Wednesday, January 6, 2010

Singgah Sebentar Di Bandar Alor Setar

My sis Saniah, her son Aidid n asben Annuar..posing jgn x posing...

Dalam perjalanan balik dari Perlis, kitaorang singgah masuk ke bandar Jitra dan Alor Setar, Kedah...memang niat nak singgah ke Pekan Rabu sebagaimana dicadangkan oleh adik ipar akak yang asal dari Sg. Petani ni...Dia kata macam2 ada...tp pusing punya pusing..terjumpa pulak Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir ni dulu..pastu my BIL, Anuar ajak singgah....layaaannnn...hehe

Hehe..orang berdua ni..senyum jgn x senyum
Bahagian hadapan tangga rumah...mai la singgah...awat duk tercegat lg tuuu..
Hehe..sebenarnya, mmg dilarang sama sekali mengambil gambar di dalam rumah ni..tp beselah...kita kan pelancong degil...curi2 jek la..tgk kat siling merata2 ada cctv..hehe..tp akak wat degil jek..snap jugak..hehe..nasib x kena rampas pun my dgcam..

Lagi curi2 amik gambar...bilik pengantin Dr. Mahathir n Dr. Siti Hasmah..ok laa untuk zaman tuh kan....cantik jek kan..

Ni katil beradu ibu dan ayah Dr. Mahathir..alahaiii teringat blk kg toknek akak..guna kelambu camni lg tauuu..

Hehe..antara koleksi pinggan mgkuk yg sempat akak snap gambor...ada lg kat dpur tu, mcam2 pesen bunga tea set dia..tp bila tgk cctv duk menghala kat akak jek..x jadi la wat degil...hehe..ni pinggan meakin...pernah digunakan oleh keluarga Tun Dr. Mahathir..kira mewah la family dia masa tuh kan...maklum ayahnya Guru Besar..

Emm..yang ni bacalah sendiri..

Hehe..hb n anak sedara action habiss...basikal tua ayah Tun dulu..


Seterusnya...jom kita ke Pekan Rabu..hehe..nak tau, punya la kelakor..akak ingat Pekan Rabu tu cam Pekan Sehari setiap rabu camtu..rupanyaa...ala-ala Pasar Payang Kuala Terengganu n Pasar Siti Kadijah Kelantan tuh..hehe..jom shopping2...cuci2 mata...

Ha..kalau pergi Pekan Rabu x sah x beli ikan pekasam sana yang dibuat dengan menggunakan campuran beras goreng hancur dan garam...Kata orang, kalau x jumpa or x beli ikan ni..kiranya x sampai sini lg la..owh..camtu eh..akak beli 2 tupperware..murah sungguh 5 ekor ikan lampan besar2 tapak tangan nih, baru RM5.OO..siap bg extra lagik..

Adik akak sedang membeli....hb pun..

Uiihhh macam2 jajan dijual di sini...peniaga pun ramai wanita..tp semua budak2 remaja belaka..x macam di Kelantan n Terengganu peniaga wanitanya ramai yg dah veteren kan..hehe

Anak sedara akak, keletihan tdo on the way balik...hari lak ujan jek..sedap ler dia tdo...

Ni lah antara yg sempat akak rembat....hehe...x abis2 mengisi perut punya barang eh...

So, tamatlah sudaaa cerita ceriti akak..hehe...Lepas ni posting menu masak2 pulak laa...

6 comments:

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi,
Seronok la dapat pegi melawat umah kelahiran Tun. Kite pun tak sampai lagi sana.. hehe... yang pekasam tuh, aduiii geramnye tengok. memang sedap goreng pastu dgn nasi panas tuh... lepas ni masuk posting ye Kak Ummi :)

Uncle Lee said...

Hello Ummi, Wow! Alor Star! My last trip there was in 1983!
Used to stay at the Merlin hotel and the best nasi lemak I have ever eaten was at a coffee shop across the road, sold by a makcik.
And it was always, "makcik, saya nak dua bungkus"...and oh boy! Her nasi lemak makan nampak dua mata hari (bukan bulan) really deliicious.

Your beautiful photos are really outstanding, and I love that house. Beautiful.
Bila saya balek kampong one day, I will be going to Alor Star for memory sake, ha ha, oh ya, used to ahemm, date a lovely Malay maiden there too, heh heh.

I was involved in the Dam and Hydro project there in the early 80s and will go to Penang (Penang bridge project) then Alor Star every two weeks.

You have a nice day Ummi, stay young, stay beautiful, Lee.

Watierman said...

Salam Ummi...Wah TQ sebab degil dah kasi inside view kat Watie pasal rumah Tun tu...hehehe...nama je tinggal & kerja kat Alor Setar 10 tahun lebih...tapi tak pernah masuk rumah Tun....infact bila balik rumah MIL kat situ pun tak nak pergi...
Oh ya ke...tak beli pekasam tu depa kata tak sah..Watie lak tak makan ikan pekasam..habih cam na...kira cam tak nak pi Pekan Rabu la kot!! hehehe...Banyaknya beli jajan...tu lah Ummi tak kecek awai2 nak pi Pekan Rabu...kalau tak mesti Watie pesan suruh makan kat kedai Pak Man kat bawah pekan Rabu...class lah dia punya lauk pauk...sedap2...& banyak choice...!Orang selalu pack kat kedai dia!!!May be next time Ummi gi..tau!

ilah_jy said...

buat pengetahuan umi, sebenarnya pekan rabu tu berasal dari pasar tani hari rabu.. semasa usia ilah darjah 2 thn 74 kalu tak silap peka tu dah ada. ilah selau naik moto dgn atok pegi beli barang2 dan jejalan kat situ... pas tu depa dirikan bangunan pekan rabu tu dan kesemua berpindah ke sana.. situ bangunan MARA a.s.. betol la tekaan umi tu pasal pekan rabu tu...tak salah...hehehe.. rugi ilah balik baru2 ni tak singggah pekena pekasam..huhuu tak sempat pun nak lalu...masa suntuk..

Musliyana said...

wah ummi..pi aloq setaq...hihi...bestnye....
diyana dulu sekolah SMKAK kat mergong tu..so pekan rabu tempat outing we all weekend lah...teringat zman2 sekolah dulu....

NJ said...

salam ummi
wahhhh syoknyeeee...
tapi dpt tgok gambar pun jadi ler pi pekan rabu tu..N dah lama sgt x balik alor setaq dah ni..rindu sakan sungguh...tapi apa kan daya...one day N balik..mesti nak kena round abis ni..hehehe..