Wednesday, January 13, 2010

Kepak Ayam Bakar

Ha menu simple dan sedap dari buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza (Kak Liza) lagi...Memang sedap diratah2 jek...xyah makan nasi eh...toke beras tutup kedai...hehee...Rasa macam dah penah buat dah dulu-dulu amik resepi dari FP Kak Liza rasanya, tp x ingat laa...malas nk cek, akak tepek je lah semula resepi sini ya...Menurut Kak Liza, ayam bakar ni sesuai untuk orang lepas bersalin...eh akak x bersalin...salin resepi ngan salin baju keje ke uniform masak2 akak je tuk bertugas kat dapur..hehe..Thanks K.Liza...

Bahan A:-
  • 5 bahagian kepak ayam
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • minyak masak

Bahan B (ditumbuk):-

  • 3 cm halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 3 ulas bawang putih

Cara-Cara:-

  1. Bersihkan kepak ayam dan basuh serta toskan.
  2. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak. Perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Bakar di atas pemanggang hingga nampak garing.
  4. Sapukan sedikit minyak kemudian bakar lagi. Balikkan ayam agar masak sekata.
  5. Hidangkan bersama salad.

6 comments:

ain said...

kepak ayam bakar ni antara fav saya sekeluarga. rajin gak buat. mmg sedap!!!

Sue @ Nenie said...

Nyum nyum sedap niii...Cam kak Ummi ckp..silap² nanti main ratah cam gitu je....

E-na Zarina said...

Salam k.ummi..
Bestnya kalau E-na boleh x mkn nasi...ni pantang nmpak nasi rasa sedap je, masalah betul! Tapi chicken wing tu nak jugak ratah hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakUmmi, that chicken looks sinfully delicious! kekeke...pls gimme some...owh no! ;)

blogresipi.com said...

Macam berjanji lak..kite baru semalam buat ayam nie... memang best ratah mcm tu je kan kak ummi :)

JC said...

Kak Ummi salam....bestnya kepak bakar....rumah I kalu ayam tk kira part mana semua favorite