Thursday, January 7, 2010

Homemade Fishball and Soup

Sorilah yaa..ni nak letak menu yang dah licin dah...akak masak sebelum cuti2 ke Perlis hari tuh...teruja dan nampak sedap je bila baca menu kat rumah Jun dan resepi asalnya dari Dalinnasue MyR tu...memang sangat sedap rasa fishball ni...eh ke sup yg akak masak tu buat fishball ni lg sedap...hahaaa...Ummi C & P je ya Jun, thanks! Tp sup tu buat sendiri la yaa...mcm kata Jun..hehe

Bahan:-
  • 400 gm isi ikan tenggiri
  • 1 sk. garam paras rata
  • 1/2 sk. serbuk lada sulah
  • 3 sb. tepung jagung
  • 2 sk. tepung ubi
  • 60 ml air sejuk/secukupnya
  • 1/4 sk. soda bikarbonat
  • secubit serbuk perasa jika suka
Cara-Cara:-
  1. Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.(*Ummi xda FP, so guna blender jek)
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.



5 comments:

ain said...

kwn saya pun rajin buat homemade fishball. dia tak berapa percaya fishball2 yg dijual di kedai tu!!!

K.Nor said...

sedapnyer.. wat berbuka lagiii la sedap.. kan :)

aNIe said...

Salam kenal ummi...akak lompat dari blog ina KL...terpikat dengan gambar fishball tu...kecur air liur...

r@tn@ said...

salam kak ummi..wahwahhh suke sangat kalo sup2 mcm ni...sedap je makan dengan nasik panas2...kalu ade ikan goreng skali pong sedap jugak..:D:D

lama tak melawat sini...arituh problem dengan tenet la..lagipong pegi keje pagi balik mlm..skang ni ari2 bleh melawat..dah flexible masa kan..

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi,
Buat fish ball sendiri lagi fresh kan... sonot la buleh letak ikan banyak2. Penat naik beskalmai umah kak ummi nie, sup lebih takde ke? hehehe