Monday, April 25, 2011

Kek Coklat Kukus Chef Zubaidah (versi Bakar)

Assalamualaikum....Sori pagi2 tayang kek eh....apa khabar? Akak khabar malaaassss nak kerja...hahahahhaha...ya laa dah bercuti lama sikit dari hari jumaat hari tuh...saja-saja la duk rumah melayan tekak anak dara sorang ada balik tu...hari ni dah nak balik dah....japgi nak pi hantar dia ke Shah Alam...xmo naik bas la katanya xda geng, x sonok....adeeeiii....hari tu balik sini dia naik bas dengan cousin dia Syarmila (anak my brother) yang wat Medic for 1st Sem. kat UIA PJ tuh...so ada la kawan balik...ni cousin dia dah balik awal....Next sem, cousin dia dah start kuliah Medic kat UIA Kuantan jek...eemm...xtau la Najiha ni nak balik....hehe, tunggu Najwa la ambil otw balik dari Arau, so far xda masalah sbb diaorg cuti hampir sama.

Cuma masa study leave nih Najwa x balik la...akak x kasi...ya laaa 1 minggu jek kan...pastu exam 2 minggu gitu, nak balik pulak for their semester break about 4 months for Degree students...4 months??? Waaaaa....riuh rendah la rumahku...silap2 lagi haru biru mata hitam ku.....wahahahahha.. Eh panjangnya bebels..haha..

Okaayyy jomlah layan kek coklat kegemaran Najiha n sume anak2 actually....katanya xnak bawak balik, nak makan kat rumah jek....Ha amik nak...makan puas2....semalam lak anak2 perempuan adik akak ada datang rumah nak bergelak ketawa mengekek sakan dengan Najiha, kul 2 pagi baru tidor...hahahahaha... Ya laa, kek ni dah ramai yang buat, rata-rata dapur ada...resepi asal Chef Zubaidah ni dikongsi oleh AlongRoz kat MyR tu ha...pastu berjangkit2 la kan...cuma akak je terlewat, kasi sume reda dulu...hehee...Jom laaayyann.. Tapi akak bakar jek kek nih...tetap moist!! Lepas potong bagi kat family adik separuh semalam, pastu Aiman n Najiha dah tibai jgk, ni jek yg sempat selamat untuk posing....Apapun, thanks Along kongsikan resepi kek yang sungguh mudah, cepat dan teramat sedap nih...muaahhh! Izin Ummi C n P sini lak eh..

KEK COKLAT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Sumber: AlongRoz @ MyR

Bahan-bahan (loyang 8"/9" bulat) - akak guna loyang 8"x8"

  • 100 gram serbuk koko *
  • 250 gram gula kastor* (akak letak 230 gm je)
  • 1 tin susu isian cair*
  • 200 gram minyak masak sayuran*
  • 250g susu pekat*(akak letak 230 gm je)
  • 4 biji telur - dipukul sehingga berbuih (akak whisk je)
  • 150 gram tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
Cara-Caranya:-
  1. Campurkan kesemua bahan bertanda (*) dn masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dengan telur yg di pukul tadi dgn mixer. (akak guna whisker jek).
  3. Gaulkan bahan-bahan kering dan ampurkan sedikit-sedikit sehingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam tin yg dilapik dan diminyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.(*akak bakar d alam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 minit or ikut oven masing2 yea..)
  5. Sejukkan dahulu sebelum dihiaskan dengan icing.(*akak letak ganache topping jek...Resepi topping tu akak suka guna yang kat Sini...elok licin jek bila dituang..cuma yg ni kurang pekat, kasi tangkap leleh gituuu.hehe)

jom layaaann...hehe

26 comments:

Farah Shamsudin said...

awww! sedapnya kak!! nak jugakkkk..

erinmizie said...

salam...sedapnye..
kak ummi..mase untuk panaskan oven bape minit..nak tanye jugak,serbuk koko,gula kastor dll bertanda * tu kalau masak dlm periuk ats api boleh??atau nk double boiler..

Ummi said...

Farah -
Yep mmg sedap...x rugi cuba..hehe

Erinmizie -
Wkmsalam...Owh panaskan oven tu dlm 10 minit sblm bakar pun ok, bahan bertanda tu masak atas api biasa jek...api perlahan eh..x perlu pun double boiler...hpy trying!

Mas said...

wahhhh...kek coklat...sedapppnya...
nanti nak try bakar gak la kek coklat kukus ni...
tetap lembut lembab yerk kak....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ha..cantik je..semalam kita wat...ternipis la pulak...

tun_telani said...

sedapnyer.. nmpk topping leleh2 tun lg terliur nih. bakar pun nmpk moist lagi, sure sedap atas tu ada kerak2 sikit.

ShidaGhazali said...

aduii kak ...
sedappnyer....

StarAnise said...

mmm...meleleh air liur ngok coyat yg meleleh tu hehehe...moist w/pon bakar ekk.

Anna Qawina said...

siap ada lap lap u tuh..hehe...

Sari Yusa Ibrahim said...

akak oh akak ummikusayang, yg meleleh tulah bikin air liurku meleleh di sini... huwaaaaaaaaa

munna said...

fuyoo..sedapnya kak ummi.... munna semua yg ada coklat mmg suka...

cik cek said...

