Monday, May 16, 2011

Sotong Kicap Pekat Cili Padi dan Selamat Hari Guru

Assalamualaikum....salam isnin....semoga semuanya sihat.....kepada Guru-Guru or Cikgu-Cikgu yang telah banyak berjasa kepada anak bangsa, akak mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Hari Guru kepada adik-adik geng cyber yang berkerjaya sebagai seorang guru atau cikgu. Semoga keringat dan bakti mulia yang diberikan dengan penuh keikhlasan, akan diberikan ganjaran pahala berganda untuk kalian....

Okaaayyy jom lah layan lauk semalam ni....dah tak tau nak masak apa....last-last yang pedas jugak disukai ramai di rumah ni walaupun namanya masak kicap....hehee...tapi kalau ada yang anak kecil tuh...jangan la taruk cili padi ni...kang cirit budak2 tu kang...hehehee....Okay meh layan....zaaassstttt!!!

SOTONG KICAP PEKAT CILI PADI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor sotong besar - cuci bersih dan kelar jgn putus.
  • 6 tangkai cili padi merah *
  • 4 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia * (Bahan * ditumbuk)
  • 5 urat kacang panjang - dipatah2 1 1/2 inci
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 5 sudu besar kicap pekat ABC
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu teh cuka
  • 2 sudu teh gula/secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • 2 tangkai cili merah - potong serong
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
  2. Masukkan kesemua jenis sos dan cuka. Kacau sebati sebentar.
  3. Masukkan sotong yang telah dikelar tadi dan masak sekejap.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa serta kacang panjang. Masak sekejap tapi jgn hingga kacang layu.
  5. Seimbangkan rasa, tabur cili merah dan tutup api. (jangan masak terlalu lama, takut sotong jadi liat nnt). Selamat Mencuba...!!

17 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kita penat! nak sotong yg besor2 sikit ya nak bwk balik buat mkn malam nanti hihihi... sotong kecik2 reject tak mo! kita nak yg kelar2 tu yaaa... kcg panjang pun letak lebih2 sikit wakakaka...

Jangan Kalot said...

sya lelaki. minat masak. tapi tak berpeluang lagi. anyway, sedapnya resepi tuu...blogwalking...

Segmen Hari Guru Cikgu: Perdana Menteri Turut Membintangi Video Klip JanganKalot (video)

kakchik@ella said...

kak Ummi, mintak izin copy paste eh. hitam-hitam camni anak ella suka. dia peminat kicap no. 1 kak. hihi

izahdaut said...

huwaaa.. pekat2 tu yang cedap tu.. memang best pedas2 kan.. ye la budak kecik kite goreng telur sudah.. haha.. melampoo

Mas said...

wehhh..lapo lak perut ni nengok sotong kak ummi tu....

Yatie said...

akak, mmng sedap sutun msk kicap pekat...dahtu pedas2,mmng best...anak2 masakkan lain...ekekekekke kejammmmmm tullll...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi...
terliur banget tengok lauk akak ni.. sy sukalah kalau lauk yg bercampur sekali ngan sayuran mcm ni.. kdg tu sengaja letak lebih sayur sbb malas nak masak sayur lain.. hehehe...

Nina Suria said...

ummie bedosa tau menggoda orang tengah 'puasa' sotong, hisy kalao tak ingat pantang rasa nak cekik aje dari lappy nie :((

lina_pg said...

kak ummi sedapnya sutun masak kicap ngan kuah pekat2 cenggini,2in1 lauk n sayur sekali.

azila said...

lawa plak zla tgk cara potongan sotong akak ni..heheh

mamawana said...

Assalam,

Mamawana memang hantu sotong masak kicap....perhhhh....jilat pinggan.

Cendana Kasih said...

fuh.. nampak menyelerakan sungguh sotong ni..macam terbau-bau jer kat rumah saya ni...aduhai..lapar la plak..

Anawahid said...

vavavavvavavavavva.... kak ummi cayang!!!... meh tukar ngn soton kita kak ummi.... nk try test yg ni lakkk... nk 2 kelarrrrrr.... ;)

Anawahid said...

vavavavvavavavavva.... kak ummi cayang!!!... meh tukar ngn soton kita kak ummi.... nk try test yg ni lakkk... nk 2 kelarrrrrr.... ;)

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Walaaa... best nya nampak cotong ni. Cotong kita dh bape minggu dok dlm freezer jer, tak sempat nak sembelih lagi.
Maceh Ummi, kasi semangat kat Along. Mmg berebut2 ler dgn masa. Along hrp Ummi pun kuatkan hati & teruskan usaha ya.... luv ya....mmmuah2.

Ummi said...

Ijayuji -
Huk alaaah Ika cayang oiiii..meh sini akak suapkan terus la sutun nih..nak berapa kelar? hehehee..lenkali la akak masak lg eh..

Jangan Kalot -
Hoho..xpa ada masa nnt boleh try masak..jangan kalot2...hehehe

Kakchik -
Hehhe..sila sila kakchik..anak yg suka ke, mak anak pun suka sekali? hehee..thanks masih sudi singgah kakchik, sori akak x dan nak BW lg eh..muaahhh

Izah -
Hahhaha.keji Izah..igtkan nak masak tuk anak..sampai hati Izah bg telor goreng jek kat diaorg..

Mas -
Hehehe..sabooor Mas sabooor..dah makan ke blm ni?

Yatie -
Hahahha...nak masak tuk maknya jek eh..anak2 kasi makan ikan goreng je ke Yatie oii..hehe

MaDiHa -
Ratna, aah kan..senang masak 2 dlm 1 la kiranya...tp mmg best nih..

NinaSuria -
Waaaaaaaaaaaa, kakmOn cayang...muaaahhhh..oo, pantang sutun eh...alahaii ruginya kakmOn, apasai...ada gatal2 jgk ke...jangkit dgn Mat Gebu eh..hehehe (*pengsan mat baca ni kang..kena ketuk nnt)

Lina -
Aah mmg pun, org keje mcm akak ni, kena selalu masak ala2 2 dlm 1 la kan...janji sodapp..

Azila -
Huk alaaah..tu potongan ala2 pinggang Saloma jek Zila oiii..hehe, sori la Zila kena tgk jek eh..pantang2 dulu k.

Mamawana -
Wkmsalam...waaah ada kena pgil antu sutun ni kang..hehehe

Cendana Kasih -
Noorma, ada bau jgk ke sampai rumah...aiseyyy..kena bagi la kalau camtu kan...tp dah licin daahh..sowwwyy selori eh Noorma...

Anawahid -
Wooooiiiitt Ana smpai tertekan 2x, Meh akak tukar dgn pinggan kosong jek la eh..ko letak kasi penuh2 sutun kooo eh...akak bg lain tahun k..hehe

Ummi said...

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang...apasai biar sutun beranak dulu ke dlm esbok tuh? hehehe...Aah ala Along...insyaAllah, moga kita diberi kekuatan untuk terus berblogging kan...apapun Along sentiasa dlm ingatan wpun kita xdan nak BW..huhuu