Wednesday, January 13, 2010

Paratha Tuna Telor

Jom pekena paratha tuna telor pulak...sedap ni kalu dapat dengan Nescafe tarik...makan panas2...emmm leh kenyang sampai tengahari...Ni akak sengaja nak habiskan beberapa keping roti paratha kosong (jenama Kawan) yang akak beli 2 paket dulu...Wat bekal Aiman ke sekolah..Anak akak ni mmg jarang2 sgt beli makanan kat kantin sekolah..mmg dia suka bawak sejak dari darjah 1 lagi, akak x penah paksa pun...Samalah jugak dengan abang n kakak2nya pun dulu...Bila dah sekolah menengah, abanglong xda bekal dah...tp Najwa n Najiha bawak bekal sampai Form 5 tau...ada la beberapa kali je diaorg beli kat kantin sekolah..Aiman pun camtu, boleh bilang dengan jari je berapa kali setahun dia beli di kantin sekolah...Puaslah malam sebelum tidur duk pikir nak wat bekal apa tuk diaorg nih..memang jam 5.30 pagi la akak bangun masa anak2 dah sekolah menengah sebab diaorg naik bas jam 6.15 pagi gitu...Now baru la leh lewat sikit bangun sebab sekolah Aiman dekat jek..hehe..

Okay layan la entry sempoi pagi semalam ni yaaa....leh tambah or adjust ikut citarasa la ya..

Bahan:-
  • 4 keping roti paratha
  • 3 biji telor
  • 1/2 tin tuna (Mild)
  • 1/2 biji bawang besar
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • daun bawang - cincang (optional) tp akak x letak pun..xda stok.
  • sedikit minyak zaitun

Cara:-

  1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali roti paratha ke dalam mangkuk. Adun sebati.
  2. Panaskan non-stick pan dengan minyak zaitu dan goreng roti paratha separuh masak kedua-dua belah roti. Alihkan ke dalam pinggan.
  3. Tuangkan sedikit minyak zaitun dlm pan yang sama, letak 3 sudu besar adunan telor dan tuna tadi, ratakan selebar separuh roti paratha dan tekapkan sekeping roti paratha di atas telor tadi pada sebelah bahagian sahaja...(seperti menekap roti john). Biarkan sebentar dan telor akan melekat pada roti paratha.
  4. Balikkan roti paratha yg dah meletak dgn telor tadi dan lipat dua roti tersebut. Goreng garing sedikit kesemua bahagian.
  5. Angkat dan hidangkan.


13 comments:

mama ju, said...

Ummi.Nampak sedap...kat dapur tu ada roti nan..nak tirulah.

Ramai kan peminat..kak pun nak sign in....Blog ni memang kakju dah link lama..bye

Dah ke blog kakju ke?

bintangku said...

nmpk sedap... leh try...

Watierman said...

Salam Ummi....berapa kali dok tengok pratha jenama "kawan" tu kat supermarket...tapi tak terambil gak...bila nak ambik jer..budak2 tu kata..ala Mama wat je..roti canai...nanti nak try jugak lah !!
Senang juga kan kalau ade yg frozen...in case tak sempat kan pagi2...!

ima said...

salam ummi...nampak pun cam sedap je...nak buat pun taklah susah sgtkan...

MamaFaMi said...

Baguslah anak-anak Ummi nak bawak bekal ke sekolah. Actually lebih elok begitu sebab kita tak perlu khuatir keracunan makanan. My son tak nak bawa bekal sebab dia kata, nanti takut orang lain yang makan, dia tak dapat makan. Tu la, suruh belajar taekwando tak mau! Hahaha... kena buli je la...

Aidah said...

Salam Ummi,
anak sy yg rajin bawak bekal ialah si Tasya. Dia ni kalau nk suruh mkn kat kantin ada je alasan dia. Gelilah tak selera lah , macam2 alasam. Kadang tu penat gak nk bangun subuh2 buatkan sarapan untuk dia. Tapi anak punya pasal tak kisah lah

TREAT AND TRICK said...

Salam Ummi...bagus jugak ada frozen prata..banyak boleh dibuat...nanti kak akan cuba resepi ni....

ina said...

Nampak sodap!!!! Saya nie dok fenin pikir hari2 apa nak masak tuk b/fast anak2. Dia org niepun pergi skola bawak bekal. Baru jumpa blog Ummi..so lepas nie, solosai lah masalah nak masak apa. Tuk b/fast esok, boleh la try resipi Pratha Tuna Telor...

Ju@Lucky^Mummy said...

Saya nak copy paste jugak!! hehee.. yummy

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi..

Suke idea ni...cepat dan lengkap...

biasa saya goreng kosong² cam gitu je...Pah tu mulalah sakit² kepala fikir nak makan roti tu ngan apa....

Ummi said...

Mama Ju -
Thanks ya singgah, hehe..ramai peminat? Xpa ramai2 minat masak la yaaa...Ok, silah try..budak2 mst suka..

Bintangku -
Nak tau sedap ke x, mmg kena try dulu la kann..

Watierman -
Hehe..Ummi ni mmg stok jugaklah yg frozen food camni..mana sempat nak mencanai subuh2..malam2 pun dh penat blk kerja..Kalau sempat mencanai pagi subuh pun, alamat mengantuklah mata kat ofis nnt..Kalau duk rumah boleh jugak baring2, lelap kejap kalu ngantuk sgt kan, wpun Ummi ni bkn jenis tdo siang..just rest pun ok kan, kat ofis alamat dpt memo nnt..hehe

Ima -
Senang buat, senang ngap..sedap ke x kna try laa..hehe

MamaFaMi -
Hehe..Syahmi still kena buli ke Ma? Kalau camtu kena ajar silat gayung pulak laaa..hahaa...Aiman ni pulak, semua org takut dgn dia, maybe badan besar sikit la dr geng dia..wakakaa

Aidah -
Betul tu Aidah..kadang2 ada pengusaha kantin (*eh tak termasuk MakcikKantin Blogger sini la yaa..) yang x ambil kisah sgt bab2 kebersihan ni kan, tu pasal budak2 keracunan kdg2... Ummi ni kalau ikut x larat jugak bgun awal2 subuh pastu terkejar2 siapkan bekfes n nak siap2 diri gi ofis lak..mmg penat, mau capek dibuatnya..Kalau duk rumah cam Aidah no hal tdo lewat bgun awal2 subuh, boleh gak rehat2 n lena2 wpun seminit dua bila penat kan..adeeeehhh! ^_^

Treat n Trick -
Yeap, to me mmg tersangatlah bagus...hehe

Ina -
Haha..silakan masuk lah ya..baru jumpa pintu rumah yaa..hehe..Ummi harap resepi2 sempoi kat dapur Ummi ni boleh membantu sedikit sebanyak eh..

Ju@Lucky Mummy -
Silakan..buat n rasa dulu la ya..baru kata sedap ke x kan..hehe

Ummi said...

Sue@Nenie -
Aah ya laa..xyah wat kuah2 apa dah..mkn camni lg sedap..hehe..ala-ala malas pun ada gak akak nih! hehe

LuvZa said...

Salam UMMI..
Jln2 cr resepi jumpe la blog UMMI ni
mmg best2 la msakn ummi ni..
simple2 tp sedap..
sy mintak izin copy paste resepi ni kt blog sy ye..
TQ.