Ni acara masak-masak malam kelmarin...akak buat acar nenas masak ni untuk dimakan bersama nasi beriani dan daging prun sekali. Memang sedap dan ringkas je nak masak...tu lg akak suka..hehe...Resepi ceduk dari dapur Mat Gebu dan Mat ceduk dari FP Muna..Thanks to both for sharing this new style pineapple chutney...Akak c & p dari dapur Mat yaa..
Bahan:-
- 2 biji nenas saiz sederhana@ 1 biji nenas saiz "king"
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1 camca teh serbuk cili
- 2 camca teh jintan halus
- 2 camca teh biji sawi
- 1/2 camca teh halba
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 camca teh minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah, dihiris*
- 1/2 inci halia, dihiris*(*yang ni tak letak dalam resipi asal)
- 2 - 3 cawan air
Cara-Cara:-
- Kupas nenas, buang empulur dan potong kiub sederhana besar.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah/putih, halia dan biji sawi hingga harum dan biji sawi mula "meletop"...
- Masukkan nenas, serbuk kunyit, jintan manis, bunga lawang, halba dan air.
- Tambah sedikit garam dan gula. Masak dengan api sederhana hingga nenas lembut dan sedikit kering.
- Rasa dan jika perlu tambah garam atau gula secukupnya. Hidangkan bersama nasi minyak,nasi beriani atau nasi pilaf....
2 comments:
angau chop jempul dah ke kuantan ya.. hihi
ummi, nor suka yg 4 semegi tu..
Hehe..ya laa...saja je wat dua pattern...aah, Ummi mmg awal2 suka yg 4 semegiii tu...hehe
Post a Comment