Friday, January 29, 2010

Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Ni angkara "ter" tengok ayam panggang ni kat rumah budak Hana tu laaa...komain lg dia tayang...punyalah nampak sedap...Bila tanya hubby semalam, xyah masak nasi la ya...kita bakor2 ayam je ler, jimat beras...heheee...bukan apa yang, kita bertiga, ayam ni pulak sekor..ha, kalu masak nasi mesti x habis...kita kena habiskan sekor ayam ni..kalu wat setengah kang x cukup pulak...maklumlah Aiman x kesah tu boleh jadi kesaaahhh kalau tengok ayam camni..hehe..sabaauuu je ler..Ok lah, Hana akak dah terbakar dan terhanguskan pulak ayam ni..tp garing2 hitam camni la lg sodap pulak...perisa bahan perap tu mmg sungguh sedap...ada lebih, akak lumur2 lagi kat ayam tu....memang class ayam nih!! Rasanya sedap dari Kenny Rogers punya laa..x ingat la...akak pun makan ayam KR tu baru 2 kali je rasanyaa...hehe..Time kasih la Hana, sebab ko telah menyakitkan mata akak dengan tayangan amal ayam ni, terajin la nak membuatnya..hehe..tp adjust gak beberapa bahan yg xda dlm stok....Ok, resepi asal dari Hamidah (CheMid) FP ni. So akak C n P je ler dari dapur Hana yaa...Memang betul2 "finger linking good" yooouuuuu....Sape x try, mmg miss salah satu nikmat dunia...hehee


Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

Bahan-2 untuk "make up"(perap) ayam : -

  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- Hana gune gula perang (*akak pun)
  • 2 sudu besar herba campuran (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega

Cara-cara:-

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. )

10 comments:

ain said...

sedapnyaaaaaaaaa!!!mlm ni pulak bdk2 nk pi kenny rogers. tak dpt yg homemade, yg kennymade pun ok la.hihi

Watierman, rmanbkr said...

Nak kena dapatkan stock ayam lah hujung minggu ni kesian budak2 tu dah lama tak beli ayam...kijamnya Mama dia orang kan??

Berseri nampak ayam tu Ummi..!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi..
Memang betul² tak tahan nengoknya

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakUmmi, hru doing there dearie???

That chicken looks so yummylicious lor! I want some too...but I'm sure dah licin by now! kekeke ;)

shima27 said...

salam ummi...
pekabar? lama sungguh x jenguk ummi..
amboiii makin racak dia bersilat kt dapur..bgusnyerrr tgk kengkwn still aktif ngan blog masak2 nyerr eloklaaa bole kami cilok2 resepi :) ermm lama sungguh x mkn kenny rogers alaaa jgn kata ayam pak kenny ayam kfc pun dah bertahun x geget...:(

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi,
Macam KOG lak hari tanpa nasik.hehe... tp best kalau dapat ratah ayam banyak2 gitu... kite pon redha je nk join akak nie.penyertaan masih dibuka ke?hehehe

MamaFaMi said...

Kenapalah kena bagi feedback yang macam tu punya power eh? Bergelora jiwa dan raga membaca bait bait ayat yang mengancam jiwa ditambah dengan gambar yang mengenceskan ini...

Uncle Lee said...

YeeeeeeeeHaaaaaaa! Ride them out, roll them out, keep them doggies rolling......

Ha ha, tengok your this Kenny Rogers ayam, nak jadi Cowboy pulak, yeeeehaaa!
I love this ayam....sedap betul. Had this in New york as well here.
Da makan nak duduk kuda, ha ha.
Just joking Ummi.

You're one real great cook. Very dangerous, ha ha.
Have fun, Ummi and you stay beautiful, pergi jalan ke Telok Chimpedak bila ada bulan. Lee.

ummi said...

Ain -
Waaah nk gi mkn kat KR eh..best la..xyah masak, just tggu ngap je le..hehe

Watie -
Uiihh awatnya, susah ke dpt stok ayam..or Watie tgh quarantinekan ayam utk anak2? Hahaa..

Sue @ Nenie -
Kalau dah x tahan, alamatnya kena bakar ayam la nih! Pi kedai cepat beli ayam..hehe

Love -
Hi, i'm doing fine, thanks Love..Haha..mmg dah licin by the time I put this entry...so cuci mata je yaa.. ^_^

Shima27 -
wkumsalam Shima, waaah lama x nmpak eh..akak masak setakat yang sempoi2 ni larat lah..kalu yang susah2 tu, letak tepi dulu la..haha

Blogresepi -
Hehe..nak join ke..tinggal tulang dah Ijan...pi la bakar, pastu leh suap kat Mikael, mst dia leh makan nih, x pedas pun..

MamaFaMi -
Hehe..ate nyeee, udah rasanya sedap menjilat jari..kena la kaboor kan kat deme..hehe...Biar bergelora jiwa raga Ma tuh..pastu boleh la rajin2kan diri membakar ayam pulak, tukar2 shift dgn tart shells tu..hehe

Uncle Lee -
Hi Lee, haha..you're riding horse coming here? Still can eh? Hehe..Thanks for your warm compliments..Only a real great cook is dangerous, but I'm definitely not! hahaa..Sudah lama x pergi Teluk Chempedak la Lee..I don't like the crowd...huhu

leenz85 said...

pergh..layan!!!!nanti nak try la..hehe

follow le sy..
herdiaryoflife.blogspot.com