Tuesday, May 31, 2011

Lamaran Hana Ke Santai Fotografi

Assalamualaikum buat semua pengunjung setia Home Sweet Home...Akak mohon maaf kerana tiada entry masak2 untuk 2 3 hari ni. Tak sempat jugak nak blogwalking ke dapur-dapur kalian..tu pun jeling2 jek kat ofis, kerja melambak la pulak dengan meeting lagik.. Lagipun wiken baru ni aktiviti penuuuhhh.... Ni entry khas untuk acara hari Sabtu kelmarin. X tau la macamana boleh terjebak dengan kelas fotografi ni... Ce citer, ce citer... Ni nak ucap bebanyak terima kasih atas ingatan Cikgi Hana kepada akak dan mempelawa akak dan cik abang untuk turut serta Kelas Asas Fotografi (SLR) oleh Encik Zalani dari Fotomedia Group EOS Academy dengan kerjasama sekolah dak Hana ni...Sekolah Goh Chok Thong (*Mat yg sebut ni..bkn akak..hehe)

Semua aktiviti ni sebenarnya secara tidak dirancangkan pun. Hari Jumaat malam tu Hana sms bagitau dan mempelawa akak dan suami untuk mengikuti kelas fotografi ni. Masa tu tengah tergolek letih depan tv sebab baru balik dr rumah kakak ipar. Duk tanya hb, nak pergi ke tak, nak xnak gitu...pastu jawab kat Hana yang hb nak pergi, akak ni x tau lagik, kalau rajin n segar badan akak join. Pastu pagi Sabtu semangat berkobar jek nak turut serta. So sms kat Hana yang akak pun join lah konon2...suka2 jek ingat nya..Kelas bermula jam 9 pg hingga 5 petang. Waaaaaaaaa..sungguh seronok dan x sedar masa pantas berlalu.... Jom la layaaan....tp pening2 gak nak mengingatkan teknik2 segala tu ha....tp boleh la masuk otak sikit...dr zero tu dpt byk gak laa..kira masuk otak gak 80% pun...hehe..maklum kelas orang2 tua jeek...

Kelihatan Encik Zalani sedang mendengar penerangan dan pengenalan oleh peserta-peserta kursus. Kena bagitau pulak sejak bila dan kenapa berminat untuk menyertai kelas fotografi ni....hehee...Banyak sungguh peralatan camera yang dibawanya...ini adalah sebahagian daripada berbagai jenis camera...nak sebut pun x reti..wakakakaa.. Jom layaan gambor udah laaa...Kelas bermula dengan pengenalan kepada apa itu "aperture", "shuttle speed" & "iso" dan cara menentukan ketiga2 teknik tersebut, cara pengendalian dan penjagaan camera, teknik2 mengambil gambar dalam pelbagai sudut n angle spt. "leading line", "balance", "story picture", "rules of third" dan ntah apa2 lagik..x igt nak mention sini...kena semak nota dulu...Barulah dengar perkataan "noise", "motion blur" n ntah apa2 lgk...bagai2...hehee

Antara peserta....tengok cikgi Hana tu...tengah buat apa eh...camera canggih gilosss....Tengok Hamzah kendong beg camera punyalah besaaauuuu...ngeriss akak tengok...akak n hb lak lain2 jenis bawak, Nikon n Canon...so tarak gaduh punya...wakakakaa...

Yang ni peserta tambahan....Hana satu family masuk kursus...hahahaha...tapi budak kecik Darwish ni walaupun demam2 sikit....baik sungguh! x banyak karenah sangat...sampai tertdo belajoor....wakakaa...

Aktiviti di luar kelas....cara mengambil gambar untuk group photo....tips dan panduan yang sungguh jelas dr Encik Z...hehehe..

antara teknik mengambil gambar....hahahhaa...ntah apa2 akak punya...tp tang bendera tu dpt pujian gak laa...sbb lawo la konon2nya... dan untuk story picture...air bandung x abis tu idea menarik kata Encik Z, cuma teknik kena betul lg laaa...wahahhaha

Yang ni acara ambik kipas dlm kelas.....teknik dan penggunaan aperture (F number), shutter speed dan ISO ...lebih kurang gitu laaa..muahahahha...Sebenarnya banyak lagi teknik...x kuasa la nak edit n entry banyak2...sikit2 dah la eh..hehe

Apapun, thanks again to Hana sebab sudi pelawa dan atas ingatan mu itu...terharu akak...apa-apa ilmu pun x rugi kita belajar kan....pastu kalau tahu kita sebar2kan...sebab ilmu tu hak Allah....mmg itulah sebenarnya yang dipraktikkan oleh Encik Z, dia x mintak bayaran pun untuk hari tu sebab xda nota katanya...Terkejut kitaorg, walhal apa yang diajar dan latihan serta perkongsian ilmu beliau cukup banyak hari tu, walaupun banyak lagi perlu dipelajari, ya lah biasa org kursus 3 hari, 2 hari gitu kan..kan......apapun sumbangan tetap dibuat untuk penat lelah dan masa yang diambil oleh beliau...Terima kasih banyak Encik Z, moga Allah membalas dengan pahala berganda untuk tuan.

