Tuesday, January 26, 2010

Lasagna/Lasagne

Hidangan ringkas tengahari sabtu, hubby dah makan kenduri, akak tinggal bertiga dengan abanglong dan Aiman...pastu lepas zohor Najiha balik pulak....so kitaorang tibai ni je lerr untuk lunch merangkap minum petang...hehee..malam hubby belanja makan kat luar sekali dengan family adik akak...nnt akak letak entry tu eh...So ni dia resepi lasagna dari dapur Za Journal Rasa yang telah lama tersimpan, baru ni nak buat...tu pun akak x dpt byk lapisan sebab guna bekas lebar dan besar, dpt 3 lapisan je dah habis bahan..hehe...tp itu small matter, yg penting sedap la eh..Thanks Za, ringkas dan sedap..! Akak mintak izin CnP je yaa...

Bahan-bahan:-
5-7 keping lasagna (akak guna jenama San Remo)
#Bahan Sos tomato:-
  • 2 ulas bawang putih-ketuk
  • 1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
  • 4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
  • 100 gram tomato puree
  • 200 gram daging cincang
  • ½ biji lobak merah-disagat halus
  • 1 helai daun bay
  • 1/2 sudu teh italian herbs
  • ½ sudu besar garam
    1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar gula

# Bahan Sos Putih:-

  • 2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar mentega
  • sedikit serbuk lada hitam

Untuk topping:-

  • Keju mozzarella secukupnya
Cara-cara:-

Untuk sos tomato:-
  1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.
  2. Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.
  3. Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah. Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.

Untuk sos putih:-

  1. Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
  2. Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.

Cara menyediakan:-

  1. Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas.
  2. Susunkan sekeping lasagna ke atasnya.
  3. Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan lagi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5.
  4. Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.

# Kebanyakan lasagna yang dijual dilabelkan no pre-cooking required (tidak perlu direbus terlebih dahulu). Saya lebih suka rebus dahulu kepingan lasagna sebelum dilapiskan dengan sos kerana ia mengurangkan masa membakar. Selain itu ia memastikan tiada permukaan lasagna yang terkeras dan tidak masak. Jadi saya tidak perlu mencucuk lasagna dengan garfu untuk pastikan samada ia dah masak atau belum. Untuk merebus, pastikan lasagna direbus di dalam air mendidih yang banyak.Masukkan sedikit minyak ke dalam air rebusan dan jangan lupa untuk mengasing-asingkan kepingan lasagna sejurus selepas di angkat supaya ia tidak melekat antara satu sama lain. - (akak basahkan sedikit lasagna dengan merendam sebentar di dalam air panas)

4 comments:

ain said...

salam ummi...sedapnya homemade lasagna!!!

MAMASYAZA said...

sedapnya....dah la tengah lapar ni...kena try kat umah la...

Suzi said...

salam ummi, sedapnya lasagna tu...kegemaran anak2 sy tu.

pasal Wan Syazwan rumaizah ...sy cam ingat2 lupa je...dia kenal sy ke?...kenal kat mana ye...

alhamdulillah dah sampai m'sia ni tapi rindu kat famili sy blm terlerai...jumaat ni baru balik sana...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...
lasagna homemade..Tambah sos n mayonis..puas makan..
Bilaaaa lah diri ku ni nak rajin membuatnya sendiri bukan rajin order kat pizza hut jeee....