Tuesday, January 26, 2010

Dine Out At Lebak Cafe Di Malam Minggu

Ni saja-saja lah nak letak gambar masa "dine out" malam minggu baru ni...kebetulan abanglong dan Najiha ada balik sekejap, so malam tu mengisi perut di Lebak Cafe, Bandar Indera Mahkota, Kuantan (di belakang bangunan Bank Rakyat) yang baru beroperasi 3 or 4 bulan lepas kalau tak silap. Hubby suruh ajak family adik akak sekali, hubby belanja...hehee...Owner cafe ni (suami isteri) kebetulannya adalah sekampung dgn hubby di Kg. Lebak, Temerloh iaitu Dato' Mufti Pahang. Kebetulan pulak malam tu dia ada, so dia berborak panjang ler dengan hubby citer hal kampung dan Datin pun siap datang kat meja kitaorang lagik sembang2...Sebenarnya hubby mmg dah lama nak makan sini sebab bila tengok nama cafe ni dia duk terpikir gak dan ada cakap dengan akak, mesti orang2 yang terlibat dalam pengenalian cafe ni berasal dari kampung tu kan..hehe...memang betul pun rupanya...
Okayyy nak cerita kat sini menu utama yang paling best adalah Mee Udang. Memang pergghhh betul, sebijik macam mee udang Sungai Dua, Pulau Pinang sana...Tukang masaknya pun bekas kawan sekolah dan sekampung hubby. Kuah udang disediakan di dalam periuk besar dan akan dimasak bersama mee dan tambahan udang lagi bila ditempah...wpun udangnya taklah sebesar di Sg. Dua, tp rasanya mmg class ala2 Mee Udang Sungai Dua, P.Pinang tuu jgk..Kali pertama datang dulu, kitaorang memang dah hentam mee udang (lupa nk amik gambor nk promote sini dulu) so baru-baru ni pergi, masing2 nak merasa makanan ala-carte yang lain pulak...so xda orang makan mee udang la malam ni eh....lain kali akak makan mee udang, akak tayang eh..hehe..Jom layaann..
tema merah putih yang cukup cantik...selera makan terbuka terus..


Antaranya, kuey teow tomyam, adik lelaki akak order...

Mee hongkong, my sis-in-law order ni..

Kuey teow kantonis...ni akak punyer..hehe

Dan antara yang istimewa di sini Nasi Goreng Lebak, hubby order ni....siap ada rebung la dalam nasi ni...hehe..akak pun rasa, sedap jugak..x mengecewakan.

Jus durian belanda, akak n hubby order..air org lain lupa nk snap gambar..hehe

My anak sedara, Aina dgn sirap bandungnya...


Tu dia, Najiha dgn cousins - Izzati n Aisyah duk makan, diaorang ni order apa eh..x tanya pulak..hehe, ada yg makan mee mamak jgk rasanya.

Aleeya...x banyak karenah, ummi dia duk suap makan..

Dua beradik yang sering jadi penghibur akak, hubby dan anak2 akak jugak...suka bergaya diaorang nih! Suka dengar Aleeya nyanyi..."nenek, nenek si boookoooqqq tiga"..hehe
Okaayy till then...

9 comments:

aidah said...

Salam Ummi,

Ni kena cuba ni. Tengok makanan dia macam sedap je. Oh ya by the way restoran Asam Pedas yg Ummi kata tu bukan dalm ECM tapi kat Malay town. Belakang kedai HAJABA

Ummi said...

Hehe..cuba jgn x cuba..Aah la lepas cakap kat Aidah tu Ummi tanya hb semula dia kata kat Malay Town ler..hehe..lupa nak bgtau Aidah semula..nnt kita serbu situ lak eh..

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi,
Makan beramai ramai tue seronok... yang sedap bertambah sedap... tp nk tanya cikit la kak. Lebak tuh ape? hehe... jakun lak kite neh :D

Ummi said...

Blogresepi -
Wkumsalam Ijan..aah makan ramai2 lupa dah inci badan makin naik..huhuu...Hehe, Lebak tu x tau apa makna..asal nama cafe tu sebab ownernya sama dgn hb berasal dr Mukim Lebak, Daerah Temerloh tuh..aah eh, akak selama kawin dgn hb x penah tanya perkataan "lebak" tu apa maknanya...hehe, nnt tanya.. ^_^

a2b said...

salam ummi.. en. abu awak org lebak? aikk.. ada bau2 udang ke sbb nenek akak (arwah dah) asai org sana gak.. tp kitorang x pernah sampai kat sana, setakat kg. bangau tanjung jeh.. he he..

Jiya said...

peberetttt kuew teow kantonisss!! sedappp kan kan kak ummi... skettt! tukar ngan baki inti puff jek. miahahahhaa!

zaitgha said...

Ummi,

ajar buat stamping kenit tuh plsssss...email i zaitgha@gmail.com

Sue @ Nenie said...

Wah ada mee udang versi pantai timur juga yaaa...? Alamak, kalau dekat nak gak gi nerai ni...

Ummi said...

a2b -
Hehe..abg Nu mmg org sana..xtau la kot ada tempias2 dgn family akak...hehe..(*eh akak pulak..wakakaa). Mcmana bsnes kat Muadzam tu..moga sukse selalu..

Jiya -
Kuey teow kantonis tu xda kat dapur akak..kat dapur kedai tu ada la..ko order je terus...dia courier nnt eh..hehe

Zaitgha -
Hehe..Cop Jempol tu eh..I've emailed you..pls check ya Zai..

Sue@Nenie -
Ni versi pantai timur tp rasa sebijik cam mee udang Sg. Dua Penang tu..xpa, kalu mai Ktn, leh pekena...