Ok Hana, lenkali ada kelas jahit ke, masak ke, mengecat ke, berkebun ke....panggil eh kalau x cukup korum....wakakakaa....muaaaahhhh Hana!!

17 comments:

izahdaut said...

sukenya nak belajor.menda2 akak ummi mention ni baca dalam buku je. tau teori tak tau praktikal tu susah tu... blajo slow2 je la..huhu

Kak Sam said...

Apa kata kak ummi buat kelas pulak. Boleh ajor kami2 ni semua. Tempat ermmm..... nanti saya bagi tau

HaSue said...

uihh..dari 0 ke 80%..akak minum air penerang ke apa sebelum gi kelas nih?hihi..
mmg seronok kalo dpt gi kelas potograpi nih kannn..bagus betul cikgu akak tuh x caj apa2..

CT Delima said...

As'salam kak ummi

memang pening pala kak kalau nak ingat dari A --- Z ni. CT belajar dgn Hb pun sampai berapa kali kena tegur ini salah, itu tak betul. yang ni mesti street jgn ada senget2... hahaha. banyak benda yang CT kena belajar dari Hb. biasa lah Hb tu dah pro pasal kamera ni. dah lebih dari 20 thn dalam bidang ni. Dari filem sampai lah ke digital. lain lah mcm kita ni memang tak kenal benda2 tu semua.

Memang seronok kak bila kita dah pandai cara2 amik gambar ni..rasa seronokkkk sangat..kan. hehehe..

Rozita said...

kak... kalau ajak saja gi mesti nak punya... kami ada kamera mahal tp tak pandai lagi nak guna ni...waa.. melepas... pssst kak leh bagi contact En. Z tu tak? nak buat kursus kat sini lak?

Juwita Jamaludin said...

Kak umminbest belajar bends baru .. Hubby ita nak belikan dslr tp ita tak yakin nak guna plak... Huhuhu

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW, great going KakUmmi!!! Missed youuuuuuuuuuuuuuuuuuu ;)

Sis-Lin said...

wah2..bila chef masuk kelas gambar..hehehehe

Kita bru nk skodeng camera DSLR nie...to bukan mak yg nak sangat, anak2 yg dok gosok2 picit2 badan poket mak ayah nie..huhuhuhu

Auuummmmmmm

dZana said...

buzy2 pun sempat ke kelas syabas utk kak ummi n hana... saya belum belajo dah fenin kak.. hihihi...

Nur-nba said...

Wah bestnya gi kelas fotografi.. Pelan2 ye kak..lama2 terror la nanti.. Usaha tangga kejayaan .. :)

anie,Nagoya said...

lepas ni gmbo2 resepi2 kk ummi mesti melecun.sbb dah ada teknik nak ambil gmbo tu.seronok gak kalo dah pegang kamera ni.nnt lah cheq dah kene lotori baru beli yg besaq.

Mat Gebu said...

Wahhh.....lepas ni lagi lah padat jadual akak, nak menembak lagi..kann..

MamaFaMi said...

Tak per la, kita pakai kamera cap ayam je, tak layak ler nak join... huwaaaa..... jeles!

Nieza said...

assalam kak Ummi, patutlah dapur akak sunyi jer....masuk kelas fotografi rupanya...btw tq sharing kak...saya pun berminat gak nk belajar ni..hehe

Hafizah Mohamad said...

ha ha ha...fiza pun sama juga cam mamafami...kamera cap ayam...tapi mmg fiza tabik la kat kak ummi ngan Hana...rajin walaupun sibuk dgn tugas2an harian...=)

ilahjy said...

salam ummi agaknya kamera yg kecik2 cenonet niii kalu kita pandai guna dgn teknik2nya pun cantek agaknya...
ilah tgok mcm2 ada kat dlm kamera cenonet ni...tapi tak reti guna..tambah2 yg canggih mcm cik gi hana kita.. lagi pening lalat la..hahaha..

hana said...

waaaaaa akakkkk... tima kasih jugak sbb memeriahkan kelas tuhh.. kalau akak xde, rasanya tenggelam ke'perempuan'an kitaorg... wakakakakakaka.... akan ada lg kesinambungan kelas tuh..nanti kiter kabo eh....

*skrg nih kalau amik gambo, ader ajer org tuh tanya, nih teknik apa nih? amvoi amvoiiiiiii sejak2 masuk kelas ni khannnnnnnn... kikikikiki