Tuesday, January 5, 2010

Pertama Kali Ke Perlis... ^_^

Jom cuci2 mata yok....pertama kali ke negeri Perlis dalam hidup akak...hehee..sampai jugak akhirnya..selalu pergi ke utara ni sampai ke Penang n Sungai Petani jek paling jauh pun...ni lagi atas...uiihhh puas jugak duk dalam kete...hehe...Nasib baik merasa gak pergi sebab hantar Najwa ke Uitm Arau nih..hehe....Keluar dari Exit Tol Jitra kami melalui laluan biasa menempuh Kodiang dan sampai ke Arau dulu baru masuk bandar Kangar....Kitaorang bermalam di bandar Kangar...x jauh pun Arau dengan Kangar ni rupanya...lebih kurang 8 km sahaja...no hal laa...Kami menginap di Sri Garden Hotel, Kangar yang boleh tahan jugak cantiknyaa, x mengecewakan kalau dilihat pada harga....yang penting hotel ni bersih dan masih baru (1 1/2 thn beroperasi)...tu akak sukaa...nak bagitau harga memang murah jek..RM168nett for Family Room with 2 queensize bed plus 4 bekfes tau...kalu x cukup tambah jek RM6 for adult, dah boleh bekfes...nasi lemak, meehoon, 4 5 jenis kuih muih, roti bakar, teh o, kopi o, kopi susu + cordial...Parking pun senang..Lain kali kalu pergi Perlis, insyaAllah cari tempat murah dan bersih camni...hehe..buat promosi la pulak akak nih...nak kena mintak komisen nih..hehe
suasana di ruang legar..bese2 aje..

2 katil besar dalam bilik...RM30 for extra matress

tengok tuh luas kan, anak sedara akak tu siap main sepak bola lg kat bilik nih..hehe

Bilik air, tersangat ok dah pada akak...

Tengoklah lubang shower tuh..besar2..puashati sungguh mandi...siap air panas/sejuk segala..kat bawah shower ada paip lak, senang nak berwuduk..

Lepas solat dan rehat jap di hotel, perut pun terasa la laparnya...masa ni dah kul 3 ptg lebih rasanya..So cari makan di area Majlis Perbandaran Kangar punya foodcourt...boleh tahan sedap!! Makanan di Perlis ni memang cukup murah daaa...terkejut akak...awat murah sgt cek noooo...3 jenis ala-kart, nasi padprik n nasi ayam, air es mcm2...baru RM27.00...cam x percaya lak..

Hubby order Char Kue Teow..

Najwa yg kelaparan order nasi padprik...


Me..hehe..order Kue Teow Gulung...x penah dgr lg nih...akak pun try..sedaaappp..kue teow ni digulung ala2 nasi goreng pataya...tp ada kuahnya pulak kat luar tuh..


My adik, Saniah order Mee Kuah..asben dia order Kue Teow Kungfu...(lupa nak snap gambor..)
Lepas makan2 nih..kitaorg merayap le merata kedai Kangar nih..hehe..xdalah besauu sangat...beli macam2 kuih laaa...yang penting akak beli pulut panggang udang kegemaran akak...fuuuhhh..RM4.00 akak beli..puas hati makan..Lupa lak nk snap gambar masa makan dlm bilik...So malam, kitaorg x kuar dah..anak sedara akak yg nakaiii tu dah lelap awal2 lgk..hehe

Keesokan harinya, jam 9.30 pagi anak akak mendaftar dan beres segalanya jam 12.00 tengahari...Ni la dia hostelnya...Najwa pnya bilik nun kat paling atas, tingkat 4 tuh...eh kalu kira dr ground tuh..tingkat 5 eh...hadoiii sakit pinggang mengangkut barang2 dia naik tangga..huhuuu

Najwa bergambar dengan anak sedara akak Haneef Aidid sebelum kami semua balik..

