Wednesday, April 27, 2011

Ayam Lemak Cili Api Berkerisek

Assalamulaikum....ok xnak bebels panjang2 sangat rasanya ni...just nak tayang lauk kelmarin jek nih.....semalam ada saki baki akak panaskan, lagi sedap laaa...kan...kalau basi lain citer la...hahahaha... Akak memang suka masak lemak camni, taruk daun kunyit banyak2 sikit, ketuk serai banyak2, then letak kerisek, mmg best!! baru terasa sedap dan aromanya sure memikat selera....kan..kan...hehee...

Okayy jom layan lauk sempoi, senang nak masak sebenarnya., resepi yang biasa2 emak dan akak masak sejak dulu lg...x susah mana pun....Selalu org letak kerisek dalam kari camtu je kan...Sesiapa yang x penah cuba masak camni...pasti x mengecewakan nih! Ni ganding aje dengan sayur buncis goreng dengan udang, ada sambal belacan n ikan gorengg...pheeewww..melayang..hahahahaa...eh xnak bebels panjang leerrr...

AYAM LEMAK CILI API BERKERISEK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 ekor ayam - dipotong 12 - 14 ketul/ikut suka
  • 2 cawan santan cair
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 keping asam gelugur
  • 3 sudu besar kerisek
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula (ikut suka, x letak pun xpa kalau nak pedas)
  • 2 helai daun kunyit - dibuang bhg tengahnya dan simpulkan
  • 5 batang serai - diketuk
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan dikisar/tumbuk lumat:-
  • 8 tangkai cili padi hijau
  • 4 tangkai cili padi merah
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 cm lengkuas (lg kurang pun xpa)
Cara Memasak:-
  1. Ayam dibersihkan dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk/caserol/kuali sesuai, tumiskan bahan kisar bersama serai yang diketuk tadi. Kacau hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan balik-balikkan. Masak hingga air ayam sedikit kering.
  4. Masukkan santan cair, daun kunyit dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak lagi hingga ayam empuk.
  6. Kemudian masukkan santan pekat dan kerisek dan masak hingga kuah agak pekat dan seimbangkan rasanya.
  7. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

14 comments:

Citarasa Rinduan said...

selamat petang kak ummi,..

wah.. menu nie lain dari yang lain.. selalu kalau amsak lemak just biasa2 jer..

pelbagainya ilmu/petua dari kak ummi.. thanks kak ummi..
kalau lagi ngam.. mai sini post kat kulaijaya semangkuk..hehehe

leng loy said...

lemAK bkn sbrg lemak nih~~
lemak kow2 pnye..
sdap nye auntie...
~~

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lom pernah cuba masak lemak boh kerisik.. boleh try gak ni.. tp aduhaii.. malasnya nak goreng kerisik.. hehe.. kalau kerisik beli tak sedap lak kat tekak ni...

Syahida Mohd Yusof said...

salam umi, sedapnya gulai lemak cili api ni... terasa laparlah pulak ptg2 ni... neway thanx for sharing. Rasa mcm nak masak pulak ptg ni...

Mas said...

kak ummi..nak semangkuk..
sedappnya tengok masak lemak tu..

CT Delima said...

A'salam kak ummi

menarik ni, menu baru dalam pasaran. masak lemak letak kerisik, memang first time dengar, insyaAllah lain kali bole lah cuba resipi mantop dari kak ummi ni :D

Sis-Lin said...

Kak Ummi..huhuhu winduuuuuuuuuu

Kalau ada kerisik mesti sedappppp!

Diana @ Melley Mey said...

akak... sedapnyaaa....

izahdaut said...

wooww.. lemak bertmbah lemak dan enak ni...

luckylizan said...

sebenarnya lauk gulai cili api ni, kalau diperangat lagi sedap rasa dia sebab cili asam sumer tu dah sebati dalam ayam... sodap lak aiii kak ummi

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak ummi
sy pernah gak masak mcm ni en suami yg ajar sedap gak ala2 rendang bodo gitu+rendang org malas
klu masak yg dah bermalam bg kering kuah sure dah jd rendang terus kak.
yg pasal kedai upin ipin tu rasa mcm tak patut lah kot ya pun nak letak posyen mknan mcmutk budak napa rege tak letak mcm budak yg byr?bab bayar letak rege tokey balak yg byr memang tak patut

sib baik sy lalu aje kat situ kak tak singgah

Che Sue said...

salam kak ummi..mintak izin link lauk ni kat my blog ek..give back credit to your blog..sukaaaa..bikin drooling nih!

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

bila tengok lauk nie terus jadi lapar...nampak sedap sgt...minta izin copy resipi ummi ya.

deeTha H said...

salam kak Ummi cayang,
apa kabar?
hmmm....sedapnya ayam ni, aku suka sebab pedas dg cili api.. hihihi