Friday, January 22, 2010

Orange Butter Cake (Amy Heng's Recipe)

Salam pagi Jumaat...alhamdulillah "buah hati" dah discaj petang semalam...hehe..suka hati la sungguh kan, kan...xpun rasa cam x lengkap hidup x menatapnya sehari...Okay lah akak masukkan entry yang dah lama tertunggak ni...Resepi kek ni akak ceduk dari dapur MamaFaMi ku cayangg...kek yang sungguh sedap, lembut peroiii gitu...masa bakar tu berbau harum satu rumah dgn aroma orange, cuma akak tak letak pun kulit oren sebabnya akak guna buah oren jenis besar dan berkulit nipis yang dibeli di CH dulu...mmg sedap dan jusnya mmg manis....so xleh nk parut kulit la...kek ni pun bila bakar x merekah langsung...adunan yang sungguh cantiklah kiranya kan, dahtu senang sungguh stepnya, x byk karenah...Ma, thanks eh, nak C & P jek ni...xpa kan, kalu xlehpun nak wat gak...kalau nak saman...tunggu lain tahun la ya...hehee

ORANGE BUTTER CAKE

Ingredients :
  • 250g butter
  • 250g caster sugar
  • 4 eggs
  • 100ml fresh orange juice
  • some orange rind
  • 250g self raising flour
  • 30g ground almond
  • 1/2 teaspoon baking powder

Method :

  1. Sieve together self raising flour, ground almond and baking powder. Set aside.
  2. Beat butter and sugar till light and fluffy.
  3. Add in eggs, one at a time and continue beating till light and creamy.
  4. Fold in flour and orange juice alternately until well mixed. Lastly, add in orange rind.
  5. Pour into a 9" greased and lined tin.
  6. Bake at 160 C in a preheated oven for 55 to 60 minutes.

7 comments:

umi said...

wah..menawan nampaknya, umi mesti cuba nih!

Sue @ Nenie said...

Dah lama tak membaking ni...tgk bhn² pun ada ground almond mesti ada rasa lemak² ni...

zaitgha said...

i ada tgk this lady buat demo, tapi dia buat utk Bakels...so sumer pakai ready mix...tak best betul he he....

ain said...

dah baik dh buah hati. byk le pas ni nak masukkan n3 tertunggak tu!!!

psst...nak sikit kek orenn!!!

.: Aymy Mustafar :. said...

oishhh, nampak n tgk bahan jer pun tau, musti sedap nie... oren ada agi kt umah nie... ni yg tk tahan nie... ehehhe...

makcikkantin said...

dah lama mcK tak masuk dapur. kek nampak simple & cantik.....sedap tu tentulah kan

MamaFaMi said...

Thank you Honey Bun sebab sudi cuba resepi kek ni ye....