Ok Najwa...Selamat Tinggal dan Selamat Belajar ya...muaaahhhh!
Sedih jugak la akak, rasa jauh betul lak..camne la kalu anak2 ku ke oberc eh...dalam perjalanan untuk singgah ke Alor Star dan otw balik hari tu pun, dia duk mesej akak jek..tanya kat mana dah...huhuuu...tahan jugak la airmata nih..xpun kang dia sedih jugak nnt...huk, huk..Allah jua yg tahu hati akak nih...
Ok lah..x mau nangeehh2, tunggu citer akak pi Pekan Rabu Alor Staaaqqq pulak nnt eh..hehe

12 comments:

K.Nor said...

sabar yer ummi, nor pun dah rasa semua tu dulu.Tak pernah berpisah tup2 jauh terbang ke jordan. kuatkan semangat, tabahkan hati. banyakkan doa utk dia org ni. insyaallah akan terasa dekat dihati setiap masa. sapa tak sedih, kan. lagi2 kalau dibulan puasa, raya pun tak bersama. she still in m'sia tu, boleh balik cuti2. lagi pun skrg ni tak terasa sgt cam dolu2. skrg dah ada hp, dah ada skype dah ada YM. semua tu mendekatkan kita gak. boleh wat live conf. tengok kut web cam. so tak terasa sgt berjauhan dgn anak2. dlm seminggu dua ni mmg hati agak sebu, tp insyaallah lama2 sket ok la tu.. sabar2 ya

LOVE2COOK said...

All the best to Najwa! May she excel in whichever field she's in! :)

KakUmmi, U take care ya! ;)

ain said...

cam tu lah hati ibu2 kak ummi, tp dia gi utk menuntut ilmu kan. kak ummi kena tabah. Semoga Allah mempermudahkan segala2nya utk najwa di perlis!!

MamaFaMi said...

All the best to Najwa dalam perjuangannya di Arau. Buat mak Najwa, jangan sedey sedey ye... walaupun mama sendiri terasa hiba bila baca entry Ummi towards the end... huhuhuu...

Watierman said...

Salam Ummi...Tahniah buat Najwa & Umi sekeluarga....Watie yang memang ratu air mata ni memang dah meleleh dah baca ....tambahan sejak lepas buka sekolah...sunyi jer terasa tanpa anak2...

OOO sampai Perlis....tak singgah Penang ya....patut la terasa ada bau org Kuantan..lalu lalang kat seberang Jambatan tu....!!!

blogresipi.com said...

Najwa dah mula belajar kat Arau ye kak Ummi.. jangan sedih2 tau... kite ada adik ipar dok belajar kat Arau tu jugak. Dah tahun 3 dah tahun ni dia :)

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Keow Teow Gulung tu nampak sedap Kak Ummi.

Yelah, anak2 dah besar - it's time to let them go and be on their own, kan...??

lan kida said...

Salam,
Ummi...Kalau pi perlih mesti pekena Nasi Ganja dgn Laksa Kola Perlih baru la lengkap...Breakfast Nasi Ganja... Petang-Laksa Kola Perlih...Malam- Ikan Bakaq Kola Perlih...Baru la lengkap kalau berjalan pi Perlih. Pastu baru boleh pi Gua Kelam, Pasar Wang Kelian dan Padang Besaq...shopping sakan!

hijriah-hidayad-hiwayat said...

salam kak ummi...

jgn risau UiTM Arau sgt best...x tercemar sgt budak2 dan persekitarannya. Saya x-student sana dulu...

Bila pi Arau nanti singgah2 la SP. Ada rezeki tringin nk jumpak cikgu masak saya ni.

ati_emylia said...

salam k.ummi,
sy silent reade blog akak..n selalu gal amal resepi akak hehehe tima cih yea...

akak kene try gak makan kat gerai/restoren pokok sawa ke apa nama dia....(kalo suka makan ikan keli) sedap giler kak....kalo sy bercuti kat utara itu antara destinasi wajib selain nasi kandar hj ramly....

emy

Kak Ezza@makcik Blogger said...

saya pun baru balik dari Kangar bulan lepas..adik bertunang ngan orang sana..rasa nak patah pinggang duduk dalam kereta dari Klang ke Perlis tu...

Tapi di sana ada banyak homestay...saya sewa satu homestay yang ada 3 bilk besar dan 2 bilik air dan punya perabut secukup nya...selesa kalau bawak family yang ramai...
Selamat belajar Najwa...mama pasti rindu kat kamu...kalau cuti panjang pulang laah...

En. Mohd Asri b. Mat Isa said...

Tahniah Ummi,

Untuk pilihan penginapan yang dekat dengan UiTM Arau Perlis- boleh cuba yang ini
http://home-stayperlis.blogspot.com/2012/12/percutian-keluarga-di-kth-cottage-canna.html