Saturday, May 14, 2011

Puding Kastad Jagung Koktel

Assalamualaikum...sedang dinner ke, dah siap ke....kalau dah siap meh santap mata dengan puding akak nih....Nak bagi memang dah habis sebab jadi hidangan Hana minggu lepas laaa.. Maaflah tersangat lambat masukkan entry ni, sebenarnya hampir terlupa disebabkan kebizian melanda.... Hari ni pun bz masak2 untuk anak2 dan menantu abang ipar yang berkunjung makan tengahari ke rumah.... Akak sempat masakkan nasi tomato, ayam tomato, kari daging dan Najwa buatkan acar timun nenas gitu jek laaa..pastu siapkan puding tuk diaorg... Tapi xyah masukkan entry hidangan la, just masak nasi tomato mcm akak buat baru2 ni...ayam pun sama....pastu wat kari daging sempoi jek... Eh, okay laahh kepada sesiapa yang tertunggu puding nih...akak teringat Azlita ada komen dia tunggu resepi puding nih...sori yea Ita, lambat betul akak up entry...huhuuu

So, kepada sesiapa yang sudi nak try tu...silakanlah...biasa2 aje.... Asal dari puding akak yang di Sini, tapi akak ubahsuai sikit lagi kasi umphhh rasanya, tambah tepung jagung dan edit sana sini... meh tengok..


PUDING KASTAD JAGUNG KOKTEL
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:-
Untuk Kastad:-
  • 200 gm tepung jagung*
  • 100 gm tepung kastad* (bahan * boleh juga ditukar sukatan sebaliknya = 200 gm tpg kastad, 100 gm tpg jagung)
  • 3 liter air
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 tin susu sejat Ideal
Untuk Kuah:-
  • 1 1/2 tin susu sejat Ideal
  • 3/4 tin air
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 biji kuning telor - pukul sikit
  • 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn 3 sudu besar air)
  • 1 sudu kecil esen vanila
Untuk Hiasan:-
  • 1 tin buah-buahan koktel (jenama Kimball)
  • sedikit ceri - dibelah dua
  • sedikit pewarna ungu
Cara-Cara:-
  1. Campurkan semua adunan kecuali susu sejat ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan sehingga kelihatan berkilat (nampak adunan meletup2 gitu) dan pekat sedikit.
  2. Akhir sekali tuang susu sejat. Kacau-kacau sebentar hingga rata. (Jangan terlalu kental).
  3. Matikan api dan cepat-cepat calitkan sikit pewarna ungu pada bekas-bekas kecil. (akak gunakan acuan silicon).
  4. Tuangkan kastad tadi, biarkan wap panas hilang dulu. Masukkan dalam peti sejuk.
  5. Untuk Kuah - Campurkan susu sejat, gula pasir, air, esen vanila dan telor. Kacau perlahan atas api hingga mendidih.
  6. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar dan bila agak pekat, tutup api. Sejukkan.
  7. Cara Hidang - Masukkan kastad yang beku tadi ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan sudukan buah-buahan koktel dengan sedikit air buahnya. Nikmati sejuk2.

13 comments:

Ijan said...

Kite pun baru memuding dua hari lepas kak. sampai hari ni pun berbaki lagi.hehe... puding koktel akak tu memang kite dah cuba sebelum ni..memang super best! makan dengan kuah nye tu yg jadi lagi ummphhh tu.hehe... ni resepi reserve puasa ye kak. hihi

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi

wallahhhh.. sangat sedap! nasib baik lom masuk tido, dapatlah makan puding ni dulu.. hihihi

cantik seh acuan puding kak ummi, ct nak pinjam lusa pulang balik.. hehehe

bersama kak Es said...

kak ummmiiii..tiba2 tekak saya minta sikit..
kecurrr lagi :(

izahdaut said...

dapat semangkuk ni sah sah puas tersandar makan. penuh lemak berkrim kan kak umi

AZLITA AZIZ said...

kak ummi... i lap u lah kak ummi... mmg ita tertunggu2 bila lah nak masuk ni... adoiii... sukanyer ita... boleh cuba ni.. ita mmg suka puding.. tgk dah tau cfrm sedap... harus di cuba... TQ kak...

Jay said...

simply irresistable...gorgeous presentation dear..;)
Tasty Appetite

ijayuji said...

Salam kak ummi!!!!! sedapnyerrrr puding tu! ni puding masa hidang kat kak hana kan kan kan.. kita pun nak yg mcm ni jugak kalau dtg sana hihihi.... sedapnyer! skrg ni kita antu puding2 nak2 ada kuah gini mmg peberet! psst! kek kat bwh nun dah buat mg moist n sedap! :D TY!

Abah Yie&Ummi Na said...

sedapnyer...terliur nak makan ni :)

Mas said...

sedappnya tengok puding tu....
nak semangkuk kak..he..he.

ShashaCatering said...

Saya suka puding.... ;)

hana said...

kiter suka puding koktel akak nih... masih teringat2 kesedapannya... lembut and lemak! sukerrrrrr...

tima kasih kak resepi sambal nenas tuh.. nnti kiter jamu sifu plak! biler ntah tuh... hihihihi

Ummi said...

Hana -
Hehehhe..suka eks..xpaaa, jgn susah2..nnt ko jamu kek velvet jek kat akak...oopss, terdemand la pulak..hehehe

Anonymous said...

sungguh cantik puding ni akak.. suami sy dan anak2 sgt ske puding..,mintak izin ye kak kongsi resepi ni..