Saturday, January 23, 2010

Daging Prun

Okay ni akak letakkan lauk daging prun yang dimakan dengan nasi beriani kat bawah tu ya...sori ler bz sikit, lambat letak lauknya..hehee...Lagi resepi dari buku Senangnya Memasak DAGING Bersama Chef Hanieliza tu...Memang sedap...Pagi tadi pun duk borak tepon dengan Kak Liza yang call Ummi pagi2 sebab tengok Ummi letak entry nasi beriani tu ha...ada ke nak suh kita masak tuk kenduri sambut menantu anak dia...wakakaa..x patut, x patut..hehe..thanks K.Liza atas resepi yang sedap dan sungguh senang ni...Kita tengah tunggu resepi PUDING pulak ni K.Liza yaaa..
Bahan A:-
  • 600 gm daging (dipotong nipis)
  • 1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 4 sudu besar minyak
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa

Bahan B (dihiris):-

  • 4 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 inci halia

Cara Memasak:-

  1. Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
  3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
  4. Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
  5. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani. (*akak makan dgn nasi beriani...ngeee)

9 comments:

blogresipi.com said...

Adehhhhhhh terus gastrik masuk umah kak ummi nie... ingat nk mai bgtau doh pizza dah uli. nampak lak daging prun nie... lapor wehhh... dah dekat kul 1pm kite tak masak ape pon lagi.hehehe.. teruk betul time hujung minggu gini. lawan tido ngan mikael.kihkihkih...

pak long said...

salam...
nak copy resepi...nak cuba masak...cicah dengan ketupat palas sedap ni...

JC said...

Nampak sedapnya daging tu kak Ummi..i suka lauk daging yg camni tak berkuah sangat....emmm prun plak tarak...dried aprikot adalah..bole ke gantikan ngan aprikot ekkk hihihh

MamaFaMi said...

Tak bley jadi ni... nak kena khatamkan juga buku Kak Liza ni...

geraugebang said...

Daging Prun??? Adakah kekuatan dalam hatiku.

Anonymous said...

air tuh masukkan bial??? Lupa dh ke air...hee

Ummi said...

Anony -
Sori lah duk taip ikut resepi k.Liza dlm buku, mmg xda mention air, akak pun lupa...boleh masuk masa dah letak buah prun tu, then masak hingga kuah pekat sikit k..terpulang kalau nak berkuah ke..

Anonymous said...

hai!akak ummi,satu soalan jer,, hrp kak sudi jawab,tengah bingung ni... buah prun tu yg fresh ke yg kering kak? TQ KAK.


MAY HERE!

Emme Marina said...

hi akk!
semalam kita try daging prun nih! sodap! hubby pun suker :) hehe.... hubby kita agak cerewet, tp nampaknyer dia suka... tq... kita dh add akk kat fb gak