kak,
mesti ramai yg berkenan kat awang pink tu... termasuk saya lah tu..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

memang tersentaplah tengok tajuk kak ummi tu
sedap kueh teow tp kita wat tak pernah jd sedap lah selalu aje chef kat umah ckp tak lulus klu masak mee dgn kueh teow

Myra Jay said...

Sedapnyer.. :)
Tp dengan keadaan kesihatan skrg, udang & koew teow kena pantang dulu..huhuu

Jom Cuba "Ayam Goreng Rempah…"

Mas said...

akak...peberet mas kueteow goreng...
pagi tadi mas sarapan kueteow goreng tau....
sedappppnya....

Mat Gebu said...

Bukan tersentap lagi ni...termasuk terusss...hahahaha..

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

en awang pink tu bagi kat kita jer lah..hahaha. kan kita suka pink kaler :D

fav ct ni sedap tu, nak mintak dah jadi baja payah lahhhh.. hahaha

Aziela said...

adoii..sedapnyer kuay tiaw. Kita nie mmg langsung x pandai masak kuay tiaw. Manjang hancur...
K. Ummi, kita pun ada gak usha2 awang pink tu. Nampak kat kedai perabut 4 tingkat kat Jln Telok Sisek tu kan. Nengok K. Ummi tayang nie, berkobar plak nak gie rembat...hehehehhe

Sis-Lin said...

wahhhhhhhhhh...tersentap dr Jb terus masuk ke Kuantan nie..hahahahaha

penangan betul tu...pedasssssnyaaaaaa

nanalia said...

waaaahhh menariknyer... rasa macam nak buat je ptg ni... huhu....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..

memang tersentap tengok kuetiau kak ummi ni.. sampaikan lunch tadi terus sy pegi tapau kuetiau goreng jugak akibat terliur yg kak ummi masak nih.. hehehe..

azila said...

wah..sedap lak nengoknya.nak2 ader hiasan awang merah tu,eheheh

noor said...

Ummi Asalamualaikum.....tersentap gitu ummm mesti sedap nie sesedap namanya haha..
Noor suka dgn brownie mudah tu semudah 1,2. dan siap boleh di makan.

fantagiro comel said...
This comment has been removed by the author.