Emmmm...lamanya kak cek tak makan kek2 coklat ni....sedap nampaknya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..

sedapnya kek cekelat.. weekend baru ni ingat nak wt gak.. tp tak jadi lak sbb ada hal lain pulak.. kena KIV dululah gamaknya ni... skrg ni tetiba je mood buat kek membuak2.. padahal sebelum ni cukup malas buat kek.. hehehe...

Kak Rosaliza said...

assalam ummi..mmg nmpk sedap n catik kek ni

saza_haiza said...

Saya suka dtg sini sb ada byk resepi yg best2.Blognya jg menarik.D persilakan ambil award http://sazahaiza-resepi.blogspot.com/

CT Delima said...

Assalamulaikum kak ummi :D

Anak dara yang nak makan ker kak ummi yang dah tak tahan dok diet jer.. hahahaha. lawak pulak lah kan. Macam tu lah kalau ank2 dah balik kan kak ummi. masing2 main oder nak makan apa, sama lah ngan along kalau nak balik jer dah call ct suruh masak itu ini. sbb kat sana apa yang nak makan tak jumpa.

Along pun tengah final exam dah ni kak. sampai 1 Mei baru habis, pas tu cuti panjang 3 minggu. gemuks ar duduk rumah main oder jer dengan mama dia nak makan apa... hihihi

nba-Nur said...

Perghh.. nampak tersangat la sedap kek ni..

Wattie said...

Salam Ummi,
Sedapnya nampak kek tu, merata rumah dok tayang. Bilala turn saya pulak yer

Abah Yie&Ummi Na said...

kak, tergoda tengok kek ni huhu. sedapnye.....melelh air liur. nak try buatlah :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
waaah!! tergoda lagi... alahai!! banyak dah masuk list.. hehehee..

Just Call Me Bitt said...

tengok terus tergoda u...lama cari yg bakar pakai oven nih...terus saya folow mu akak..hehhehe

Erani Zuhran Mohd Nor said...

fikiran kita sama ler kita kak,.... saya pun baru buat kek ni ahad lepas, topping pun sama... upon request anak2. sebab kek ni paling senang... version usop wilca, kita bakor, bakor jugak...hehe.

Ummi said...

Mas -
Eh bukan ke Mas dah buat ke kek nih? Rasa cam Mas dah buat..hehe

Nazrah -
Alah, x kesah la ternipis pun..janji sodaapp kan..

Tun Telani -
Xda kerak pun bila dibakar Tun, elok jek masaknya, xdan nak berkerak..tu pasaiii moistt..

Shida -
X leh nak kata apa daahh..mmg sedap Shida..hehe..try la..

StarAnnise -
Aaah wpun dibakar still moist lgk nih...besstt...

Anna Qawina -
Hahahhaa...i lap u, u lap me eh..hehehe

Sari Yusa -
Heheh...Yus, sudah kejadiannya gitu..nak wat camne, tgkap leleh tul..hehe

Munna -
Cepat buat Munna, mmg xleh tahan..

Cik Cek -
Eh apasai x makan kek cokelat...talak dah ke..hehehe..rugiii ceeekkk..

MaDiHa -
Xpa Ratna, nnt ada masa dan kelapangan boleh buat, lg pun senang sgt rupanya kek nih, sambil2 goreng ikan leh godek kek nih..betuii..heheh

Kak Rosaliza -
Wkmsalam kak..eh ya ke leh pgil akak, ke sebaya jek...sedap no. 1, cantik no. 2, 3 4 la kak..hehe

Ummi said...

Saza_Haiza -
Terima kasih sudi datang sini dan sudi bg award kat akak ya Haiza...nnt akak amik k..tq eh..

CT Delima -
Wkmsalam CT, hehe..mak abah pun sama naik gak hentam kek coklat nih..hehe..Biasalah CT, bila anak2 duk jauh...balik rumah nak makan mcm2..ada keupayaan dan masa akak mesti buatkan..xpun, beli pun xpa...janji diaorg suka nak makan...kan..

Nba_Nur -
Memang tersangat sedap la Nur..xtau nak kata apa daahh..

Wattie -
Wkmsalam...aah ni kira Ummi pun lambat dah buat nih..org dah rata2 buat..hehe..xpa take yr sweet time..terasa nak makan, buat..kan..

Abah Yie & Ummi Na -
Boleh la try kalau dah meleleh2 tgk kek tuh..kang kempunan lak..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana..xpa biar jek list pjg..kita buat mana yg melintas kat otak nak makan..hehee

Bitt -
Waaa thanks sudi masuk sini Bitt, so boleh la try kek ni..senang lg pun..hehe

Erani -
Hahahaha..kelakor la Erani ni..ya laaahh...kita bakor, bakor diaa..hehehe

ros@JMC said...

salam kak ummi, trima kasih ya wish besday anak dara ros tu....teringin nye ngan kek coklat akak ni, kludekat lama dah mintak dua tiga potong heheeee

Ummi said...

Ros -
Wkmsalam..hehee...Kalau Ros dekat dgn akak, akak nak suh ros wat roti...boley? muaaahhhh!