Wednesday, January 27, 2010

Hawaii Pizza

Hello, hello....echooooo...heheee...Jom makan pizza...sedap ni tau...Akak buat petang ahad baru ni...penggemar pizza or western food ada balik...so kenalah melayan...hehe..Abanglong n Najiha nak balik hostel semula petang tu...so diaorang siap tapau laa...Resepi dah berkurun simpan...hehe, cedok dari dapur Aunty Yochana. Sedap ke tak, u all tgk sendiri ler gambor tuh eh....the veeeryyy...the besssttt...ngeeeee. Ada lebih, pagi Isnin tu Aiman pulak bawak bekal ke sekolah...layaaannn...Akak malas la nak translate...C & P aje ler kat sini yaa..


Dough:

(A)
  • 200 gm. plain flour - sifted
  • 1 tsp. sugar
  • 1 tsp. Instant Yeast
  • 1/2 tsp. salt
  • 1 tsp. oregano

(B)

  • 110 ml. water
  • 1 tbsp. cornoil or olive oil

Toppings:

  • 2 Tbsp. Tomato Paste
  • 2 Tbsp. Maggi Chillie Sauce
  • 200 gm. Ham - cut into small pieces ( i used minced meat)
  • some sliced Hot Dogs (i used 3 sausages)
  • 200 gm. canned pineapple - cut into cubes
  • 1 Big onion - diced
  • 1 tomato - sliced
  • 1 capsicum - diced
  • 250 gm. Mozarella Cheese
  • 2 Tbsp. Garlic oil - fry some oil with some garlic
Method:

(1) For dough:
  1. Mix (A) ingredients in a mixing bowl. Knead into a pliable dough.
  2. Add in oil and continue to knead until very smooth.
  3. Leave to rise until it doubles in volume for about 40 mins.(
  4. Punch down dough and shape it into a ball and rest for 10 mins.
  5. Roll dough into a round shape - the size of your pizza pan. Use fork to prick holes onto the dough. Rest dough for 20 mins.
  6. Half-bake the pizza dough for 10 to 15 mins. then remove from oven.
  7. Spread tomato paste and chille paste onto the pizza dough. Sprinkle some mozarella cheese on top and place all the remaining ingredients on top.
  8. Sprinkle balance mozarella cheese on top and pour garlic oil over it.(7) Bake at 200C for about 20 mins. or till cheese turns golden brown.
  9. Remove from oven and serve hot.

* You can use any topping you desire like prawns, tuna, cuttlefish rings and clams.

fresh from oven...

12 comments:

aidah said...

Tengok pizza ni memang mengancam habis. Terliur sy dibuatnya. Tapi bab nk mengadun tepung tu yg malas.

UMMI ANGGUN said...

salam k.ummi, mana nk cari pot pembakar pizza tu..ada kat mana2 kedai bahan2 bakeri ker?

Azita Zain said...

kak ummi...lapar ni!!! pizza satuuuu...!

Sue @ Nenie said...

Salam..Alahaiiii kalau tokeh shekey@dominos@pizza hut@etc maunya nangis diorang ni...
Terkesima dengan kemeriahan toppingnya...

Ummi said...

Aidah -
Hehe..alah, senang n sekejap je nk adun..tunggu doh naik je lmbat sikit pun..hehe

Ummi Anggun -
Hehe..anggunnya dia ya..hehe..org anggun xleh mkn pizza, nnt tembam cam akak..hehe..gurau jek! Pot pembakar? Loyang tu eh? Cari je kat pasaraya Tesco ke mana pasaraya besar, kat kedai baking Ktn ni xda akak tgk..jenis tin alluminium tu ada laa..hehe

Azita -
Hehe..untuk makluman pizza tu tuk tayangan amal jek..ekekee, dah licin.

Sue@Nenn -
Hiiissh xdalah, xkan sampai camtu..hehe..apapun try la dulu, sedap ke x..

makcikkantin said...

meriahnya piza ummi, menyelerakan nampak. dulu2 makcik dok buat jugak topping penuh ni, tp semenjak anak2 dah besar ni, dia org just suka bawang & cheese je.

MamaFaMi said...

Sib baik Syahmi tak nampak gambar ni... kalau tak, harus kopak mama dia kena order Domino pizza! Ops chop... nak tanya, Ummi guna cheese jenama apa ye?

blogresipi.com said...

kite suke pizza.... nak sepotong wat balik kat mikael.heheh... pastuh nak pinjam pisau potong pizza neh kak ummi. kat umah kite takde pisau santek gini. tahun depan kite kasik balik tau.hehehe

Uncle Lee said...

Hello Ummi, wow! First time I see Hawaii pizza.
Bila nak buat Toronto Pizza? Just add ice on top, ha ha. Or serve cold. Now Winter.
This evening quite chilly, about -7'c.
You keep well and have fun, Lee.

shima27 said...

sedapnyerr pizza hak ni...kalah pizza hut! huhuuu ~

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

PearlnScarf said...

salam perkenalan